Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Heineken Heineken - Volumedruk valt mee. Nu de terrassen weer open gaan, hoopt Heineken op herstel

donderdag 20 mei 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0000009165 EUR 31.1 1.19 Nee Dagelijkse consumentengoederen

Volumedruk valt mee. Nu de terrassen weer open gaan, hoopt Heineken op herstel

Flink beter resultaat dan verwacht; vooral heel mooi dat het bierconcern de volumes op peil heeft weten te houden in deze moeilijke periode. Natuurlijk was de winst lager ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar, maar deze is wel redelijk op peil gebleven door flinke besparingen op de kosten. Wel gaan veel grondstoffenprijzen stijgen de komende tijd. Maar nu Europa langzaam uit zijn corona-lockdowns komt en de betere kwartalen voor bierbrouwers (met zon en warmer weer) er aankomen, is er weer meer vertrouwen in de prestaties van bierbrouwers in het algemeen, maar zeker ook in die van Heineken.

Heineken: nummer 2 in de wereld

Heineken is een sterk opererend bierconcern, het op een na grootste ter wereld. In de merkenportefeuille zitten naast het premiumbiermerk Heineken ook Amstel en nog zo’n 250 andere merken waaronder Sol, Desperados, 33 Export, Cruzcampo, Zywiec, Birra Moretti, Murphy's, Star en het cidermerken Jillz. Heineken is marktleider in een aantal belangrijke landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Door de overname van Femsa Cerveza controleert Heineken nu 43% van de Mexicaanse en 10% van de Braziliaanse biermarkt. Heineken is het op een na best verkopende importbier in de Verenigde Staten.

Volumedruk valt mee. Nu de terrassen weer open gaan, hoopt Heineken op herstel

Heineken heeft in de eerste drie maanden van 2021 nog altijd last ondervonden van alle coronamaatregelen, maar presteerde wel beter dan verwacht, bleek 21 april uit de kwartaalcijfers. Het concern spreekt van een ‘solide jaarstart’, ondanks de zware beperkingen in veel markten en de sluiting van de horeca in Europa vanwege de pandemie. De biervolumes daalden afgelopen kwartaal van 51,6 miljoen naar 50,3 mln hectoliter. Autonoom was sprake van een gelijkblijvend volume terwijl de consensusverwachting van analisten hiervoor een daling was van 5% naar 48,6 mln hectoliter. Met uitzondering van Europa realiseerde de brouwer in alle regio's groei. Vooral Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa sprongen eruit. In het eerste kwartaal van 2020 bedroeg de krimp nog 2,1%. Het Heinekenmerk deed het volgens de ceo ‘uitzonderlijk goed’ met een groei van ruim 12%. De totale volumes van de brouwer daalden van 58,2 mln naar 56,4 mln hectoliter, een autonome daling van 2,7%. Hier rekenden de ondervraagde analisten gemiddeld op 55,2 mln hectoliter, oftewel een autonome krimp van 5,1%. In het eerste kwartaal behaalde Heineken een nettowinst van €168 mln. Ter vergelijking: dat was €94 mln in 2020 en €299 mln in 2019. Het effect van de lagere volumes in de Europese horeca werd meer dan goedgemaakt door de resultaten in andere regio’s en de voortdurende kostenbesparingen. Heineken herhaalde te rekenen op een geleidelijk herstel in de tweede jaarhelft. Daarvoor is de brouwer wel afhankelijk van het succes van de vaccinatieprogramma's. Ook de analisten zijn een stuk optimistischer gestemd voor de rest van het jaar, uitgaande van verdere heropening van de economie en het weer op gang komen van de horeca. In heel 2021 zullen de biervolumes volgens de analisten autonoom met 6% stijgen na een min van 8,1% in 2020. Daarmee zou de jaaromzet uitkomen op €21,2 mld, tegenover €19,7 mld in 2020, oftewel een autonome stijging van 9,3% na een krimp van 11,9%. Heineken meldt dat de negatieve wisselkoerseffecten op de omzet dit jaar naar verwachting zo’n €570 mln zullen bedragen en de operationele en nettowinst met €100 respectievelijk €50 mln getroffen zullen worden. In 2023 denkt Heineken een marge te kunnen realiseren van 17,0%. Dat was 12,3% in 2020.

Hogere waardering dan marktleider

Heineken heeft op dit moment een hoger dan gemiddelde waardering. Beleggers betalen op de huidige koers (€99) 31 keer de getaxeerde winst voor het komende jaar, fors hoger dan de waardering van de laatste jaren. Maar dat waren jaren met groei en niet, zoals nu door de lockdown periodes, met krimp. Dit is tijdelijk vol te houden in het coronatijdperk, maar zal snel moeten dalen naar normale niveaus, rond de een koerswinstverhouding van ongeveer 20. Anheuser Busch Inbev heeft een flinke discount ten opzichte van de waardering van Heineken, op het moment 25%, dit vanwege de grote schuldpositie die vanwege de corona niet snel genoeg kan worden verminderd.

Kansen

  • Heineken’s strategie is erop gericht om in elk land waar het actief is de nummer 1- of 2-positie te krijgen en te houden. Het concern start meestal met voortzetting van het overgenomen lokale biermerk en gebruikt later dit platform om de eigen premiumbieren te slijten.
  • In regio's als Afrika, Latijns-Amerika en Azië verwacht Heineken te profiteren van een relatief gunstig economisch klimaat.
  • De overnames van de laatste jaren vergroten Heineken's blootstelling aan opkomende markten; ook een joint venture in India biedt groeipotentieel op de lange termijn.

Risico's

  • Marktleider Anheuser-Busch Inbev is een zware tegenstander in veel gebieden waar Heineken ook actief is.
  • Heineken's grootste afzetmarkt, West-Europa (41% van de bedrijfsopbrengsten), is een krimpende markt.
  • Nu horeca en restaurants in grote delen van de wereld dicht zijn, is de afzet van bier voor een groot deel afhankelijk van thuisgebruik. Wat volumes betreft, moet het concern het wel hebben van het biergebruik buitenshuis.

Duurzame Analyse

#N/A

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 93,84 op Heineken 9,2 0,67 1,07 -13,86 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 84,96 op Heineken 5,1 1,51 1,91 -7,57 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 105,07 op Heineken 8,0 0,83 1,23 +14,44 % Koop Sprinter
Sprinter Short 112,5 op Heineken 3,9 2,14 2,54 +5,88 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Heineken bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.