Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: LVMH LVMH - Slechtste kwartaal ooit, maar beter dan van veel concurrenten en dan analistenverwachting

dinsdag 28 juli 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
FR0000121014 EUR 51.4 1.01 Nee Duurzame consumentengoederen

Slechtste kwartaal ooit, maar beter dan van veel concurrenten en dan analistenverwachting

Ook LVMH ontkomt niet aan een forse koersdaling, in dit voor de luxegoederenconcerns slechtste kwartaal ooit. Wel doet het concern het beter dan veel van zijn concurrenten maar de prille verbeteringen in China kunnen de angst van beleggers voor het opnieuw oplaaien van het virus in de grote hoofdsteden niet wegnemen. Beleggers blijven, net als ceo en bestuursvoorzitter Bernard Arnault, voorzichtig in hun visie voor de rest van het jaar. We kijken uit naar een goed werkend vaccin, waarna het aantal vliegbewegingen naar de verkooppunten (lees: de grote hoofdsteden) wereldwijd weer kan toenemen en de winkels op de vliegvelden weer bijdragen aan de omzet. Ook gunstig is dat gouden en zilveren juwelen kunnen profiteren van de gestegen prijzen van deze edelmetalen. Bij de inhaalvraag, die zeker komen gaat, kan het concern de prijzen flink verhogen.

Franse luxe

Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is het grootste conglomeraat van luxeproductenmerken ter wereld. Het bedrijf is voor het overgrote deel in handen van de Groupe Christian Dior. Deze groep heeft wereldwijd meer dan 80.000 mensen in dienst en drijft 3000 winkels. Enkele van de merken zijn Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Tag Heuer, Hennesy en Moët & Chandon. Het concern behaalde over 2019 een omzet van €53,7 mld. Het bedrijf is momenteel georganiseerd in vijf divisies: Wijnen & Sterke Dranken, Mode & Lederwaren, Parfum & Cosmetica, Horloges & Juwelen en Distributie.

Slechtste kwartaal ooit, maar beter dan van veel concurrenten en dan analistenverwachting

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) had in de eerste jaarhelft flink last van de coronacrisis en zag de winst en omzet daardoor stevig dalen. Voor de tweede jaarhelft rekent het Franse conglomeraat van luxeproducten op een geleidelijk herstel, zo bleek 27 juli bij de kwartaalcijferpublicatie. In de eerste zes maanden van het lopende boekjaar kelderde de nettowinst met 84%, van €3,27 mld tot €552 mln. Desondanks bleef de winstgevendheid van merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Moët Hennessy op een hoog niveau, aldus het concern. De omzet daalde met 27% op jaarbasis tot €18,4 mld. Wereldwijde lockdowns hebben de voorbije maanden geleid tot een scherpe afname van de verkoop van luxegoederen. LVMH waarschuwde in maart al voor de schade door de coronacrisis omdat de productielocaties en de winkels in heel wat landen lange tijd ‘op slot’ gingen en ook het internationale luchtverkeer en het toerisme plat lagen. In het tweede kwartaal daalde de identieke groepsomzet en kwam deze 38% lager uit dan in dezelfde periode in 2019. De consensusverwachting van analisten was een daling van 42%. Vrijwel alle divisies meldden een daling van de identieke omzet en gemiddeld bedroeg die 40%. De totale omzet kwam uit op €7,80 mld bij een consensus van €7,45 mld. De omzetdaling is vooral te wijten aan de terugval in de VS (met Azië de belangrijkste markt) en Europa. Hoopgevend is het sterke omzetherstel op de Aziatische (vooral de Chinese) markt in het tweede kwartaal, aldus het concern. Hoewel LVMH hoopt op herstel in de tweede jaarhelft, geeft het concern geen prognose vanwege de aanhoudende onzekerheid. De afronding van de geplande overname van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co hangt af van de goedkeuring door de toezichthouders, zei LVMH maandag.

Waardering

De waardering voor LVMH is met de ongeveer 42 keer de getaxeerde winst voor 2020 fors hoger dan normaal. De winsten zijn gedaald door het stilvallen van de economische groei als gevolg van het langer dan verwacht voortduren van het coronavirus. Met het opengaan van het belangrijkste afzetkanaal van het concern China zou dit weer iets moeten verbeteren.

Kansen

  • LVMH beschikt over een aantal van de bekendste luxemerken ter wereld en kan een hogere prijs rekenen voor zijn producten van topkwaliteit, zelfs onder ongunstige economische omstandigheden. Door als conglomeraat te opereren met een gediversifieerde merkenportefeuille beperkt het bedrijf het risico van een winstval als een van zijn merken zijn aantrekkingskracht verliest.
  • De opkomende markten kunnen in de nabije toekomst voor een aantal merken groei mogelijk maken, ondanks de minder sterk groeiende vraag op de volwassen markten.

Risico's

  • De groei in Azië wordt gedreven door een vastgoedzeepbel in China. Die kan uiteenspatten, net als in Japan gebeurde in de jaren ‘80. Zelfs de toename van de verkopen in Parijs, Londen en New York is gedeeltelijk te danken aan rijke toeristen uit onder meer opkomende markten.
  • De activiteiten in de wijn- en sterkedranksector zijn kapitaalintensiever. Dit weegt door in het rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Deze duurzaamheidsbeoordeling is van Jochen Harkema en Pamela Simeonov, analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 336,0 op LVMH 3,8 10,94 10,97 -4,03 % Koop Sprinter
Sprinter Long 336,0 op LVMH 3,8 10,94 10,97 -4,03 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van LVMH bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.