Auteur

Robert de Jong
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Signify Signify

woensdag 31 maart 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0011821392 EUR 12.8 3.39 Industriegoederen

Signify is 's werelds grootste verlichtingsbedrijf. Het concern opereerde tot 2016 onder de naam Philips Lighting (een divisie van Philips), maar kreeg daarna een eigen beursnotering en een nieuwe naam. Signify is gepromoveerd van de AMX naar de AEX. Daarom voegen wij het aandeel toe aan de masterlist.

Groot in verlichting

Signify is wereldmarktleider in verlichtingsproducten, -systemen en -diensten. Het bedient zowel professionele als consumentenmarkten. Signify is een van de meest innovatieve bedrijven in de sector en loopt voorop op het gebied van ‘smart’ (verbonden) verlichting, bijvoorbeeld de Philips Hue-productenserie (draadloos bediende kleurverlichting) en het gebruik van het ‘Internet of Things’ in huizen, gebouwen en stedelijke ruimtes. Het management heeft proactief gehandeld als het gaat om de achteruitgang van de conventionele activiteiten. De overname door Signify van het Amerikaanse Cooper Lighting Solutions in oktober 2019 à €1,3 mld lijkt goed uit te pakken voor het Eindhovense bedrijf. Eerder dat jaar nam Signify ook de Chinese ledfabrikant Klite over, al jarenlang een belangrijke leverancier van Signify. Signify bestaat uit drie divisies: Digital Solutions (50% van de omzet; professionele systemen), Digital Products (35% omzet; led- en woonhuisverlichting) en Conventional Products (15% omzetaandeel; traditionele verlichting). De drie belangrijkste regio’s wat betreft inkomsten zijn: de VS met 31%, China (9%) en Nederland (8%). In 2020 behaalde het concern een aangepaste nettowinst van €455 mln bij een omzet van €6,5 mld.

Van traditionele verlichting naar ledverlichting

De verlichtingssector werd in het afgelopen decennium gekenmerkt door de verschuiving van traditionele verlichting (gloei- en spaarlampen) naar ledverlichting. Grofweg 80% van de omzet komt inmiddels uit de verkoop van ledverlichting en ledsystemen. Signify stelt dat zijn digitale ledtechnologie tot 80% energiezuiniger is in vergelijking met conventionele technologieën. Mede hierdoor scoort het concern goed op ESG-gebied. De prijzen zijn echter ook lager en minder stabiel. Dit zet druk op de marges, die bij Signify onder het sectorgemiddelde liggen. Het management verwacht echter dat de tegenwind waarmee de verlichtingsbranche wordt geconfronteerd door de overgang naar leds de komende jaren zal afnemen. Inmiddels staat de volgende overgang voor de deur: levering van ledonderdelen aan fabrikanten van ledarmaturen, variërend van (saaie) bedrijfsplafondlampen tot prachtige hanglampen.

Solide kwartaalresultaten, aantrekkelijk dividendvoorstel

Signify presenteerde op 29 januari de definitieve resultaten over het vierde kwartaal, nadat het concern op 14 januari al solide voorlopige resultaten had gepresenteerd. De identieke omzet daalde met 5,9% naar €1,9 mld (verwacht: -6,2%) en was als volgt opgebouwd: Digital Solutions (DS: professionele systemen) -10,2%, Digital Products (DP: led- en woonhuisverlichting) +2,5% en Conventional Products (CP: traditionele verlichting) -11,6%. De omzet was bij alle divisies hoger dan verwacht, onder andere gedreven door een sterke vraag naar ‘verbonden’ (smart) verlichting (positief voor DP) en naar desinfecterende UV-C-lampen, waardoor de krimp van de traditionele verlichting (gemiddeld 20%) bij de divisie CP werd gecompenseerd. De aangepaste EBITA steeg in lijn met de verwachting met 8,2% naar €251 mln en de marge steeg 20 basispunten (bp) naar 13,4% (verwacht: 13,0%). Onderliggend was het resultaat vooral te danken aan productpromotie, zowel voor de traditionele producten (gemiddelde marge: 18,9%) als voor leds (15,7%), want de professionele systemen (11,5%) misten de margeverwachting van analisten, wat de zwakte van de eindmarkten weerspiegelt. De aangepaste winst per aandeel steeg fors (+27%) en was ruim beter dan verwacht. De vrije kasstroom kwam in 2020 uit op €817 mln (12,6% van de omzet; in 2019 nog €529 mln) en leidt tot een speciaal dividend van €1,35 (dit was aanvankelijk ingetrokken bij het begin van de pandemie). Dit komt bovenop het reguliere dividend voor 2020 van €1,40 (7,7% hoger dan verwacht). De door Signify afgegeven jaarprognose bevat geen gedetailleerde cijfers, maar uitsluitend algemene uitspraken: een ‘positieve’ organische omzetgroei (lijkt vrij aannemelijk na een krimp van 12,7% in 2020), ‘voortgang’ in het streven naar de aangepaste EBITA-margedoelstelling van 11-13% op middellange termijn en een vrije kasstroom boven 8% van de omzet. Ook herhaalde het management de verwachting dat 2021 het keerpunt is in de terugkeer naar duurzame organische groei. De nettoschuld gedeeld door de EBITDA is 1,4 (5-jaars gemiddelde: 0,5) en blijft historisch gezien aan de hoge kant als gevolg van de overname van Cooper Lighting Solutions.

