Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse Anheuser-Busch InBev - Biergigant waarschuwt voor resultaten 2020 door afgelaste evenementen en gesloten horeca

donderdag 9 april 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
BE0974293251 EUR 19 3.31 Nee Dagelijkse consumentengoederen

Biergigant waarschuwt voor resultaten 2020 door afgelaste evenementen en gesloten horeca

De waarschuwing van AB InBev komt niet als een verrassing, nu de horeca in grote delen van de wereld dicht is en grote evenementen zoals het EK voetbal niet doorgaan. De verkoop van de omvangrijke Australische activiteiten gaan nog steeds door maar dit is doorgeschoven naar het tweede kwartaal.

Koning van het bier

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) is veruit het grootste bierconcern ter wereld met maar liefst 600 mln hectoliter per jaar en behoort al jaren tot de top 5 van producenten van consumentenproducten. Het bedrijf heeft een productportfolio van bijna 400 wereldwijd en lokaal verkochte dranken. AB Inbev heeft meer dan 30 biermerken die elk meer dan $1 mld aan jaaromzet halen. Behalve bier verkoopt het concern ook frisdrank. De omzet bedroeg in 2019 meer dan $52,3 mld.

Biergigant waarschuwt voor resultaten 2020 door afgelaste evenementen en gesloten horeca

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) trekt 24 maart de financiële vooruitzichten voor dit jaar in. Het concern gaf bij de presentatie van zijn jaarcijfers over 2019 prognoses die rekening hielden met het coronavirus. Die zijn inmiddels achterhaald, door de veel sterkere verspreiding van het virus dan toen nog werd gedacht. Het concern stelde eind februari nog een stijging van het bedrijfsresultaat van 2% tot 5% over heel 2020 in het vooruitzicht. Over het eerste kwartaal verwachtte het concern een daling van het bedrijfsresultaat met 10%. Daarbij werd vooral gewezen op omzetverlies in China, toen nog het epicentrum van de virusuitbraak. Nu is echter duidelijk geworden dat de pandemie vrijwel alle markten van het concern raakt. Veel landen verplichtten onlangs cafés en restaurants te sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, wat de bierconsumptie raakt. Ook de beperking van de sociale contacten om besmettingen tegen te gaan, doen de verkopen geen goed. Met het oog op de coronapandemie is AB InBev overigens ook nieuwe activiteiten begonnen. Het bedrijf produceert onder andere ontsmettingsmiddelen en bottelt water voor noodhulp.

Waardering hoger dan gemiddeld

AB InBev (€43) noteert rond 16 keer de winst voor 2020. Dat is voor het bedrijf een flink lager dan gemiddelde waardering. De de hoge schuldpositie baart nog steeds wat zorgen maar daar is men hard mee aan de slag. Maar ook de winstcijfers vallen de laatste kwartaal tegen, vandaar waarschijnlijk de lagere waardering dan veel van de directe concurrenten.

Kansen

  • AB InBev is niet alleen de grootste brouwer ter wereld, maar heeft ook een goede geografische mix en sterke marktposities in enkele zeer winstgevende biermarkten zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.
  • Het heeft een betrokken managementteam dat de onderneming heeft omgebouwd van een puur Belgische onderneming tot de grootste bierbrouwer wereldwijd met een sterke concurrentiepositie.
  • Het bedrijf staat bekend om zijn acquisitiekracht, met als hoogtepunt natuurlijk de overname van de nummer twee: SABMiller. Een perfecte regionale aanvulling die het de marktleider in Afrika maakt.
  • Flinke kostenbesparingen dankzij de overname van SABMiller.

Risico's

  • AB InBev heeft een grote blootstelling aan de opkomende markten in Latijns-Amerika en Afrika. De biermarkten daar zijn nog steeds zeer wisselvallig en de marges zijn er lager dan in westerse landen.
  • Het bedrijf moet zich vanwege zijn forse schuldpositie van vele tientallen miljarden richten op het verlagen van die schuld.
  • Structureel dalende bierconsumptie per persoon in Europa.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 44,86 op AB InBev 12,0 3,90 4,00 +86,32 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 38,71 op AB InBev 4,7 10,04 10,14 +22,15 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 56,2 op AB InBev 5,3 8,88 8,98 -17,01 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 56,2 op AB InBev 5,3 8,88 8,98 -17,01 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Anheuser-Busch InBev bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.