Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Aandelenkoersen dalen na afkeuren steunpakket VS

maandag 23 maart 2020

Goedemorgen. Na een paar dagen van herstel, gaan de koersen vandaag weer omlaag. Een van de redenen is dat de Amerikaanse Senaat een economisch steunpakket van $2 biljoen heeft afgekeurd.

Wapens of WC-rollen?

Dag zeven van de thuisquarantaine. Dit weekend hebben we thuis een 'eilandraad' gehouden, maar besloten dat deze week niemand het huis hoeft te verlaten. Het gaat best goed, de prima internetverbinding en de gamecomputers zijn een zegen. Verder werd ik dit weekend geïnspireerd door Amerikaanse televisiebeelden en ben in de buurt op zoek gegaan naar winkels waar ik wapens kan kopen. Dat schijnen Amerikanen nu massaal te doen, dus is misschien wel handig? Bij de lokale 'outdoor shop', in mijn geval de plaatselijke supermarkt, moesten ze me helaas teleurstellen. Wel gaven ze me een goed advies. "WC-rollen moet je hebben", die schijnen ook prima te werken als zelfbeschermingswapen. Misschien hadden ze die dit weekend moeten uitdelen in de bossen en aan de stranden, om de massaal aanwezige bezoekers huiswaarts te laten keren. Ik vrees dat het niet genoeg zal zijn om het onverantwoorde gedrag van mensen te veranderen.

VS wil steunpakket van $4 biljoen

Ondertussen trekken centrale banken en overheden alle registers open om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Helaas gaat dat niet altijd zo snel als je zou wensen. Gisteren is een voorstel voor een hulpprogramma van ongeveer $2 biljoen (10% van het Amerikaanse bruto binnenlands product) in de Senaat afgekeurd door de Democraten. Vandaag volgt een tweede poging. In totaal zou de VS een pakket aan maatregelen willen doorvoeren met een omvang van $4 biljoen, ruim vier zo veel als tijdens de wereldwijde financiële crisis. En er is haast geboden. Volgens de Fed-president van St. Louis, James Bullard, stevent de Amerikaanse economie af op een krimp van 50% (!) in het tweede kwartaal en kan de werkloosheid oplopen tot wel 30% (nu 3,5%). Schattingen van andere partijen zijn iets gematigder, maar de richting is hetzelfde. 

Prioriteit is virus halt toeroepen

Dat we door de pandemie afstevenen op een wereldwijde recessie kan niemand meer verrassen. De eerste zorg is nu om de verdere verspreiding van het virus een halt toe te roepen en de vele patiënten zo goed mogelijk te verzorgen. En dat is al moeilijk genoeg. Zo is het aantal slachtoffers in Italië en Spanje dit weekend dramatisch opgelopen en ontkomen we ook in Nederland niet aan de trieste gevolgen van het coronavirus. Het zou daarbij erg helpen als we ons nu eens allemaal aan de adviezen van de verstandige mensen zouden houden. Alvast bedankt allemaal.

Verliezen in Azië, behalve Japan 

Op de Aziatische beurzen overheerst vanmorgen een negatieve stemming. Het uitstel van de goedkeuring van het voorgestelde Amerikaanse steunpakket door de Senaat drukt de stemming. Positieve uitzondering is de Japanse beurs, die hoger is gesloten omdat het aantal nieuwe besmetting in Japan relatief beperkt is gebleven. De Nikkei-index is 2% hoger gesloten en de bredere Topix-index boekte een winst van 0,7%. Verder zie ik alleen maar grote verliezen. De Hang Seng-index noteert in Hongkong op het moment van schrijven een verlies van ruim 4% en de beurs van Shanghai verliest 3%. De beurs van Australië is 5,6% lager gesloten. De Indiase beurzen staan ruim 10% in de min, nu het dichtbevolkte land op weg is naar een volledige 'lockdown’. Dat zal een hele opgave worden in het land met de op één na grootste bevolking, en een enorme impact hebben op de economie. 

Lagere opening Europese beurzen…

Na een herstel van de olieprijs op donderdag is deze vrijdag alweer gedaald naar het laagste niveau sinds 2003. De prijs van een vat ruwe Brent-olie noteert vanmorgen ruim 2% lager op $26,40. De Amerikaanse 10-jaarsrente staat 4 basispunten lager op 0,82%. Er staat ons weer een echte ‘risk-off’-dag te wachten. De termijncontracten (‘futures’) op de Amerikaanse aandelenindices staan door de teleurstelling over de stemming in Washington over het hulppakket weer eens 'limit-down', oftewel op maximaal verlies. Dit betekent dat de Europese beurzen ook fors lager gaan open na de opleving van donderdag en vrijdag. 

