Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Tesla Motors Tesla Motors - Verkooptarget op haar na behaald; omzet licht beter dan verwacht, nettowinst flink lager dan verwacht

maandag 9 augustus 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US88160R1014 USD 147.6 0 Ja Duurzame consumentengoederen

Verkooptarget op haar na behaald; omzet licht beter dan verwacht, nettowinst flink lager dan verwacht

Maar de waardering is inmiddels zo hoog dat het niet verstandig lijkt om te beleggen in dit aandeel, nu ook de concurrentie met veel hybride en volledig elektrische auto’s op de markt komt. Ook komt de winst nog steeds voor een groot deel uit de verkoop van emissierechten, iets wat geleidelijk zal afnemen als ook de concurrentie op volle snelheid, gedreven door wetgeving, inzet op PHEV of BEV.

Profiel van de elektrische voorloper

Tesla Motors is een Amerikaanse producent van elektrische auto's en elektrische aandrijvingen die deze technieken ook aan andere autobouwers verkoopt. Het bezit een eigen wereldwijd netwerk van verkooppunten om auto’s te verkopen. Verder gaat het bedrijf accu’s voor thuisgebruik leveren die het (in samenwerking met Panasonic) in zijn eigen Gigafactories maakt. Het concern heeft naast de Tesla Model S en de Tesla Model X ook een zeer goed verkochte Tesla Model 3 in productie. Hiernaast is de productie van het de Model Y begonnen. Tesla bouwt in Noord-Amerika en Europa ook een uitgebreid netwerk van snellaadstations onder de naam Superchargers. het concern behaalde over 2020 een omzet van $31,5 mld.

Verwachtingen overtroffen. Verwachting: jaarlijks 50% stijging afgeleverde auto?s

Tesla heeft in het tweede kwartaal de omzet bijna zien verdubbelen en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten, bleek 26 juli uit de cijfers. De omzet steeg met circa 98% op jaarbasis (jaar op jaar, joj) naar bijna $12 mld en de aangepaste nettowinst kwam uit op $1,14 mld of $1,45 per aandeel. De consensusverwachtingen van analisten waren een omzet van $11,36 mld en een aangepaste winst per aandeel van $0,97. Tesla rapporteerde nieuwe records in het afgelopen kwartaal, onder meer met de productie en levering van meer dan 200.000 auto's en een operationele marge van 11%. Bovendien kwam de winst voor het eerst boven de $1 mld uit. Deze keer werden de resultaten eens niet grotendeels behaald via de verkoop van ‘supercredits’ (bonus-CO2-uitstootrechten) maar met de verkoop van auto’s. Tesla stelde dat de onderdelentekorten (onder meer chips voor auto’s) aanhielden in het tweede kwartaal. Eerder deze maand liet Tesla al weten dat het circa 201.000 voertuigen afleverde in het tweede kwartaal van dit jaar. In het eerste kwartaal waren dat er nog circa 185.000. De vrije cashflow bedroeg afgelopen kwartaal $619 mln tegen $418 mln in het zelfde kwartaal een jaar eerder. Tesla had een negatieve vrije kasstroom verwacht van $319 mln. Er zat eind juni $16,2 mld in kas, tegen $8,6 mld een jaar eerder. Negatief nieuws was het feit dat de lancering van de semi-truck uitgesteld is naar 2022. Positief nieuws was dat het concern verwacht de komende jaren jaarlijks telkens 50% meer auto’s denkt af te leveren dan het jaar ervoor.

Waardering

Het is lastig om het bedrijf te vergelijken met de andere autofabrikanten. Waar andere fabrikanten al jaren miljarden winst maken met hun fossiel aangedreven modellen en de daarbij vrijkomende kasstromen kan investeren in het elektrisch maken van het wagenpark heeft Tesla de afgelopen jaren vrijwel nog geen winst van betekenis laten zien. Wel heeft het te maken met dezelfde miljardeninvesteringen die de concurrenten hebben. Met de oplevering van de fabriek in China moeten de kosten per auto verder omlaag kunnen en lijken er betere tijden aan te breken voor het innovatieve autobedrijf. Er lonkt zelfs voor het eerst een winstgevend jaar. Wel is de waardering met 134 keer de getaxeerde winst voor het lopende jaar erg hoog.

Kansen

  • Tesla levert als eerste automerk op een volgeladen accu een bereik van 500 km. Dit is voor veel mensen op dit moment de enige acceptabele afstand voor puur elektrisch rijden.
  • Tesla heeft als enige autofabrikant geen fossiele erfenis, geen grote verliezen dus in de economische crisis en geen te groot personeelsbestand.
  • Doordat het concern in een rap tempo een fabriek heeft kunnen bouwen in China kan het goedkoper auto's maken wat ook de gemiddelde aankooprijs omlaag brengt.

Risico's

  • Het concern zet vol in op elektrisch rijden. Het zou kunnen zijn dat juist een andere technologie, zoals bijvoorbeeld de waterstofcel, de autotechniek van de toekomst gaat worden.
  • Tesla is te afhankelijk van subsidies die de auto’s voor een grotere groep mensen beschikbaar moeten maken. Dit jaar komt er aan de meeste subsidies in de Verenigde Staten een einde, dit zou ook kunnen zorgen voor lagere verkopen.
  • Het onvoorspelbare en licht ontvlambare karakter van Elon Musk steekt zo nu en dan de kop weer op, dit kan het concern parten spelen.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een middenmoter (NFI =) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 33,0 op Tesla 1,0 308,49 0,00 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter Long 33,0 op Tesla 1,0 308,49 0,00 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen