Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Aziatische markten herstellen wat

dinsdag 10 maart 2020

Goedemorgen. Om grafieken met vergelijkbare koersbewegingen te vinden als die van gisteren, moest ik ver terug in de tijd. 

Historische verliesdag

Ik had het gisteren al over de grootste olieprijsdaling sinds 1991. Maar voor de 7,4 % daling van de Stoxx Europe 600-index van gisteren moet je terug naar oktober 2008: het begin van de wereldwijde financiële crisis. Ook het verlies van 7,7% van de AEX-index van gisteren is sinds 10 oktober 2008 niet voorgekomen. Dit om de koersbewegingen in historisch perspectief te plaatsen.

Zwaarste verliezen voor energie- en bankaandelen 

Het verlies van oliegigant Royal Dutch Shell (-17,5%) woog gisteren zwaar op de Amsterdamse beursgraadmeter, maar ook de bankaandelen (ABN Amro, ING) lagen onder druk. De steeds verder dalende kapitaalmarktrentes, gevolg van de ‘vlucht naar veilige havens’, leidt tot druk op de winst(groei). Zoals verwacht, liepen aandelen uit de sector energie (-17,6%) de hardste klappen op door de sterke daling van de olieprijs. Maar er bleef gisteren geen enkele sector buiten schot. De angst voor een groeivertraging zit er goed in en het ‘r-woord’ valt steeds vaker. 

Kansen in tweede helft 2020

We verwachten dat bedrijven vooral in het eerste en tweede kwartaal tegenwind zullen voelen door de economische gevolgen van het coronavirus. Maar voor de tweede helft van dit jaar zien we ook wel weer kans voor herstel, mits de groei van het aantal nieuwe coronapatiënten (de ‘tweede afgeleide’ in wiskundetermen gesproken) de komende weken zal afnemen. Daarmee zouden we dan het patroon van China volgen. Vergelijk het met de zon die in het oosten opkomt.

Mits negatieve stemming niet overslaat op consument… 

We begrijpen dat het in deze hectische markten erg lastig is om kalm te blijven. Maar laat je vooral niet gek maken door de vette nieuwskoppen. Voor mensen die niet beleggen zal de vraag misschien opkomen waar wij ons als beleggers zo druk over maken. En zolang de meesten een baan hebben, is dat ook de juiste instelling. Het grootste risico voor beleggers is namelijk, dat het negatieve beurssentiment overslaat op niet-beleggers. Of, anders gezegd: het consumentenvertrouwen, een drijvende kracht in de economie. Zolang dit niet het geval is en de centrale banken en overheden de effecten van het coronavirus kunnen dempen, is er geen reden voor paniek. 

… kan koersval over paar maanden tijdelijke correctie blijken

Dan is de kans groot dat we over een paar maanden terugkijken op een flinke correctie en worden de beleggers die zijn ‘blijven zitten’, zoals vaak, beloond voor hun geduld. Anderzijds sluiten we onze ogen natuurlijk niet voor de risico's. We blijven alert en met brede blik naar de markten kijken. En dan nog een opmerkelijk historisch feitje: precies op 9 maart 2009, alweer elf jaar gelden dus, bereikte de AEX-index, net als de wereldwijde aandelenindices, het dieptepunt van de financiële crisis. Om vervolgens aan een lange bullmarkt te beginnen. 

Extreme ontwikkeling op obligatiemarkt

Op de obligatiemarkt waren de bewegingen gisteren zo mogelijk nog extremer dan op de aandelenmarkt. De rentes op veilig geachte staatsobligaties, zoals Amerikaanse en Duitse, zakten als een baksteen naar nieuwe historische dieptepunten. De Duitse tienjaarsrente sloot 15 basispunten lager op -0,86%. Tegelijkertijd liepen de ‘spreads’, dus de renteverschillen (risicopremies) ten opzichte van minder veilige geachte (staats)obligaties juist op. De Italiaanse tienjaarsrente steeg bijvoorbeeld met 35 basispunten naar 1,42%. De risicopremies op sommige bedrijfsobligaties liepen gisteren zelfs nog sterker op dan vlak na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008. De iTraxx Crossover, de index die de risicopremies op high-yieldobligaties aangeeft, steeg met bijna 20% naar 465 basispunten. 

Kettingreacties door verbondenheid markten en computergestuurde orders

Deze heftige bewegingen tekenen de samenhang tussen de financiële markten. Bewegingen op de grondstoffenmarkt leiden tot bewegingen op de obligatiemarkt. De rentebewegingen weer op de aandelenmarkten, en die op de valutamarkten, enzovoort. Bij grote (per definitie onverwachte) prijsschokken zoals de olieprijsdaling van gisteren, kunnen de bewegingen dan erg groot zijn. Dit is de afgelopen jaren nog eens versterkt door de steeds verdere automatisering van de beurshandel. Daarbij triggeren computergestuurde orders weer orders van andere computers, enzovoorts.

Ook op Wall Street overheerst angst; tienjaarsrente VS daalt naar 0,54% 

Ook op Wall Street sloeg de paniek toe. Angst voor een recessie als gevolg van de scherpe daling van de olieprijs en de gevolgen van het coronavirus overheersten de stemming. De S&P 500-index verloor 7,6%, wat eveneens de sterkste daling was sinds 2008. De Nasdaq en de Dow Jones Industrial Average sloten 7,3% respectievelijk 7,8% lager. De koersbeweging van Amerikaanse tienjaarsrente leek op een achtbaanrit en eindigde 22 basispunten lager op 0,54%.

Plannen Trump vallen goed, tienjaarsrente VS stijgt weer iets (0,68%)

In de Aziatische handel is de Amerikaanse tienjaarsrente vanochtend wat hersteld naar 0,68%. President Trump deed gisteravond de belofte dat hij Amerikanen die financiële problemen krijgen als gevolg van het coronavirus, zal steunen. Volgens berichten zou het gaan om bijvoorbeeld lagere loonbelasting en doorbetaling van salaris bij ziekte. Vandaag horen we meer details over de plannen. Beleggers reageren vanmorgen positief op deze plannen. 

Verbeteringen op beurzen in het oosten, Japanse index beweegt bijna 5%

Na de sterkste koersdaling sinds de crisis lijken de Aziatische aandelenbeurzen wat te stabiliseren en herstelt de olieprijs bijna 8%. De beurs van Australië is ruim 3% hoger gesloten en de Nikkei-index in Tokio boekte een winst van 0,8% na eerder op de dag nog op een verlies van 4% te hebben gestaan. De Kospi-index in Seoel koerst 0,6% hoger en de Hang Seng index wint 1,8% in Hongkong. De beurzen op het vasteland van China staan tegen de 2% in het groen en de futures op de Amerikaanse aandelenindices klimmen tot 3,5% boven het slot van gisteren. We verwachten dan ook een hogere opening van de Europese beurzen.        

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere industriële-productiecijfers uit Frankrijk en Italië. Verder krijgen we definitieve vierdekwartaal-groeicijfers van de eurozone en wordt in de VS de vertrouwensindex van de mkb-sector bekendgemaakt. Analisten verwachten een daling van 104,3 naar 103 punten. 

Fijne dag! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 2744,12 op EURO STOXX 50 9,0 3,38 3,40 +19,79 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 2509,79 op EURO STOXX 50 5,3 5,72 5,74 +10,83 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 3260,0 op EURO STOXX 50 9,9 3,08 0,00 -15,62 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 3676,32 op EURO STOXX 50 4,7 6,50 6,52 -8,05 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op dinsdag 10 maart 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.