Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Amazon.com Amazon.com - Analisten teleurgesteld door lagere omzet en prognose Q3

maandag 9 augustus 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US0231351067 USD 56.1 0 Duurzaam Duurzame consumentengoederen

Analisten teleurgesteld door lagere omzet en prognose Q3

Lager dan verwachte omzetgroei - en dat in een kwartaal waarin je ook nog eens je Amazon Prime Day hebt gehouden (wat dus voor heel veel extra omzet in dit kwartaal heeft gezorgd). Je ziet aan de omzet van de onlinewinkels (een misser van $3,5 mld) dat de versnelling van de groei tijdens de coronacrisis er een beetje uit lijkt en dat mensen weer zijn gaan shoppen in fysieke winkels. De nieuwe ceo begint in ieder geval niet op het hoogtepunt van de koers van Amazon aan zijn eerste kwartaalbijeenkomst.

Megaretailer

Amazon.com is een van de best verdienende online retailers ter wereld. Het heeft een marktaandeel van 8% van de wereldwijde online retailmarkt. Ook is het een grote speler op de markt voor cloudcomputing en e-readers/tabletcomputers. Het concern behaalde over 2020 een omzet van meer dan $386 mld.

Analisten teleurgesteld door lagere omzet en prognose Q3

Amazon.com heeft in het tweede kwartaal van 2021 een hogere omzet behaald dan een jaar eerder in het zelfde kwartaal, maar de opbrengsten bleven achter bij de verwachtingen. Het webwinkelconcern wist de afgelopen kwartalen flink te profiteren van de coronalockdowns waardoor consumenten aan huis gebonden waren en meer online kochten. Dat effect zwakte af in het tweede kwartaal, met het heropenen van de economieën. Wel profiteerde Amazon in het tweede kwartaal van zijn Amazon Prime Day, die normaal gesproken in een ander kwartaal plaatsvindt. Amazon rekende voor het tweede kwartaal op een omzet van $110 mld tot $116 mld. De omzet kwam in het midden daarvan uit op $113,1 mld, een stijging van 27% op jaarbasis. Exclusief gunstige wisselkoerseffecten steeg de omzet 24% op jaarbasis. Maar de consensusverwachting van analisten was hoger: een omzet van $115,4 mld. De omzet van het belangrijkste onderdeel AWS kwam uit op $14,81 mld bij een analistenconsensus van $14,18 mld. Dit betekende een stijging van 37%. De onlinewinkels brachten $53 mld op maar kwamen $3,5 mld tekort om de analistenconsensus van $56,17 mld te evenaren. De operationele winst verbeterde van $5,8 naar $7,7mld, in lijn met de consensusverwachting van $7,82 mld, met een nettowinst van $7,8 miljard dollar oftewel $15,12 per aandeel. Analisten gingen gemiddeld uit van $12,28 per aandeel. In het afgelopen kwartaal maakte Amazon 17,64 mld aan fulfillmentkosten (verpakken en bezorgen), in lijn met de verwachting. Voor het derde kwartaal rekent Amazon op een omzet van tussen de $106 miljard en $112 mld (analistenconsensus: $118,70 mld) en een operationele winst van $2,5 tot $6,0 mld. Hierbij houdt het concern rekening met $1 mld aan covid-gerelateerde kosten.

Waardering hoog maar laagste in de geschiedenis van de internetgigant

Amazon is een echt groeiaandeel. Het heeft een van de hoogste waarderingen van alle bedrijven op onze masterlist aandelen, nog altijd ruim boven de 63 keer de getaxeerde winst voor het lopende jaar. Voor Amazon zelf is dit overigens een van de laagste koers-winstverhoudingen die het ooit heeft gehad. Het concern is pas enkele jaren winstgevend, voorheen ging een groot deel van de kasstroom als investering weer in het bedrijf.

Kansen

  • De wereldwijde e-commercetrend wordt steeds sterker en sinds het uitbreken van het coronavirus is de groei ervan alleen maar versneld. Amazon is op dat terrein de belangrijkste speler.
  • Forse groei van het aantal Amazon Prime-leden, deze groep klanten neemt meer producten af dan de niet-leden. Het krijgt hiervoor vele extra's, waaronder een streaming service kanaal en gratis bezorgen, vaak binnen 1 dag.

Risico's

  • Omdat steeds meer informatie en amusement digitaal wordt verkocht, bieden Amazons fysieke opslag- en distributiefaciliteiten in de toekomst misschien niet meer dezelfde voordelen als nu. Buitenlandse autoriteiten passen de wetgeving voor e-commerce voortdurend aan.
  • Amazon krijgt in veel buitenlandse markten waarschijnlijk meer last van (lokaal al bestaande) concurrenten.
  • Forse stijging van corona-gerelateerde kosten. Dit betreft onder andere het aanpassen van werkplekken, aanschaf van maskers en het inschakelen van honderdduizenden extra personeelsleden om de hogere werkdruk aan te kunnen.

Duurzame Analyse

Ja

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 715,0 op Amazon.com 1,2 249,30 0,00 -0,60 % Koop Sprinter
Sprinter Long 715,0 op Amazon.com 1,2 249,30 0,00 -0,60 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen