Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ECB-voorzitter praat rentes omlaag… voor hoelang?

dinsdag 23 februari 2021

Goedemorgen. Premier Boris Johnson kondigde gisteren aan dat het leven in het Verenigd Koninkrijk vanaf juni weer redelijk normaal zou moeten zijn. Met de heropening van de scholen over een aantal weken wordt daar een grote stap gezet naar normalisering. 

Binnenkort kunnen aan de andere kant van Het Kanaal dus de vruchten worden geplukt van de strenge lockdown-maatregelen en het succesvolle vaccinatieprogramma. Dat is goed nieuws voor de Britten. De kans dat wij vanavond van premier Rutte en minister De Jonge ook zulk goed nieuws te horen krijgen, is bijzonder klein. Wel hopen we natuurlijk op een paar versoepelingen. We zijn benieuwd. Ondertussen ‘sorteren beleggers steeds meer voor’ op sterk aantrekkende economische groei. Aandelen van de grootste 'slachtoffers' van de coronapandemie worden gekocht en de succesvolle 'thuisblijfaandelen' worden daarvoor ingeruild. 

Grondstoffenindex op hoogste niveau in 8 jaar…

Verder zijn grondstoffen niet aan te slepen, vooruitlopend op economisch herstel. De wereldwijde grondstoffenindex staat op het hoogste niveau in bijna acht jaar. Het kopen van grondstoffen wordt gezien als een goede bescherming tegen inflatie maar de aantrekkende vraag ernaar kan ook worden gezien als een aanjager van inflatie. Hogere grondstoffenprijzen zullen immers, vroeg of laat, worden doorberekend in de producenten- en consumentenprijzen. 

… maar structurele inflatie nog niet aan de orde

Met het huidige hoge aanbod van veel goedkope arbeidskrachten hoeven we echter nog lang niet bang te zijn voor structurele (loon)inflatie. Maar de 'foute' (grondstoffen)inflatie gaat wel ten koste van de koopkracht van consumenten. Vraag maar aan de inwoners van de Amerikaanse staat Texas. Die krijgen gepeperde energierekeningen in de bus nadat de aan de vrije markt overgelaten stroomprijzen piekten door de extreme kougolf. 

Waardeaandelen en cyclische aandelen in trek

Sterkere economische groei leidt dus tot hogere grondstoffenprijzen en hogere inflatie(verwachtingen). En tot hogere obligatierentes. Onder deze marktomstandigheden doen ‘cyclische’ (dus economisch gevoeliger) aandelensectoren het beter dan ‘defensieve’ sectoren (die doorgaans minder last hebben van een zwakke economie). En doen (relatief laag gewaardeerde) ‘waardeaandelen’ het nu beter dan ‘groeiaandelen’ (die relatief duurder zijn). Dat is dan ook een korte samenvatting van de eerste handelsdag van de week. 

Duitse ondernemersvertrouwen in de lift

Nadat de aandelenkoersen gisteren eerst onder druk kwamen door de angst voor sterk oplopende rentes, herstelden de Europese beurzen zich weer iets tegen de slotbel. Aandelen uit de reis- en vrijetijdsector herstelden, terwijl er winst werd genomen op de winnaars van de pandemie, zoals technologieaandelen. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een beperkt verlies van 0,4%. Hoop op het aantrekken van de economische groei kreeg steun van een hoger dan verwachte stand van de index van het Duitse ondernemersvertrouwen. De Ifo-index bleek deze maand namelijk gestegen van 91,5 naar 94,2 punten. Analisten rekenden op een kleinere stijging naar 91,7 punten. Cyclische aandelensectoren zoals energie (+1,9%) en financiële waarden (+0,4%) profiteerden van de oplopende olieprijs (+3,7%) en het (door oplopende inflatieverwachtingen) opgeklaarde uitzicht op hogere rentes. Tech-aandelen (-1,7%) eindigden onderaan. Vandaar ook dat ‘onze’ AEX index (-1%), met daarin veel tech-zwaargewichten, gisteren de slechtst presterende Europese beurs was. 

ECB-voorzitter: we houden rentes goed in de gaten

Nadat de obligatierentes in Europa eerder op de dag nog over een breed front waren gestegen, vonden obligatiebeleggers hoop in de woorden van ECB-voorzitter Christine Lagarde later op de dag. Ze zei dat de Europese Centrale Bank de renteontwikkelingen goed monitort. Ja, dat is nogal wiedes, het is haar werk! Alsof je een monteur van Max Verstappen hoort zeggen dat hij de olietemperatuur van Max’ auto goed in de gaten houdt... Dat is echter geen garantie dat hij die temperatuur precies goed op peil kan houden en de auto niet zal over verhitten. 

