Dagbericht beleggen Nieuwe sluiting scholen in New York drukt stemming op Wall Street
donderdag 19 november 2020
Goedemorgen. Terwijl het buiten flink tekeer gaat en de bladeren met deze wind snel van de bomen zullen zijn verdwenen, is het op financiële markten de afgelopen dagen wat rustiger geworden.
Veel goed nieuws zit al in de koersen
Na de enorme beursrally in de afgelopen weken door de euforie over de vaccins die beschikbaar kunnen komen, lijkt er weer wat meer aandacht te zijn voor de huidige coronasituatie. Recordaantallen besmettingen in Japan, waar nu het hoogste waarschuwingsniveau geldt voor Tokio, en het besluit van de stad New York City om de scholen toch weer te sluiten, maakt beleggers terughoudend. Niet zo gek, want erg veel goed (vaccin)nieuws is inmiddels wel ingeprijsd in de koersen.
Rustiger beursstemming in Azië
Toch zien we ook vanmorgen weer veel veerkracht op de financiële markten. Na een lagere opening, in navolging van de verliezen op Wall Street gisteravond, herstellen de meeste Aziatische beurzen alweer flink in de laatste handelsuren. De Nikkei-index in Tokio staat nog wel op een verlies van 0,5% maar de veel breder samengestelde Topix-index staat daar juist 0,3% hoger dan het vorige slot. Ook de Hongkongse Hang Seng-index krabbelt alweer iets op, maar staat op het moment van schrijven nog wel 0,5% in de min. De beurs van Shanghai noteert plus 0,2% na een lagere opening en de beurs van Shenzhen plust 0,4%.
Schade door corona valt voor beleggers erg mee
Over de beurs van Shenzen gesproken: die staat dit jaar al op een winst van bijna 32%. Wat zou de winst geweest zijn zonder de coronapandemie? Waarschijnlijk een stuk minder, omdat er dan veel minder stimulering zou zijn geweest van de centrale banken en overheden. Wat dat betreft is de coronapandemie voor veel beleggers tot nu toe helemaal niet ongunstig geweest. Wel is er al een groot voorschot genomen op het verwachte economische herstel van volgend jaar. De Kospi-index in Seoel staat vanmorgen 0,1% hoger en de Australische beurs is een kwart procent hoger gesloten. De futures op de Amerikaanse aandelenindices zijn vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van gisteren. De Europese beurzen zullen naar verwachting lager openen in reactie op de verliezen van Wall Street gisteravond.
Gaan gevolgen lockdowns de beursstemming sterker bepalen?
Bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws eindigden de meeste Europese aandelenbeurzen gisteren in de plus, dankzij opnieuw positief vaccinnieuws. Vaccinproducent Pfizer maakte bekend dat het vaccin dat het samen met Biontech heeft ontwikkeld, ook voor 95% effectief is en er snel goedkeuring zal worden aangevraagd. Een daling van de Europese autoverkopen (-7,8%) in oktober kon de stemming niet drukken. Toch verwachten we dat de komende weken en maanden de negatieve effecten van de lockdown-maatregelen in Europa op de macrocijfers wat zwaarder zullen drukken op het sentiment.
Nog geen ‘terugkeer naar normaal’ zichtbaar op obligatiemarkt
De Stoxx Europe 600-index boekte, mede door het positieve vaccinnieuws, een winst van 0,4%. Vreemd genoeg waren het vooral de koersen van Europese aandelen uit de sector gezondheidszorg (-0,4%) die onder druk stonden. Bankaandelen (+0,9%) stonden nog steeds in de belangstelling in de hoop op een snelle ‘terugkeer naar normaal'. Maar met een Duitse tienjaarsrente die slechts 1 basispunt steeg naar -0,55% is er op de obligatiemarkt nog weinig ‘terugkeer naar normaal' ingeprijsd. Ook zal een verdere opmars van de euro koersstijgingen in de eurozone in de weg kunnen zitten. Een sterke munt is namelijk ongunstig voor de export. De euro steeg gisteren tegenover de dollar naar $1,187.
Sluiting scholen in New York City drukt de stemming op Wall Street
In New York openden de aandelenbeurzen nog met mooie winsten. Maar direct na het bericht dat de scholen in die stad er weer worden gesloten vanwege het hoge aantal nieuwe besmettingen, sloeg de stemming op Wall Street gisteravond om. Het aantal dodelijke coronaslachtoffers per dag in de zwaar getroffen stad is gisteren opgelopen naar het hoogste niveau sinds mei. Maar ook in andere Amerikaanse regio's woekert het virus nog flink. Cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt maakten gisteren dan ook weinig indruk. Het aantal nieuw afgegeven bouwvergunningen is vorige maand gelijk gebleven (+1,4% verwacht) maar het aantal in aanbouw genomen woningen bleek met 4,9% gestegen (+3,2% verwacht) ten opzichte van vorige maand.
Geen ‘risk-off’-stemming in New York: 10-jaarsrente daalt maar 0,01%
De S&P 500-index eindigde 1,2% lager dan dinsdag: het zwaarste verlies sinds 30 oktober. De Dow Jones Industrial Average eindigde ook 1,2% lager en de Nasdaq verloor 0,8%. Vooral op aandelen uit de sector energie (-2,9%) werd wat winst genomen na de rally in de afgelopen weken. Naar onze mening is dat ook niet meer dan logisch. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg 1 basispuntje naar 0,87%. Van een sterke ‘risk-off’-beweging was dus geen sprake. Opvallend was het bericht dat een grote transactie op de optiebeurs heeft plaatsgevonden, waarbij groot is ingezet op een stijging in de komende weken van de volatiliteits-index VIX, de 'angstgraadmeter' van de S&P 500 index die de gemiddelde koersbeweeglijkheid aangeeft. Gisteren sloot de VIX ruim 1 punt hoger op 23,84 punten. Eind vorige maand stond deze nog net iets onder de 40 punten. Bij het sterk oplopen van deze index zullen beleggers die hun risico binnen bepaalde grenzen moeten houden, gedwongen zijn risico's te verminderen.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere werkloosheidcijfers uit Nederland, cijfers over de bouwuitgaven in de eurozone en de wekelijks gerapporteerde hoeveelheid aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS. Analisten verwachten 700.000 nieuwe aanvragen en 6,4 miljoen verlengingsaanvragen: nog steeds gigantische aantallen. Verder verwachten we uit de VS de stand van de samengestelde index van voorlopende indicatoren (+0,7% verwacht), de Philadelphia Fed Business Index (23 verwacht) en cijfers over de verkopen van bestaande woningen in oktober (-1,1% verwacht). Kwartaalcijfers krijgen we vandaag nog van onder andere Bouygues, Thyssenkrupp, Altice Europe en Intuit. Fijne dag en blijf gezond! Groet, Simon