Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Tesla Motors Tesla Motors - Tesla maakt onverwacht winst bekend en houdt vast aan productieverwachting

maandag 27 juli 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US88160R1014 USD 191.7 0 Ja Duurzame consumentengoederen

Tesla maakt onverwacht winst bekend en houdt vast aan productieverwachting

Tesla zou kunnen worden opgenomen in de S&P 500-index, waardoor veel beleggers die deze index volgen het aandeel zouden moeten aanschaffen, op een absurd waarderingsniveau. Want hoe verrassend sterk de prestaties van het aandeel de afgelopen maanden ook zijn geweest, een koersstijging van 288% in het afgelopen halfjaar en een waardering van 281 keer de getaxeerde winst voor het lopende jaar, zijn gerust extreem te noemen. Maar het verhaal Tesla loopt goed, het breidt het aantal modellen gestaag uit, net als het aantal fabrieken. Als de verkochte aantallen blijven zoals men voorspelt, Elon Musk zich op Twitter rustig houdt en de concurrentie op elektrisch gebied achterblijft, dan heeft het bedrijf een mooie toekomst voor zich. Maar dat zal niet op deze koers zijn, die is teveel opgeblazen en zal hoogstwaarschijnlijk nog eens flink corrigeren voordat men de echte, huidige waarde van het concern kan bepalen, en niet die van de toekomst.

Profiel van de elektrische voorloper

Tesla Motors is een Amerikaanse producent van elektrische auto's en elektrische aandrijvingen die deze technieken ook aan andere autobouwers verkoopt. Het bezit een eigen wereldwijd netwerk van verkooppunten om auto’s te verkopen. Verder gaat het bedrijf accu’s voor thuisgebruik leveren die het (in samenwerking met Panasonic) in zijn eigen Gigafactories maakt. Het concern heeft naast de Tesla Model S en de Tesla Model X ook een zeer goed verkochte Tesla Model 3 in productie. Hiernaast is de productie van het de Model Y begonnen. Tesla bouwt in Noord-Amerika en Europa ook een uitgebreid netwerk van snellaadstations onder de naam Superchargers. het concern behaalde over 2019 een omzet van $24,5 mld.

Tesla maakt onverwacht winst bekend en houdt vast aan productieverwachting

Tesla heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De autofabrikant boekte een nettowinst van $104 mln, of $0,50 per aandeel, in vergelijking met een verlies van $408 mln, of $2,31 per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar. De aangepaste winst bedroeg $2,18 per aandeel, tegenover een aangepast verlies van $1,12 per aandeel vorig jaar. Analisten gingen gemiddeld uit van een aangepaste winst per aandeel van -$0,02. De winst kwam voor een groot deel uit de verkoop van zogeheten tax credits. Die krijgt het voor elektrisch aangedreven auto’s die worden verkocht aan concurrenten die onvoldoende elektrische auto’s hebben, zodat zij niet zulke hoge boetes hoeven te betalen bij een teveel aan CO2-uitstoot. De tax credits brachten in het tweede kwartaal bijna vier keer zoveel op als in dezelfde periode vorig jaar, namelijk $428 mln. Voor de resterende kwartalen van dit jaar zal dit bedrag veel lager zijn. De omzet daalde met 5% tot $6,04 mld, versus $6,40 mld vorig jaar. De consensusverwachting lag op een omzet van $5,15 mld. Tesla rapporteerde eerder deze maand al dat de verkopen in het tweede kwartaal de verwachtingen van Wall Street overtroffen, ook al was de enige autofabriek in de Verenigde Staten het grootste deel van het kwartaal gesloten vanwege het coronavirus. De stijging van de verkopen was één van de katalysatoren van de recente aandelenrally, waardoor de marktwaarde van Tesla steeg tot ongeveer $300 mld. Daarmee werd Tesla naar marktwaarde gemeten de grootste autofabrikant van de wereld. Het concern verwacht dit jaar nog steeds 500.000 auto’s te produceren.

Waardering

Het is lastig om het bedrijf te vergelijken met de andere autofabrikanten. Waar andere fabrikanten al jaren miljarden winst maken met hun fossiel aangedreven modellen en de daarbij vrijkomende kasstromen kan investeren in het elektrisch maken van het wagenpark heeft Tesla de afgelopen jaren vrijwel nog geen winst van betekenis laten zien. Wel heeft het te maken met dezelfde miljardeninvesteringen die de concurrenten hebben. Het concern heeft met zijn laatste model, de Model 3 een verkoophit, alleen worden deze auto's nog wel met verlies verkocht. Met de oplevering van de fabriek in China moeten de kosten per auto verder omlaag kunnen en lijken er betere tijden aan te breken voor het innovatieve autobdrijf. Er lonkt zelfs voor het eerst een winstgevend jaar. Wel is de waardering met 190 keer de getaxeerde winst voor het lopende jaar erg hoog.

Kansen

  • Tesla levert als eerste automerk op een volgeladen accu een bereik van 500 km. Dit is voor veel mensen op dit moment de enige acceptabele afstand voor puur elektrisch rijden.
  • Tesla heeft als enige autofabrikant geen fossiele erfenis, geen grote verliezen dus in de economische crisis en geen te groot personeelsbestand.
  • Doordat het concern in een rap tempo een fabriek heeft kunnen bouwen in China kan het goedkoper auto's maken wat ook de gemiddelde aankooprijs omlaag brengt.

Risico's

  • Het concern zet vol in op elektrisch rijden. Het zou kunnen zijn dat juist een andere technologie, zoals bijvoorbeeld de waterstofcel, de autotechniek van de toekomst gaat worden.
  • Tesla is te afhankelijk van subsidies die de auto’s voor een grotere groep mensen beschikbaar moeten maken. Dit jaar komt er aan de meeste subsidies in de Verenigde Staten een einde, dit zou ook kunnen zorgen voor lagere verkopen.
  • Het onvoorspelbare en licht ontvlambare karakter van Elon Musk steekt zo nu en dan de kop weer op, dit kan het concern parten spelen.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een middenmoter (NFI =) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Peter Tros, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 126,0 op Tesla 1,1 111,15 0,00 -4,14 % Koop Sprinter
Sprinter Long 126,0 op Tesla 1,1 111,15 0,00 -4,14 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen