Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ECB houdt de geldkraan voorlopig wijd open

vrijdag 23 juli 2021

Door Simon Wiersma, investmentmanager (23 juli 2021, 9.10 uur) - Goedemorgen. Man, man, man. Je zal maar centralebank-watcher in Frankfurt zijn…

… dan had je gisteren weer een hele klus om de woorden te duiden van Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Het begrijpen van de persberichten van de ECB en de toelichtingen daarop, lijkt steeds meer op koffiedikkijken dan dat je er echt iets zinnigs over kunt zeggen. 

'Oude wijn in nauwelijks nieuwe zakken'

Na de bekendmaking twee weken geleden van het nieuwe ECB-inflatiedoel van 2%, werd door beleggers en economen reikhalzend uitgekeken naar het rentebesluit van gisteren. Hoe zou de ECB haar nieuwe beleid in de praktijk verwoorden? Onze ING-econoom in Duitsland, Carsten Brzeski, oordeelde kort maar krachtig: 'oude wijn in nauwelijks nieuwe zakken'. En daarmee is alles wel gezegd. 

ECB-beleid geeft te denken

Het staat in ieder geval vast dat we nog niet hoeven te vrezen voor een minder stimulerend beleid vanuit Frankfurt, zolang de inflatie niet langere tijd boven de 2% uitkomt. De ECB zal naar verwachting dan ook nog lang doorgaan met het massaal opkopen van obligaties en de rentes zullen dus nog lang(er) laag blijven. Geen nieuws dus. Maar het geeft ook te denken. Gelooft de ECB eigenlijk zelf nog wel in inflatie? Want zolang ze zelf volhardt dat de iets hogere inflatie (1,9% in juni) die we nu ervaren, echt maar tijdelijk zal zijn, helpt het in ieder geval niet om het ons wel te laten geloven. En dat terwijl consumenten het toch echt in de portemonnee voelen. Dat is op zijn minst tegenstrijdig. 

Moet de ‘prijs van geld’ niet omhoog voor meer inflatie?

Het zou best te begrijpen zijn als de ECB ons zou voorbereiden op een verhoging van de beleidsrente. Waar zijn de beleidsbepalers bang voor? Dat de economische groei in gevaar gaat komen bij een ‘reële’ rente van iets hoger dan de huidige? De reële beleidsrente, dus de rente gecorrigeerd voor de actuele inflatie, bedraagt immers -1,84%! Of zijn ze bang voor deflatie? Of dat de schulden bij iets hogere rentes niet meer betaalbaar zullen zijn? Zelf ben ik van mening, dat zolang de prijs van geld (de rente) laag is, het lastig is om de prijs van goederen en diensten ook structureel omhoog te krijgen. Beetje een kip-en-ei-verhaal. Maar ja, wie ben ik? 

Marktreactie: nog lang lage rentes

Op de financiële markten was men het er gisteren in ieder geval snel over eens: de ECB zal de rentes nog lang laag houden. In reactie op het ECB-nieuws daalden de rentes op staatsobligaties van eurolanden dan ook over een breed front. De Duitse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar -0,43% en de Italiaanse 10-jaarsrente daalde met 5 basispunten naar +0,64%. Ook aandelenbeleggers reageerden opgelucht en voelen zich gesteund door de gedachte dat er vooralsnog weinig aantrekkelijke alternatieven voor aandelenbeleggingen zijn. 

Unilever (-5%) heeft last van inflatie

De meeste Europese beurzen eindigden in de plus, bij lager dan gemiddelde omzetten. Wat ook hielp, waren de redelijk ontvangen kwartaalcijfers van bedrijven. De Londense FTSE 100-index (-0,4%) en de Zwitserse beurs (-0,4%) wisten echter niet mee te stijgen. In Zurich sloot Roche -3,6% lager na enigszins tegenvallende cijfers, in Amsterdam en Londen werden de tegenvallende winstvooruitzichten van Unilever afgestraft met een koersdaling van ruim 5%. Hogere grondstoffen-, transport- en verpakkingskosten leiden tot margedruk bij deze producent van dagelijkse consumentenproducten. Volgens ceo Alan Jope heeft het bedrijf zulke hoge prijsstijgingen sinds 2008 niet gezien. Zal dit ook maar tijdelijk zijn? We zullen het binnenkort wel gaan merken in de supermarkt. Ik kan me niet voorstellen dat dan de druk op de lonen niet verder zal toenemen. 

Olie weer iets duurder

De Stoxx Europe 600 index eindigde gisteren met een winst van 0,6% en staat daarmee deze week alweer op een kleine winst. De fikse koersdaling van maandag is weer helemaal weggepoetst. IT-aandelen (+1,9%) trokken weer eens de kar maar ook een meer ‘cyclische’ (dus economisch gevoeliger) sector als industriegoederen (+1,1%) deed het goed. Ondanks een hogere olieprijs (+2,2%) daalden aandelen uit de sector energie (-1%). Daar woog de angst voor een afzwakkende economische groei zwaarder dan de duurdere grondstof.

Wall Street: Amerikaanse tienjaarsrente (+7 basispunten) te laag

Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen in de VS is de afgelopen week onverwacht gestegen naar 419.000. Analisten rekenden vooraf op 350.000. Het aantal doorlopende (verlengings-) aanvragen daalde slechts licht: van 3.265.000 naar 3.236.000. Hier werd gerekend op een daling naar 3,1 miljoen. Deze tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt geven de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, argumenten om de geldkraan nog wat langer open te houden. Ook cijfers over het aantal verkochte bestaande woningen (+1,4% tegenover +1,7% verwacht) vielen tegen. Vreemd genoeg: ondanks de tegenvallende macro-economische cijfers steeg in New York de Amerikaanse tienjaarsrente met 7 basispunten naar 1,28%. Blijkbaar was de rente toch iets te ver naar beneden doorgeschoten volgens de markt. Dat vinden wij ook. We verwachten hogere kapitaalmarktrentes tegen het einde van het jaar, mits er geen strenge lockdowns komen. 

Geen reden voor sterkere euro

Geholpen door goed ontvangen kwartaalcijfers van onder andere AT&T steeg de S&P 500-index met 0,2%. De Nasdaq steeg 0,4% en de Dow Jones Industrial Average steeg 0,1%. Ondanks de hogere olieprijs en de steilere rentecurve (grotere verschillen tussen korte en langere rentes) lagen oliegerelateerde aandelen (-1,1%) en financiële waarden (-1,0%) onder druk. De dollar sloot vrijwel onveranderd op $1,176 tegenover de euro, die vlak na de ECB-persconferentie nog iets sterker was. Dat laatste was dus van heel korte duur. Op dit moment zijn er ook weinig redenen te bedenken waarom de euro veel sterker zou moeten worden.

Niet overal feest op beurzen in Azië

In Japan wordt vandaag nog steeds feest gevierd. Dat heeft niets met de opening van de Olympische Spelen te maken, maar het is er nationale sportdag. De beurzen zijn er net als gisteren dicht. Op de andere Aziatische beurzen is het beeld vanmorgen gemengd. De Hang Seng-index in Hongkong staat 1,2% lager door verder toenemende zorgen over de staatsinvloed op grote Chinese tech-bedrijven. Taxidienst Didi wacht naar verluidt een fikse boete en sloot gisteren op Wall Street al ruim 11% lager. Tencent staat vandaag 1% lager in Hongkong en Alibaba verliest 0,4%. De beurs van Shanghai levert 0,6% in en die van Shenzhen staat op het moment van schrijven op een verlies van 1,3%. Maar de Zuid-Koreaanse Kospi-index staat op een winst van 0,1% en de Australische beurs schommelt rond het slot van gisteren. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices schommelen op het moment van schrijven rond een kwart procent hoger dan de slotstand van gisteren. We verwachten dat de Europese aandelenbeurzen op de laatste dag van de handelsweek iets hoger van start zullen gaan. 

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere cijfers over de winkelverkopen in het Verenigd Koninkrijk en krijgen we voorlopige inkoopmanagersindices uit Frankrijk, Duitsland en de eurozone als geheel. Er wordt verwacht dat de samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone deze maand is gestegen van 59,5 naar 60 punten. Voor de deelindex van de productiesector wordt gerekend op een daling van 63,4 naar 62,5 punten, en voor de deelindex van de dienstensector wordt gerekend op een stijging van 58,3 naar 59,3 punten. Dat past in het beeld van de verdere heropening van de economieën. We zijn benieuwd of we al een effect zien van het oplaaien van het virus in de afgelopen weken in Europa. Uit de VS komen vanmiddag de voorlopige inkoopmanagersindices van juli. Daar wordt een lichte daling van zowel de deelindex van de productiesector als die van de dienstensector verwacht. Het kwartaalcijferseizoen gaat verder met cijfers van onder andere SEB, Signify, Danske Bank, Schlumberger, American Express en Kimberley-Clark. Alvast een heel fijn weekend en tot volgende week!  Groet, Simon  

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 23 juli 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investment manager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 23 juli 2021, 8.21 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.