Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Amazon.com Amazon.com - Winst stelt teleur, waarschuwing voor hoge kosten coronamaatregelen

donderdag 14 mei 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US0231351067 USD 92.8 0 Ja Duurzame consumentengoederen

Winst stelt teleur, waarschuwing voor hoge kosten coronamaatregelen

Amazon.com, ooit gestart als online boekhandel en prijsvechter, is inmiddels een van de best verdienende online retailers ter wereld. Het heeft een groot marktaandeel van de wereldwijde webwinkelmarkt en is een grote speler op de markt voor cloudcomputing en e-readers (tablets). En nog veel meer activiteiten, teveel op op te noemen.

Megaretailer

Amazon.com is een van de best verdienende online retailers ter wereld. Het heeft een marktaandeel van 8% van de wereldwijde online retailmarkt. Ook is het een grote speler op de markt voor cloudcomputing en e-readers/tabletcomputers. Het concern behaalde over 2019 een omzet van meer dan $280 mld.

Winst stelt teleur. Amazon waarschuwt voor hoge kosten coronamaatregelen

Amazon.com heeft in het eerste kwartaal van 2020 een hogere omzet behaald dan in dezelfde periode in 2019 maar een lagere winst. Ook kwam die uit onder de gemiddelde analistenverwachting (consensus), bleek 30 april nabeurs uit de gepubliceerde resultaten. De operationele winst van bijna $4 mld lag nog redelijk in lijn met de consensusverwachting van $4,13 mld maar de nettowinst over het eerste kwartaal daalde van $3,56 mld in 2019 tot $2,5 mld dit jaar, oftewel $5,01 per aandeel. Hier lag de consensus op $6,27. De omzet verbeterde van $59,7 mld naar $75,5 mld en was daarmee beter dan de $73,7 mld van de consensus. Onderdeel AWS zag de omzet met 33% stijgen (vorig jaar nog 41%) en kwam voor het eerst boven de $10 mld uit maar dat was iets onder de consensus. De omzet uit streaming-abonnementen verdubbelde in het afgelopen kwartaal. Amazons verwachting voor de omzet in het tweede kwartaal ligt tussen de $75 mld en $81 mld bij een consensusverwachting van bijna $78 mld. Ziet er goed uit dus. Maar met name de outlook voor het huidige (tweede) kwartaal stelde teleur. Ceo Jeff Bezos waarschuwde in een toelichting dat Amazon over het tweede kwartaal mogelijk een operationeel verlies zal rapporteren omdat de winst waarschijnlijk volledig moet worden geïnvesteerd om de leveringsketen corona-proof te maken en de bescherming van medewerkers te waarborgen. Dit kan resulteren in een operationeel verlies van maximaal $1,5 mld. Aan de bovenkant van de bandbreedte die Amazon gaf voor het tweede kwartaal, staat een mogelijke operationele winst van $1,5 mld. De consensus lag hier op $3,87 mld.

Waardering hoog maar laagste in de geschiedenis van de internetgigant

Amazon is een echt groeiaandeel. Het heeft een van de hoogste waarderingen van alle bedrijven op onze Masterlist Aandelen, nog altijd ruim boven de 121 keer de winst voor het lopende jaar. Voor Amazon zelf is dit overigens een van de laagste koers-winstverhoudingen die het ooit heeft gehad. Het concern is pas enkele jaren winstgevend, voorheen ging een groot deel van de kasstroom als investering weer in het bedrijf.

Kansen

  • De wereldwijde e-commercetrend wordt steeds sterker en sinds het uitbreken van het coronavirus is de groei ervan alleen maar versneld. Amazon is op dat terrein de belangrijkste speler.
  • Forse groei van het aantal Amazon Prime leden, deze groep klanten neemt meer producten af dan de niet leden. Het krijgt hiervoor vele extra's, waaronder een streaming service kanaal en gratis bezorgen, vaak binnen 1 dag.

Risico's

  • Omdat steeds meer informatie en amusement digitaal wordt verkocht, bieden Amazons fysieke opslag- en distributiefaciliteiten in de toekomst misschien niet meer dezelfde voordelen als nu. Buitenlandse autoriteiten passen de wetgeving voor e-commerce voortdurend aan.
  • Amazon krijgt in veel buitenlandse markten waarschijnlijk meer last van (lokaal al bestaande) concurrenten.
  • Forse stijging van corona-gerelateerde kosten. Dit betreft onder andere het aanpassen van werkplekken, aanschaf van maskers en het inschakelen van honderdduizenden extra personeelsleden om de hogere werkdruk aan te kunnen.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 697,0 op Amazon.com 1,3 219,00 0,00 +2,60 % Koop Sprinter
Sprinter Long 697,0 op Amazon.com 1,3 219,00 0,00 +2,60 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen