De beurs vandaag Beweeglijker beurzen verwacht ● olieprijs stijgt ● voorzichtig met China
vrijdag 3 december 2021
Beweeglijker beurzen verwacht
Beleggers houden niet zo van afwisseling, hoe saaier hoe beter. Toch zijn er momenten, zoals afgelopen week, dat bijzondere omstandigheden tot heftige bewegingen (‘volatiliteit’) op de financiële markten leiden. Daar moet je, zeker als beginnend belegger, wel tegen kunnen. En dat valt niet altijd mee. Het onderscheid tussen ruis en echt richtingbepalend nieuws is niet altijd even makkelijk te maken. Vaak zijn koersbewegingen goed te verklaren, soms ook niet. Het is dan verstandig om even afstand te nemen van de koersenschermen en de waan van de dag. We verwachten dat de aandelenbeurzen de komende twaalf maanden volatieler zullen worden. Zorgen over de economische groei, door onder andere corona, maar vooral de koersverandering van centrale banken zal zo nu en dan voor flinke beweging kunnen zorgen. Afgelopen dinsdag bespraken we dit onderwerp ook in het webinar onze Beleggingsvisie voor 2022: leef nu, zorgen voor later.
Olieprijs stijgt ondanks hogere productie OPEC+
Gisteren deden de Europese beurzen weer een flinke stap terug na de winst van woensdag. De onzekerheid over de impact van de omikronvariant beheerste de stemming. De Stoxx Europe 600-index ging 1,15% omlaag. De waarschuwing van Apple, dat verwacht minder iPhones te verkopen, drukte vooral op de Europese technologieaandelen (-3,9%). Zo ging ASML in Amsterdam 5,7% onderuit, wat zwaar op de AEX index (-1,5%) drukte. Andere aandelensectoren deden het veel minder slecht. Europese energieaandelen stegen gisteren 0,5% vanwege de hogere olieprijs (+1,1%). De prijs van het 'zwarte goud' herstelde na de prijsdaling van meer dan 20% in de voorgaande weken, ondanks het bericht dat het oliekartel OPEC+ vanaf januari meer olie gaat oppompen. De aankondiging van 400.000 vaten extra per dag maakte beleggers niet nerveus, omdat de OPEC+ aangaf flexibel te blijven in haar beleid. Wij verwachten dat de prijs van olie verder zal herstellen zodra de grootste angst voor de omikronvariant is afgenomen.
Nog te vroeg voor Chinese aandelen
De meeste Aziatische beurzen trekken zich vanmorgen op aan het hogere slot van Wall Street gisteren. Ondanks tegenvallende Chinese inkoopmanagersindices van nieuwsdienst Caixin, staan de beurzen op het vasteland van China in de plus. De samengestelde index (productie- en dienstensector gecombineerd) is vorige maand gedaald van 51,5 naar 51,2 punten. De beurs van Shanghai is desalniettemin 0,9% hoger gesloten. Zorgen over strengere regelgeving voor Chinese techbedrijven, waaronder taxidienst Didi, zetten in Hongkong de Hang Seng-index (-0,6%) lager. Onder druk van de Chinese regering gaat Didi zijn Amerikaanse notering na zes maanden alweer beëindigen. Vastgoedaandelen liggen in Hongkong onder druk nadat Kaisa Group (-7%) er niet in is geslaagd om een obligatie te herfinancieren. Hierdoor is de kans op een faillissement toegenomen. Het lijkt nog te vroeg om op dit moment meer in Chinese aandelen te gaan beleggen, ondanks de flinke koersdalingen.
Agenda van vandaag
Definitieve inkoopmanagersindices van een reeks eurolanden en de eurozone als geheel. Verwachting eurozone: stijging samengestelde (‘composite’) index van 54,2 naar 55,8 punten, conform een eerder schatting.Arbeidsmarktrapport VS van november. Verwachting: 550.000 nieuwe banen, daling werkloosheid van 4,6% naar 4,5% en stijging uurlonen met 5% op jaarbasis.Inkoopmanagersindices VS.