Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Prosus Prosus - Redelijke cijfers dankzij Tencent-belang

dinsdag 24 november 2020

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0013654783 EUR 38.1 0.05 Nee Duurzame consumentengoederen

Redelijke cijfers dankzij Tencent-belang

Voordat beleggers in Prosus stappen, is het raadzaam om eerst een oordeel te vormen over Tencent. Prosus heeft namelijk een aanzienlijk belang in dit Chinese technologiebedrijf. Daarnaast heeft het Zuid-Afrikaanse investeringsfonds minderheidsdeelnemingen in maaltijdbezorgers in diverse landen en is het met Takeaway verwikkeld in een overnamestrijd om de Britse maaltijd-bezorgservice Just Eat. In de wereld van maaltijdbezorging vindt een consolidatieslag plaats, wat kan leiden tot hoge overnameprijzen (om belangen uit te breiden) maar waarbij ook hoge bedragen kunnen worden geïncasseerd bij het afstoten van belangen in die sector.

Profiel

Prosus is een sinds 11 september 2019 aan de AEX genoteerde investeringsmaatschappij met Zuid-Afrikaanse wortels. Het is namelijk een spin-off van de internetactiviteiten van het aan de beurs van Johannesburg genoteerde technologieconcern Naspers .In Prosus wordt onder meer het 31%-belang (waarde ongeveer $125 mld) in de Chinese internetreus Tencent ondergebracht. Dit ooit 46% grote belang werd in 2001 voor slechts $32 mln aangeschaft. Belangrijk onderdeel van Tencent is WeChat, waarmee je op veel plekken ook kunt betalen (zoals in winkels en taxi's). Op WeChat staan nog nu relatief weinig advertenties maar die inkomsten kunnen op termijn sterk groeien. Overigens is een directe belegging in Tencent ook te overwegen, omdat de andere activiteiten voorlopig nog verlieslatend zijn. (Voor informatie over Tencent verwijs ik graag naar de opinie van mijn collega Jan Kleipool) Naast in Tencent heeft Prosus belangen in internetbedrijven als maaltijd-bezorgservice Delivery Hero (22%), Mail.ru (de grootste Russische e-mailprovider), Makemytrip (Indiase online reisorganisatie) en OLX (een dienst vergelijkbaar met Marktplaats, groot in opkomende markten als India en Brazilië). Naspers zal grootaandeelhouder in Prosus blijven met 74% van de aandelen.

Redelijke cijfers Prosus dankzij rendement op Tencent-belang

Prosus heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar fors meer omzet en winst geboekt. Deels dankzij corona, deels door het belang in Tencent. Dat bleek 23 november uit definitieve halfjaarcijfers. In de periode van zes maanden die eindigde op 30 september, steeg de omzet met 32% tot $12,7 mld. In het segment maaltijdbezorging groeide de omzet met 141%, bij online retail was de groei 70% en bij educatieve technologie 54%. Een ander onderdeel van Prosus dat profiteerde van de verschuiving van de consument naar digitaal, was internetbetalingsbedrijf PayU dat een omzetstijging van 48% boekte. De handelswinst steeg met 43% tot $2,7 mld. De kern-nettowinst steeg met 29% tot $2,2 mld. Vooral de e-commerce-onderdelen werden winstgevender, en het 31%-belang in Tencent droeg meer bij aan de winst. Prosus kondigde recent al aan een groeicijfer van 23,8% tot 30,5% te verwachten. Deze winstgraadmeter acht Prosus zelf de beste manier om de ontwikkelingen bij het bedrijf te kunnen beoordelen. Operationeel was er sprake van een verlies van $207 mln, 18% minder dan vorig jaar. De vrije kasstroom schoot omhoog van $14 mln naar $370 mln. Dit was te danken aan het dividend van Tencent, dat $81 mln steeg en aan lagere verliezen bij de maaltijdbezorging. Er werd voor $600 mln geïnvesteerd in de versterking van de eigen bedrijven. Uitzonderlijke groei was er bij iFood in Brazilië, waar de omzet met 234% steeg. bij Udemy stegen de aanmeldingen met meer dan 409%.

Waardering

De koers-winstverhouding van de investeringsmaatschappij Prosus is op het moment 39maal de winst van 2021, vrijwel gelijk aan de waardering van Tencent (het grootste belang in de portefeuille). Dit belang is per medio 2020 zo’n $223 mld waard. Prosus is op dit moment op de AEX ‘slechts’ $150 mld waard. Het aandeel noteert dus tegen een stevige korting. Zoals gezegd, heeft Prosus verder belangen in het (verlieslatende) Russische social-mediabedrijf Mail.ru maar ook in betaaldienst PayU en het Chinese reisconcern Ctrip. En de belangen in de maaltijd-bezorgbranche betreffen het Duitse Delivery Hero en India’s grootste maaltijdbezorger Swiggy.

Kansen

  • Prosus stapt graag in vroeg stadium in bij aantrekkelijke overnamekandidaten, veelal startups die nog met verlies draaien door hoge marketing- en ontwikkelingskosten en hierdoor nog maar een lage waardering hebben.
  • De hoge inkomsten uit de verkoop van Tencent-aandelen en de Tencent-dividenden zorgen voor een vrijwel onbeperkte geldstroom om toekomstige overnames te financieren.
  • Een belegging in Prosus biedt de gelegenheid om met korting in te stappen in de snelgroeiende activiteiten van Tencent − en dat ook nog op de AEX, in plaats van op een exotische beurs als die van China of Johannesburg.

Risico's

  • Voor snelgroeiende start-ups is het voordeel van een investeerder als Prosus (met een grote zak geld, dankzij Tencent) prettig. Maar de afhankelijkheid van Prosus van Tencent maakt het fonds wel kwetsbaar. Geopolitieke spanningen zoals het handelsconflict tussen de VS en China kunnen de koers sterk beïnvloeden.
  • De beperkingen die de Chinese overheid buitenlandse ondernemingen in China oplegt, vormen een complicerende factor. Omdat Tencent voor een belangrijk deel in buitenlandse handen is, mag het in China niet zelf telecomdiensten aanbieden. Daarom heeft het concern contracten met Chinese telecombedrijven gesloten, waarbij Tencent veel zeggenschap heeft en inkomsten ontvangt. Als de Chinese overheid alsnog een streep haalt door die constructies, dan zou dat een forse tegenslag betekenen voor Tencent – en dus voor grootaandeelhouder Naspers en uiteindelijk weer Prosus.
  • Om marktleider te worden in een bepaalde sector of land wil Prosus nog wel eens te veel betalen voor overnames; denk aan de overnamestrijd rond Just Eat.

Duurzame Analyse

Informatie voor deze titel komt op korte termijn beschikbaar.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 90,18 op Prosus 10,1 0,95 0,96 -8,61 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 80,06 op Prosus 4,9 1,96 1,97 -4,38 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 102,08 op Prosus 13,0 0,75 0,76 +13,53 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 109,22 op Prosus 6,7 1,46 1,47 +6,55 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen