Dagbericht beleggen Oplopende rente leidt tot draai van groei- naar waardeaandelen
dinsdag 28 september 2021
De Europese beurzen openden gisteren voortvarend aan het begin van een nieuwe beursweek, maar leverden aan het einde van de drukke handelsdag toch weer in. De stemmingsomslag werd veroorzaakt door de oplopende rentes. Rentes stegen over een breed front omdat de inflatiedruk toeneemt door oplopende energie- en voedselprijzen, als gevolg van stijgende vraag en schaarste in sommige delen van de wereld. Ook het zicht op het langzaam dichtdraaien van de geldkraan door centrale banken draagt eraan bij. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 1 basispuntje naar -0,22%. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg 4 basispunten naar 1,49% en noteerde eerder op de dag even boven de 1,50%, het hoogste niveau sinds juni.
Draai van groei- naar waardeaandelen
In reactie op de oplopende rente, maakten beleggers op de Europese beurzen een draai van hooggewaardeerde IT-aandelen (-1,45%) en andere groeisectoren zoals gezondheidszorg (-1,45%) naar waarde-sectoren zoals energie (+3,2%) en financiële waarden (+1,5%). De energiesector profiteerde van de hogere olieprijs (+1,8%), financials van de hogere rentes. We verwachten dat de rentes richting het einde van het jaar nog wat verder oplopen. De draai van groei- naar waarde-aandelen zou hiermee worden vervolgd. Groeiaandelen hebben last van een oplopende rente, omdat dergelijke bedrijven tegen verwachte winsten worden gewaardeerd die vaak ver in de toekomst liggen. Bij een hogere rente worden die winsten omgerekend naar nu minder waard. Veel IT-aandelen hebben de afgelopen jaren juist extra goed gerendeerd dankzij de lage rentes. Daarentegen maakt een hogere rente bedrijven die nu al veel winst maken, maar vaak laag gewaardeerd zijn, juist relatief aantrekkelijker.
Verlies ASML weegt zwaar op AEX-index
Mede door de zware weging van chipmachinemaker ASML (-3%) sloot de AEX-index (-0,35%), ondanks een forse stijging van Royal Dutch Shell (+4,8%) en ING (+4,5%), met een klein verlies. De Zwitserse beurs (-1,1%) droeg de rode lantaarn door het zware gewicht van farmaciebedrijven. De Spaanse IBEX-index (+1,5%) werd juist omhoog getrokken door de relatief zware weging van bankaandelen. In Duitsland reageerden beleggers gematigd optimistisch op de verkiezingsuitslag. De DAX-index eindigde met een winst van 0,3%. De Stoxx Europe 600-index verloor na een levendige handelsdag 0,2%.
Volgend jaar renteverhoging Fed verwacht
In reactie op enkele commentaren van Fed-bestuurders, die een vermindering van het stimulerende beleid voorstaan, steeg de Amerikaanse rente. En niet alleen de 10-jaarsrente, maar ook de 2-jaarsrente steeg met 1 basispunt naar 0,28%. Dat is het hoogste niveau in achttien maanden. Beleggers anticiperen hiermee op een verhoging van de beleidsrente door de Fed. Die staat nu nog op 0-0,25%. We verwachten overigens niet dat dit voor het derde kwartaal van volgend jaar zal gebeuren. Eerst zal de lange rente nog wat verder oplopen en de rentecurve steiler worden (groter verschil tussen de korte en lange rente). Meevallende cijfers over de orders voor duurzame goederen (+1,8% tegenover +0,7% verwacht) stuwden de rente nog wat verder omhoog.
Nasdaq grootste daler in de VS
Op Wall Street deden vooral bankaandelen (+1,3%) en olie-gerelateerde aandelen (+3,4%) het goed. Dat was echter niet genoeg om de koersverliezen in andere sectoren op te vangen. De S&P 500-index leverde 0,3% in. De Nasdaq sloot 0,52% lager, terwijl de Dow Jones Industrial-index 0,21% hoger sloot. In de Dow zitten relatief veel waardeaandelen, terwijl de Nasdaq vooral veel groeiaandelen telt. Van de oplopende (reële) rentes kan vooral die laatste groep last krijgen. Door de hogere renteverwachtingen in de VS werd de dollar gisteren nog iets sterker op 1,170 tegenover de euro. Dat is gunstig voor de waardeontwikkeling van onze beleggingen in de VS en voor de exportpositie van Europese bedrijven. Een draai van groei- naar waardeaandelen zou ook gunstig zijn voor Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen. Op Wall Street staan relatief veel (hooggewaardeerde) groeiaandelen genoteerd.
Beleggers anticiperen op steun Chinese centrale bank
De winsten van Chinese industriebedrijven zijn in augustus met 10,1% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat is minder dan de +16,4% in juli. Chinese bedrijven hebben onder andere last gehad van energietekorten, waardoor ze minder konden produceren. We verwachten dat de Chinese centrale bank hierdoor, en door de situatie rond Evergrande, binnenkort de kapitaaleisen (de ‘reserve requirement ratio’) voor banken met 0,5% zal verlagen. Banken kunnen dan meer krediet verstrekken om de economie een duwtje in de rug te geven. Beleggers anticiperen vanmorgen al op nieuwe steunmaatregelen. De beurs in Hongkong noteert 1,4% hoger, de beurs van Shanghai wint 0,4%. Het bericht dat de Chinese centrale bank zal werken aan een gezonde ontwikkeling van de vastgoedmarkt, steunt het beleggersvertrouwen. In Hongkong koersen vooral vastgoedaandelen hoger op het bericht.
Lagere beurzen in Azië
Op de overige Aziatische beurzen is de stemming vanmorgen minder optimistisch. De hoge olieprijs, die vanmorgen door de $80 is gegaan, en oplopende rentes maken beleggers voorzichtig. De Amerikaanse 10-jaarsrente noteert op het moment van schrijven 3 basispunten hoger op 1,52%, de Australische 10-jaarsrente plust 6 basispunten en die in Nieuw-Zeeland noteert 3 basispunten hoger. De beurs van Australië verliest 1,5%, terwijl in Seoel de Kospi-index 1,1% lager is gesloten. De Japanse Nikkei-index is 0,2% lager geëindigd. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een lagere start van Wall Street vanmiddag.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere Nederlandse en Duitse vertrouwenscijfers. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere huizenprijscijfers, de in de van het consumentenvertrouwen van de Conference Board en de Richmond Fed Manufacturing-index. Fijne dag! Groet, Simon