Duitse tienjaarsrente 3 basispunten lager: - 0,34%…

In ieder geval daalden de rentes weer iets na de opmerking van Lagarde. De Duitse tienjaarsrente sloot 3 basispunten lager op -0,34%. Dat de rentes laag blijven, is overigens cruciaal voor onze economische vooruitzichten. We hebben de coronacrisis immers bestreden met heel veel overheidsgeld, dat landen moeten lenen, waardoor de staatsschulden flink zijn opgelopen. Die kunnen alleen maar betaalbaar blijven als de rentes lang laag blijven en dus die financiering betaalbaar blijft. Het is dus de opdracht voor de centrale banken om de markt ervan te overtuigen dat ze dit gaat lukken. Vanmiddag horen we van Fed-voorzitter Jerome (‘Jay’) Powell hoe ze dit in de VS willen gaan doen. Want hij moet zijn halfjaarlijkse update over de Amerikaanse economie presenteren aan de Senaatscommissie voor economie en financiën.

… maar Amerikaanse tienjaarsrente stijgt 4 basispunten: +1,37%

De Amerikaanse 10-jaarsrente liep gisteren met nog eens 4 basispunten op naar 1,37%. Ook op Wall Street is dus sprake van een 'reflatie-trade' (inspelen op aantrekkende groei en stijgende inflatie), gesteund door beter dan verwachte macro-economische cijfers. De aandelensectoren energie (+3,5%) en financiële waarden (+1%) waren dan ook de logische winnaars. De IT-sectorindex (-2,3%) en de index van duurzame consumentengoederen (-2,2%), met daarin onder andere zwaargewichten Amazon (-2,1%) en Tesla (-8,5%), lagen onder druk. De S&P 500-index daalde voor de vijfde dag op rij, de Nasdaq leverde 2,5% in maar de Dow eindigde 0,1% in de plus.

Economie VS kan misschien toe met kleiner steunpakket dan $1900 mld

Als de Amerikaanse economie nu al zonder het geplande extra steunpakket van $1900 miljard redelijk goed presteert, dan is de kans op oververhitting levensgroot. Om het in Formule-1 termen te houden; het lijkt niet verstandig om het vermogen van de motor op te voeren als deze al aardig heet wordt. Het risico op blijvende schade is dan levensgroot. Maar goed, de beste stuurlui staan aan wal. Gisteren hebben we een 'Vraag en antwoord' gepubliceerd over de oplopende rente en wat die betekent voor beleggers.

Chinese beurzen lager, Japanse gesloten vanwege feestdag

Op de Aziatische beurzen zijn de rentes vanmorgen, na de forse stijging van gisteren, enigszins gestabiliseerd. De rentes in Australië en Nieuw-Zeeland staan een paar basispunten lager. Verder wordt de stemming mede bepaald door meevallende cijfers van het Brits-Chinese HSBC, die heeft aangekondigd weer dividend te gaan uitkeren en meer te investeren in Azië. De aandelenkoers van de bank steeg vanmorgen ruim 6% maar staat inmiddels vrijwel onveranderd. Desondanks staat de Hang Seng-index (waarin het aandeel HSBC meeweegt) op een winst van 1%. De Japanse beurzen zijn vandaag gesloten vanwege een feestdag. De beurzen op het vasteland van China staan in de min. De beurs van Shanghai verliest 0,3%, die van Shenzhen noteert ruim 1% lager. De Kospi-index in Seoel is 0,3% lager gesloten. De futures (termijncontracten) op de hoofdindices wijzen op een licht hogere opening van Wall Street, maar de Europese beurzen zullen naar verwachting vlak tot lager openen.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere industriële-productiecijfers uit Italië en (definitieve) inflatiecijfers uit de eurozone. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere huizenprijscijfers van december en de nieuwe stand van de vertrouwensindex van researchinstituut The Conference Board. Er wordt een lichte stijging van 89,3 naar 90 punten verwacht. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere Fresenius Medical Care, Home Depot, Medtronic, Genmab en Intuit.    Fijne dag en blijf gezond!  Groet, Simon   

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op dinsdag 23 februari 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investment manager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 23 februari 2021, 8.21 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.