Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Henkel Henkel - Omzetstijging derde kwartaal. Winstraming 2021 op ondergrens van bandbreedte

dinsdag 16 november 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
DE0006048432 EUR 16.2 2.56 Duurzaam Dagelijkse consumentengoederen

Omzetstijging derde kwartaal. Winstraming 2021 op ondergrens van bandbreedte

De omzetcijfers over het derde kwartaal waren minimaal beter dan verwacht, maar de vooruitzichten voor het herstel van de winstmarge in het lopende kwartaal werden getemperd. En wel naar de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte. Het ziet er naar uit dat het concern het nog wel even moeilijk zal hebben met de hoge inputkosten. De eens zo gestaag groeiende operationele-winstmarge blijft naar verwachting hangen rond het huidige, lage niveau.

Leidende marktposities in zowel consumenten- als industriele markten

Henkel AG & Co KGaA (Henkel), de Duitse innovatieve fabrikant van lijm, wasmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen, is wereldwijd actief met toonaangevende merken en technologieën. Het concern werkt in drie domeinen: was- en reinigingsproducten, schoonheidsproducten en kleeftechnologieën. Henkel werd opgericht in 1876 en is wereldwijd markleider in zowel consumenten- als industriële (deel)markten met bekende merken zoals Persil, Schwarzkopf en Loctite. Het draaide in 2020 bijna €19,3 mld omzet.

Omzetstijging derde kwartaal. Winstraming 2021 op ondergrens van bandbreedte

Henkel AG meldde 8 november dat de omzet in het derde kwartaal is gestegen. Wel betekenen aanhoudende problemen in de toeleveringsketen en dure grondstoffen dat de winstvooruitzichten voor dit jaar aan de onderkant van de eerder aangegeven bandbreedte zullen uitkomen. De omzet steeg met 1,9% tot €5,09 mld (autonoom +3,5%), vooral dankzij het segment Adhesive Technologies. De omzetstijging kwam overeen met de analistenverwachting en overtrof de analistenconsensus van 2,6% organische-omzetgroei. Volgens het bedrijf blijft de vraag in de consumentensector normaliseren en is er aanhoudend herstel in de industriële-productieactiviteiten. Henkel bevestigde zijn prognose voor de organische groei voor 2021 van 6-8%, maar de verwachtingen voor de aangepaste winstmarge voor rente en belastingen en de aangepaste winst per aandeel (wpa) zullen aan de onderkant van de eerdere prognoses liggen. Dit is het gevolg van bijkomende negatieve effecten van gestegen grondstoffen- en transportkosten. De effecten van de wereldwijde coronacrisis, de extreem gespannen situatie op de grondstoffenmarkten en de verstoringen in de wereldwijde bevoorradingsketens hebben een grote invloed gehad op de marktomstandigheden in het derde kwartaal. Dit zal in het vierde kwartaal ook het geval zijn, aldus de ceo van Henkel. De aangepaste EBIT-marge voor dit jaar zal uitkomen op 13,5% (was 13,5-14,5%). Voor de aangepaste wpa wordt een stijging verwacht in de hoge enkele cijfers (6-8%).

Waardering

Henkel heeft een koers-winstverhouding van 17 keer de getaxeerde winst van het lopende jaar, iets lager dan dat van de meeste concurrenten en lager dan de gemiddelde waardering van het aandeel.

Kansen

  • Henkel heeft sterke A-merken als Witte Reus, Pritt, Persil, Dixan, Schwarzkopf en Fa. Daarnaast bezit het een sterk groeiend marktaandeel in de productie van huismerken.
  • De lijm- en kleefstoffendivisie is een van de grootste van de sector aan het worden. Henkel heeft inmiddels een wereldwijd marktaandeel van 15%. Daardoor verbetert de prijszettingkracht van Henkel sterk en is het concern een van de weinige concerns die de gestegen grondstoffenprijzen door kunnen berekenen aan winkeliers en consumenten.

Risico's

  • De marges zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor schommelingen in de olieprijs en doordat 60% van de omzet buiten West-Europa gemaakt wordt is ook de omruilverhouding van de verschillende valuta’s naar de euro een bedrijfsrisico.
  • De concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders van wasmiddelen verhevigt nog steeds.
  • Henkel heeft een nfi++ rating, een risico voor deze notering zou kunnen zijn dat ze gebruik maken van het testen van hun personal care producten ook als daar andere mogelijkheden voor zijn op dat moment.

Duurzame Analyse

#N/A

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 57,1 op Henkel 3,2 23,89 0,00 +1,01 % Koop Sprinter
Sprinter Long 57,1 op Henkel 3,2 23,89 0,00 +1,01 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen