Dagbericht beleggen Heftige koersbewegingen? Hou je lange-termijndoel voor ogen
dinsdag 19 oktober 2021
Ook speelden zorgen op over afnemende economisch groei en verder oplopende inflatie. Bovendien stegen de rentes op Europese staatsobligaties over een brede linie, nadat de bestuursvoorzitter van de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk (VK) afgelopen weekend nog maar eens had gehint op een verhoging van de beleidsrente, om de hoge inflatie te matigen. De Britse tienjaarsrente steeg 3 basispunten naar 1,14% en de Duitse 2 basispunten naar -0,15%. Inmiddels heeft al een aantal Nederlandse hypotheekbanken de hypotheekrentes verhoogd als gevolg van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Of dit de overspannen Nederlandse woningmarkt snel af zal afkoelen, is nog maar de vraag.
Beleggers benieuwd naar kwartaalwinsten bedrijven…
Ondanks een eindsprint in het laatste uur van de handel eindigden vrijwel alle Europese hoofdindices gisteren in de min. Alleen de Zwitserse beurs (+0,06%) wist er nog een minimaal plusje uit te persen. De Stoxx Europe 600-index sloot op de eerste handelsdag van de week met een verlies van 0,5%. Alleen aandelen uit de sector energie eindigden gemiddeld op een kleine koerswinst (0,03%), alle andere sectoren eindigden in de min. Beleggers zijn in afwachting van het ‘kwartaalcijferseizoen’, dat in Europa nog niet echt van start is gegaan.
… maar voortekens zijn niet heel positief
Gisteren kwam al wel een tegenvallend kwartaalbericht van Koninklijke Philips, dat met onderdelentekorten kampt en nog midden in een terugroepactie zit van beademingsapparaten. Het aandeel werd bestraft met een koersverlies van ruim 3%. We verwachten dat nog wel meer maakbedrijven met omzet- of winstwaarschuwingen zullen komen, vanwege problemen in de aanvoerketens. De verwachting is, dat die problemen helaas ook niet snel zullen zijn opgelost. Met het oplaaien van het dagelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen in onder andere het VK, Nederland en Azië – er schijnt alweer een variant te zijn van de deltavariant –neemt de bezorgdheid bij de ziekenhuizen en de bedrijven alweer toe. Een nieuwe coronagolf zou het economische-groeiherstel verder kunnen verzwakken.
Beleggers op beurzen in New York redelijk optimistisch
Daar maakten beleggers op Wall Street zich gisteren nog weinig zorgen over. En zelfs tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industriële productie in september (-1,3% tegenover +0,1% verwacht) en een daling van de bezettingsgraad van de productie (75,2% tegenover 76,4% verwacht) hadden gisteravond weinig invloed op de redelijk optimistische stemming op de beursvloer in New York. Hoop op meevallende kwartaalcijfers gaf beleggers moed. De stemming kreeg steun van een hoger dan verwachte stand van de vertrouwensindex van Amerikaanse huizenbouwers, de National Association of Home Builders. De NAHB-index is deze maand onverwacht gestegen van 76 naar 80 punten (daling naar 75 verwacht). Met de huizenmarkt in de VS zit het dus nog wel snor. De S&P 500-index boekte een winst van 0,3%, de Nasdaq won 0,8% maar de Dow Jones Industrial-index verloor 0,1%. De Dow werd omlaag getrokken door een koersdaling van onder andere Walt Disney (-3%), in reactie op een negatief analistenrapport waarin werd gewaarschuwd voor een tegenvallend aantal nieuwe abonnees van de streamingdienst Disney+.
Reële rentes blijven laag als nominale rentes niet veel sneller stijgen dan inflatie
Op de obligatiemarkt steeg de Amerikaanse tienjaarsrente met 3 basispunten naar 1,60% en liepen de inflatieverwachtingen verder op, richting de niveaus van mei van dit jaar. De Amerikaanse tienjaars-inflatieverwachting, de zogenoemde break-eveninflatie, staat inmiddels op 2,54%. Ook elders in de wereld zien we dat beleggers steeds hogere inflatieverwachtingen inprijzen in de obligatiekoersen en rentederivaten. Hierdoor blijven de ‘reële’ rentes (dus de rentes gecorrigeerd voor inflatie) laag, zolang de ‘nominale’ rentes (de marktrentes) niet veel sneller oplopen.
Heftige koersbewegingen? Hou je lange-termijndoel voor ogen
Het overwegend positieve slot op Wall Street bepaalt vanmorgen het beeld op de Aziatische beurzen. Op mijn koersenscherm zie ik op het moment van schrijven vrijwel alleen maar groene, dus hogere koersen oplichten. De Nikkei-index in Tokio koerst 0,6% hoger en de Hang Seng-index in Hongkong plust 1,2% onder aanvoering van tech-aandelen. De beurzen op het vasteland van China staan rond 0,8% in de plus en de Kospi-index in Seoel wint 0,7%. De tienjaarsrentes in Australië en Nieuw-Zeeland koersen licht lager na de scherpe stijging van gisteren. De Amerikaanse tienjaarsrente staat 2 basispunten lager op 1,58% en komt ook even tot rust. Zorgen en twijfels over de economische groei, de inflatie en de beleidsaanpassingen van centrale banken zullen naar onze verwachting de komende weken en maanden leiden tot meer en sterkere ‘volatiliteit’ op de financiële markten (grotere koersbeweeglijkheid). We hebben daarbij één belangrijk advies: laat je als belegger niet leiden door de waan van de dag maar hou je langetermijn-doelstelling voor ogen. Voordat we overgaan naar de beleggersagenda van vandaag, nog even een korte herinnering: we hebben vorige week een ‘Vraag en antwoord’ gepubliceerd over wat de stijgende inflatie betekent voor beleggers.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere cijfers over de bouwuitgaven in de eurozone en cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere cijfers over het aantal afgegeven bouwvergunningen en het aantal in aanbouw genomen woningen. Voor beide wordt voor de maand september een lichte daling verwacht ten opzichte van augustus. Kwartaalcijfers verwachten we vandaag van onder andere Bank of New York Mellon, Johnson & Johnson, Netflix, Procter & Gamble en Deutsche Börse. Fijne dag! Groet, Simon