… na overwegend hogere koersen op vrijdag

Vrijdag putten beleggers nog hoop uit de vele aankondigde steunmaatregelen door Europese overheden. Die moeten, samen met de stimuleringsmaatregelen van de ECB, een buffer vormen voor de economische schade van het coronavirus. De meeste Europese aandelenbeurzen wisten, mede door een positieve opening van Wall Street, de winst tot het einde van de handelsdag vast te houden. De Franse CAC40-index was vrijdag met een winst van ruim 5% de best presterende beurs, de beurzen van Zwitserland en Noorwegen verloren beide echter 1,8%. De Amsterdamse AEX-index boekte een winst van 2,2%. De brede Stoxx Europe 600 index sloot 1,8% hoger. 

Rentegevoeligheid iets verhoogd

De Duitse 10-jaarsrente daalde vrijdag met 13 basispunten naar -0,32%. Afgelopen donderdag hebben de we duratie, de ‘rentegevoeligheid’ van het obligatiedeel van de beleggingsstrategieën van ING, iets verhoogd. Reden is de verwachting van nog lagere obligatierentes, nu de ECB 'all-in' gaat. De euro sloot vrijdag trouwens vrijwel onveranderd op 1,067 tegenover de dollar.

S&P 500 sluit op laagste niveau in drie jaar

De aandelenkoersen kwamen vrijdag op Wall Street positief uit de startblokken. Beleggers hoopten op een spoedige goedkeuring door het Congres van een omvangrijk pakket aan financiële hulpprogramma's. Maar naarmate de hoop op een snelle deal vervloog en het coronavirus ook het openbare leven in de VS steeds verder platlegt, sloegen de winsten richting de slotbel om in grote verliezen. De S&P 500-index verloor 4,3% en sloot, na de slechtste week sinds de financiële crisis, op het laagste niveau in drie jaar. De Nasdaq-index sloot 3,8% lager en de Dow Jones Industrial-index verloor 4,55%. 

Obligaties weer veilige haven

De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde vrijdag met maar liefste 30 basispunten naar 0,85%. Het is in ieder geval een goed signaal dat staatsobligaties, door het ingrijpen van centrale banken (in dit geval de Fed), weer worden gezien als een 'veilige haven'. Zo werken ze, in een gemengde portefeuille met aandelen, tenminste weer als communicerend vat.

Erger voordat het beter wordt

Vooralsnog houden we ons in deze hectische beurstijden redelijk op de vlakte, nadat we eerder dit jaar de risico's al wat van tafel hadden gehaald. Door de koersbewegingen zijn aandelen nu onderwogen geraakt in onze beleggingsstrategieën, tegenover een overweging van vastrentende waarden. We hebben op dit moment nog te weinig houvast om de weging van aandelen te herstellen (door bij te kopen) naar een neutrale weging. Hiervoor willen we graag eerst een piek in het aantal nieuwe wereldwijde coronabesmettingen zien. Zolang dit niet het geval is, zal de economische impact langer en dieper worden en het herstel langer op zich laten wachten. We houden er dan ook rekening mee, dat het eerst nog erger wordt voordat het beter wordt. De markten zullen voorlopig nog heel volatiel blijven.

Agenda van vandaag

De macro-economische agenda voor vandaag is vrij leeg. We moeten het doen met de Chicago Fed National Activity-index en de index van het consumentenvertrouwen in de eurozone. Voor beide indices wordt een stevige daling verwacht. De reden kun je bedenken. De meeste aandacht van beleggers zal ook vandaag weer uitgaan naar het aantal nieuwe besmettingsgevallen en de maatregelen die overheden en centrale banken nemen om de coronacrisis te bestrijden.
 
Blijf gezond en maak er toch een mooie dag van! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 2836,84 op S&P 500 9,9 2,77 2,80 -1,07 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 2536,18 op S&P 500 5,1 5,45 5,48 -0,55 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 3409,01 op S&P 500 10,1 2,73 2,76 +0,73 % Koop Sprinter
Sprinter Short 3640,0 op S&P 500 4,9 5,59 5,62 +0,36 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op maandag 23 maart 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.