Groei en waardering

De identieke omzet van Signify daalde fors in 2020 en het concern verwacht in zijn basisscenario dat de identieke omzet pas tegen 2023/24 opnieuw het niveau van 2019 zal bereiken. De niet-woninggebonden eindmarkt (ongeveer 50% omzet) staat namelijk onder druk en herstelt vermoedelijk maar langzaam. De eindmarkt die wel met wonen samenhangt, is op dit moment wel sterk dankzij de pandemie, maar dit effect zal in de loop van 2021 wegebben. Ook valt op dat de omzet van Signify een seizoenspatroon heeft (omzet Q1 < Q2 < Q3 < Q4), dat duidelijk zichtbaar wordt in de aangepaste EBITA(-marge). Gezien de sterke stijgingen van de grondstoffenprijzen (zoals van staal, kunststof, aluminium en koper), de hogere transportkosten en de negatieve valutaeffecten (valuta’s zijn afgedekt op de korte termijn), moet Signify de prijzen in 2021 verhogen om de marges op peil te houden. De marktprijzen daalden echter in de afgelopen jaren. Desondanks heeft Signify prijsverhogingen aangekondigd om de oplopende inflatie het hoofd te bieden. Met voortgezette proactiviteit, en gezien zijn sterke trackrecord op het gebied van prijs- en kostenbeheersing (Signify wist in de afgelopen jaren de marges te verhogen, terwijl de omzet structureel daalde), zouden de marges in 2021 positief kunnen verrassen. De gemiddelde analistenverwachting is een organische omzetgroei van +3,7% en een aangepaste EBITA-marge van 11% (+30bp). De prognose van Signify van een negatief valutaeffect van 4% is echter groter dan analisten gemiddeld verwachten. Het aandeel noteert tegen 12,6 keer de verwachte winst in de komende 12 maanden. Daarmee is de waardering lager dan de historische gemiddelde waardering van de (sub)sector en die van de bredere markt. De waardering, gecorrigeerd voor de verwachte groei (price/earnings to growth ratio, PEG-ratio) is 0,6 (5-jaars gemiddelde: 0,7). Het getaxeerde dividendrendement is 3,4% (5-jaars gemiddelde: 4,8%; sector: 1,7%) en de vrije-kasstroomopbrengst is 14,8% (5-jaars gemiddelde: 14,8%; sector: 3,2%).

Kansen

  • Het management heeft een sterk trackrecord op het gebied van kostenbesparingen en het opwekken van vrije kasstromen.
  • UV-C-lichttechnieken, die worden gebruikt om lucht en oppervlakken te desinfecteren.
  • De woonhuisproducten kunnen een sterke bijdrage aan de groei blijven leveren en uiteindelijk een waardevolle winstmotor worden voor de onderneming.
  • De vervangingscyclus voor ledverlichting die de afgelopen jaren is aangeschaft, de afnemende neerwaartse druk van traditionele verlichting en de focus op nieuwe groeimarkten kunnen tot een outperformance leiden.

Risico's

  • Er ligt de uitdaging om het bedrijf te laten groeien. De organische groei is negatief sinds 2017, ook bij de snelgroeiende bedrijfsonderdelen voor leds en ledarmaturen.
  • Bij de overgang naar ledverlichting maken de stabiele prijzen van traditionele verlichting plaats voor lagere en minder stabiele prijzen van ledverlichting.
  • Signify investeert een relatief groot deel van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling, terwijl succes niet altijd gegarandeerd is.
  • Valutarisico’s zijn de eventuele zwakte van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Chinese yuan.

Duurzame Analyse

#N/A

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 39,78 op Signify 7,7 5,84 5,89 +13,77 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 36,06 op Signify 4,7 9,55 9,60 +8,01 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 46,31 op Signify 41,3 1,05 1,10 -40,11 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 46,31 op Signify 41,3 1,05 1,10 -40,11 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Robert de Jong, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Signify bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.