Dagbericht beleggen
Beleggers lassen adempauze in na sterke jaarstart
maandag 11 januari 2021
Goedemorgen. Na alle euforie van afgelopen week, lijken beleggers vandaag wat gas terug te nemen.
Trager herstel door langere lockdowns
De kans is groot dat we morgen te horen krijgen dat de lockdown in ons land na volgende week met nog eens drie weken wordt verlengd om het virus onder controle te krijgen. Dat is weer een harde klap voor met name de horeca en de detailhandel. Volgens de berichten komt er wel weer een extra hulppakket voor bedrijven, maar dat zal lang niet in alle gevallen voldoende zijn om de financiële klap op te vangen. Dit betekent dat we, ondanks de vaccinaties later dit jaar, te maken zullen krijgen met meer faillissementen en oplopende werkloosheid. Deze ontwikkeling zien we niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen, zoals Duitsland, het VK en de VS. Het economisch herstel zal in de eerste maanden van 2021 dan ook minder sterk zijn dan gehoopt.
Groot gat tussen Wall Street en Main Street
Beleggers hadden de afgelopen week echter weinig aandacht voor deze uitdagende vooruitzichten. Zij waren vooral gericht op al het goede wat een Democratische meerderheid in het Amerikaanse Congres ons gaat brengen. De beste start in jaren voor wereldwijde beurzen was het gevolg. De poging van de Democraten om president Trump nog voor de machtswisseling uit zijn ambt te zetten, zal daar weinig aan af doen. Het tekent het grote verschil tussen Wall Street en 'Main Street'. De eerste wordt gekenmerkt door een ongekende mate van euforie en een stortvloed van goedkoop geld dat op zoek is naar rendement, de tweede door toenemende verdeeldheid en oplopende spanningen in de samenleving. Hoe dit de komende maanden zal ontwikkelen is niet duidelijk, maar de kans dat de financiële markten wat volatieler zullen worden is behoorlijk groot.
Beste openingsweek sinds 2009
Gedreven door de hoop op meer stimulering in de VS door aankomend president Joe Biden en het op gang komen van vaccinatieprogramma's in Europa, sloten alle Europese aandelenbeurzen vrijdag met winst. De Stoxx Europe 600-index boekte op de laatste dag van de week een winst van 0,7% en bracht de winst over de eerste vijf handelsdagen van het jaar op ruim 3%. Dat is de beste start sinds 2009. Een tegenvallend Amerikaans arbeidsmarktrapport had nauwelijks invloed op de positieve beursstemming. De Duitse 10-jaarsrente sloot onveranderd op -0,52%.
Roep om meer stimulering neemt toe
In de VS zijn in december 140.000 banen verloren gegaan door de lockdowns. Het is de eerste daling in acht maanden. Analisten rekenden op toename van 50.000 banen. De meeste banen gingen verloren in de horeca en andere vrijetijdssectoren. In andere sectoren bleef het aantal banen redelijk op peil. Verder werd het aantal over de voorgaande twee maanden met 135.000 opwaarts bijgesteld. Al met al waren de cijfers dus ook weer niet dramatisch, maar neemt de druk op de overheid om meer te stimuleren wel toe. Vooral dat laatste wordt gezien als een positief effect.
Slecht nieuws is goed nieuws
Negatief nieuws kan dus ook als positief worden opgevat. En dat is precies wat er vrijdag op Wall Street gebeurde. De oproep van Joe Biden, vlak na de publicatie van het arbeidsmarktrapport om met meer stimuleringsmaatregelen te komen, klonk beleggers als muziek in de oren. Nieuwe recordstanden waren het gevolg. De S&P 500-index steeg 0,55% en bracht de weekwinst op 1,8%. De Nasdaq boekte nog eens ruim 1% winst, de Dow Jones-index pluste 0,2%.
Oppassen voor verdere rentestijging
Ondertussen is de Amerikaanse 10-jaarsrente opgelopen tot 1,12%, 20 basispunten hoger dan eind 2020. Vooral beursgenoteerd vastgoed heeft last van de hogere rente, andere sectoren nog niet. Dat kan nog wel eens veranderen als de rente snel verder oploopt. Omdat de Japanse beurzen vanwege een feestdag zijn gesloten, begint de handel in Amerikaanse staatsobligaties vandaag pas bij de opening van de beurs in Londen. We weten dus nog niet of de rentes verder zijn oplopen.
Aziatische beurzen in het rood
De Aziatische aandelenbeurzen zijn vanmorgen minder euforisch dan vorige week. Na een hogere start, schommelt de Hang Seng-index in Hongkong rond het slot van vrijdag. De beurs van Shanghai koerst 1% lager en die van Shenzhen verliest 1,6%. De Kospi-index is in Seoel 0,1% lager gesloten, de Australische beurs verliest 0,9%. Zelfs de Bitcoin lijkt niet te ontkomen aan de zwaartekracht en noteert ruim 10% lager, even boven de $34.000. Vrijdag tikte de digitale munt nog bijna $42.000 aan. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,6% lager. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting dan ook lager aan de nieuwe week beginnen. Een klein beetje gas terug lijkt me ook niet meer dan gezond.
Agenda van vandaag
Op de macro-economische agenda van vandaag staan onder andere industriële-productiecijfers uit Spanje en de index van het beleggerssentiment in de eurozone. Die laatste index is deze maand naar verwachting gestegen van -2,7 naar +1,9 punten. Er staan vandaag geen belangrijke macrocijfers uit de VS op de agenda.
Fijne week en blijf gezond!
Groet, Simon.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met het gebruik van cookies.