Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Te vroeg om te zeggen: ‘we hebben het dal gehad’

donderdag 26 maart 2020

Goedemorgen. Een bekende ‘beurswijsheid’ luidt: 'Buy the rumour, sell the fact'. En ook nu lijkt dit spreekwoord weer op te gaan. In zal het uitleggen. 

Bezit van de zaak…

Door de verwachting dat er parlementaire goedkeuring zou komen voor een ongekend groot stimuleringspakket door de Amerikaanse overheid, gecombineerd met koopjesjagende beleggers en de 'short squeeze' (aankopen om verlieslatende shortposities te sluiten) schoten de aandelenkoersen dinsdag door het dak. Een te verwachten reactie na de snelste bearmarket ooit. En gisteren kreeg de historische koerssprong op Wall Street nog een vervolg. Maar wat je dan vaak ziet, is dat op het moment dat het nieuws (het politieke akkoord over het steunpakket in de Amerikaanse Senaat) bekend is gemaakt, de realiteit indaalt bij beleggers. Pas dan wordt er nagedacht over wat er nu eigenlijk gaat gebeuren en hoe het hulppakket er in detail uitziet. 

… is einde van ‘t vermaak

Er blijken namelijk nog wel wat haken en ogen aan het Amerikaanse steunpakket te zitten. En het is maar de vraag, of de toegezegde, broodnodige contanten wel op tijd in handen komen van de geplaagde bedrijven en consumenten. Want ondertussen hebben vanwege de coronacrisis al veel bedrijven hun deuren gesloten en zitten steeds meer Amerikanen werkloos thuis. Die hebben het geld hard nodig en weten niet of, hoe, hoeveel en wanneer ze het krijgen. Toen president Obama in 2008 een soortgelijk, maar veel kleiner, steunpakket aankondigde, duurde het weken tot maanden voordat het geld op de juiste plaatst terechtkwam. Hopelijk gaat het nu beter. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft al laten weten dat het voor zijn stad gereserveerde bedrag veel te laag is om de schade op te vangen.

Analisten: aantal uitkeringsaanvragen VS explodeert 

Vanmiddag worden in de VS de wekelijkse cijfers bekendgemaakt over de hoeveelheid aangevraagde werkloosheidsuitkeringen. Volgens de gemiddelde analistenverwachting die nieuwsdienst Bloomberg verzamelt, zijn er 1,5 miljoen nieuwe aanvragen gedaan in de afgelopen week. Maar ik heb ook al verwachtingen van boven de twee miljoen voorbij zien komen. Dat is drie keer zo veel als op het hoogtepunt (665.000 in maart 2009) van de toenmalige financiële crisis. Vanmorgen las ik zelfs al een schatting van meer dan drie miljoen! Financiële hulp is niets minder dan broodnodig nu. En uiteraard noodzakelijk om, als het coronavirus is bestreden, de economie weer aan de gang te krijgen en blijvende schade te beperken.

Blijf voorzichtig, we zijn misschien nog niet voorbij dieptepunt

Hoewel er veel schattingen rondgaan (terwijl niemand de economische schade van de coronacrisis precies kan voorspellen) is een vergelijking met de financiële crisis waarschijnlijk een redelijk uitgangspunt. Dat is tenminste wat we horen van verschillende ceo's van grote bedrijven. In Singapore, een van de eerste door het coronavirus getroffen landen, werd vanmorgen bekend dat de economie in het lopende kwartaal al met 10,6% (op jaarbasis) is gekrompen. Dat is veel sterker dan de gemiddeld door analisten verwachte daling van 8,2%. Dit sterkt onze overtuiging om terughoudend te blijven met het voorspellen van een duurzaam herstel op de financiële markten op korte termijn. Met uitzondering van de extreme koersbeweeglijkheid (volatiliteit) zijn er namelijk nog weinig marktsignalen die op de dieptepunten/hoogtepunten van oktober 2008 staan. Denk hierbij aan de verschillende risicopremies in de geld- en kapitaalmarkten, die weliswaar flink zijn opgelopen maar nog ver verwijderd zijn van de niveaus die we 11 jaar geleden zagen. 

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes

Dit betekent echter niet dat we die niveaus ook zullen gaan zien. Overheden en centrale banken halen niet voor niets alles uit de kast om herhaling daarvan te voorkomen. Laten we hopen dat we het virus snel onder controle kunnen krijgen en het leven weer normaal wordt. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen en dodelijke slachtoffers in Italië is gisteren afgenomen. Hopelijk zien we vandaag een zelfde beeld. 
 
ECB gaat mogelijk ongelimiteerd obligaties opkopen

De Europese beurzen openden gisterochtend enthousiast na de historische rally (S&P 500: +11,6%) op Wall Street en de positieve stemming op de Aziatische markten. Maar rond het middaguur zakten de koersen in Europa weer weg, om in het kielzog van een positieve opening van Wall Street toch weer hoger te sluiten. In het laatste halfuur van de handelssessie vlogen de aandelenkoersen namelijk omhoog na berichten over het mogelijk weer van stal halen van het zogenoemde Outright Monetary Transaction Program van de Europese Centrale Bank. Onder dit steunprogramma, dat onder leiding van de toenmalige ECB-voorzitter Mario Draghi in 2012 werd opgetuigd, kan de ECB in tijden van nood ongelimiteerd obligaties opkopen. 

Reactie op geruchten: rentes eurolanden bewegen naar elkaar 

Vanuit onder andere Nederland en Duitsland is hier felle weerstand tegen omdat het erg lijkt op ‘monetaire financiering’ (geld bijdrukken voor overheidsuitgaven), wat volgens de bestande richtlijnen verboden is. En het zou ook inhouden, dat er (door eurolanden) gedeelde schulden gaan ontstaan in de eurozone. In reactie op deze berichten stegen dan ook de rentes op Duitse en Nederlandse staatsobligaties, terwijl die van de zuidelijke eurolanden daalden. De Duitse tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar -0,26%, de Italiaanse 10-jaarsrente daalde met 2 basispunten naar 1,54%. De Stoxx Europe 600-index eindigde na een volatiele handelsdag 3,1% hoger onder aanvoering van aandelen uit de sector energie (+7%) die na de eerdere klappen ook weer hard herstelden. Beleggers hopen dat gezien alle kostenbesparingen het hoge-dividendbeleid overeind kan blijven, al zijn daar wel wat twijfels over zolang de economische groei en de olieprijs niet aantrekt. Alle aandelensectoren eindigden gisteren in de plus in Europa. 

Noodwet door Senaat, dollar eindelijk wat zwakker

Beleggers op Wall Street reageerden enthousiast op het aangekondigde noodpakket voor consumenten en bedrijven. Voor het eerst in ruim een maand sloten de S&P 500-index (+1,2%) en de Dow Jones (+2,4%) twee dagen achter elkaar op winst. In het laatste uur van de handel vielen de winsten nog wel terug na berichten dat senator Bernie Sanders een aantal wijzigingen zou eisen en mogelijk goedkeuring van het noodpakket tegen zou willen houden. De Nasdaq eindigde met een verlies van 0,5%. Uiteindelijk kwam het in de Senaat niet zover en stemden alle senatoren (96 tegen 0) voor het noodpakket van $2000 miljard. Morgen wordt het voorstel ter stemming gebracht in het Huis van Afgevaardigden (daar worden geen problemen verwacht) waarna de steunwet met een handtekening van president Trump kan worden bekrachtigd. De dollar werd gisteren eindelijk wat zwakker en sloot op 1,086 tegenover de euro. 

Aantal besmettingen in Japan schiet omhoog
 
Ook vanmorgen staat de dollar iets lager en dat zou moeten betekenen dat er minder stress op de financiële markten is. De dollar heeft als ‘veilige haven’ een signaalfunctie. Maar als ik naar de verschillende markten kijk, zie ik dat niet helemaal terug. De olieprijs staat weer onder druk (-1%) en de meeste Aziatische beurzen noteren lager. De Nikkei-index in Tokio is 4,5% lager gesloten. Mogelijk dat Tokio namelijk in lockdown gaat vanwege een plotselinge toename van het aantal coronapatiënten. De Hongkongse Hang Seng-index staat 0,4% lager en de Kospi-index in Seoel is 1,1% lager gesloten. Daartegenover staan plussen van ongeveer 2% voor de beurzen van Australië en India. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan op het moment van schrijven rond 1% lager. We verwachten dan ook dat de Europese beurzen lager zullen openen.    
 
Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere Franse en Duitse vertrouwenscijfers. Verder krijgen we cijfers over de geldgroei in de eurozone en het rentebesluit van de Bank of England, de Britse centrale bank. Na de renteverlaging (0,15 procentpunt lager naar 0,10%) van vorige week wordt er nu geen actie verwacht door analisten. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere definitieve groeicijfers over het vierde kwartaal, maar de meeste aandacht zal uitgaan naar de genoemde wekelijkse hoeveelheid nieuwe uitkeringsaanvragen in de VS. Dat het een nieuw record gaat worden, staat wel vast. We zijn benieuwd. 

Blijf gezond, sterkte gewenst en ook een fijne dag! 

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 11664,44 op NASDAQ-100 10,1 10,55 10,57 +6,02 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 10350,07 op NASDAQ-100 5,0 21,40 21,42 +2,69 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 14197,1 op NASDAQ-100 9,6 11,03 11,05 -6,36 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 14197,1 op NASDAQ-100 9,6 11,03 11,05 -6,36 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 26 maart 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.