De beurs vandaag Inflatie loopt verder op ● aandelen bieden bescherming ● renteverhoging ECB verwacht

donderdag 31 maart 2022

De beurs van 31 maart 2022, 9.10 uur
  • Inflatie eurozone stijgt naar hoogste niveau in 50 jaar en loopt komende maanden nog verder op
  • Dat is negatief voor obligaties, maar aandelen kunnen bescherming bieden
  • Beleggers sorteren voor op renteverhoging ECB later dit jaar

Inflatie naar hoogste niveau in 50 jaar

Dat de hoge energieprijzen een flinke hap uit ons reële besteedbare inkomen nemen, bleek gisteren uit de hoger dan verwachte Spaanse (+9,8%) en Duitse (+7,6%) inflatiecijfers. De cijfers wijzen op een versnelling van de inflatie naar het hoogste niveau in bijna 50 jaar! En met de Oekraïneoorlog zal de inflatie de komende maanden naar verwachting verder toenemen. Misschien kan het bericht dat de VS van plan is om 1 miljoen vaten olie per dag uit hun reserves vrij te geven wat verlichting voor de energieprijzen geven. De prijs van een vat olie zakt vanmorgen 5% naar $107,9. Samen met de aangekondigde accijnsverlaging die morgen in gaat, kunnen we weer iets goedkoper tanken. 

Aandelen kunnen tegen inflatie beschermen

Vooralsnog gaan we ervan uit dat de inflatie de komende maanden hoog zal blijven en dat de obligatierentes verder oplopen. Dat is één van de redenen waarom we vasthouden aan een onderweging van obligaties in onze beleggingsstrategieën. We zijn van mening dat aandelen, mede door de lage waarderingen en de positieve (nominale) winstgroeiverwachtingen, een betere bescherming bieden tegen de hoge inflatie. Op voorwaarde dat de macro-economische cijfers en bedrijfswinsten niet tegenvallen. 

Beleggers sorteren voor op renteverhoging ECB

Europese beleggers maakten gisteren een pas op de plaats. Aanleiding waren de hoger dan verwachte inflatiecijfers en scepsis over de voortgang in de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Na drie dagen van hogere koersen, sloot de Stoxx Europe 600-index met een verlies van 0,4%. Desondanks is de brede Europese beursindex op weg naar de eerste maandwinst van dit jaar. Alleen de Britse FTSE 100-index (+0,6%) en de Russische beurs (+7,7%) sloten in de plus. Op de obligatiemarkt liepen de rentes verder op door de hoge inflatiecijfers. De Duitse tienjaarsrente steeg 1 basispuntje naar 0,65%, de tweejaarsrente liep 6 basispunten op naar 0,0%. Beleggers anticiperen op een verhoging van de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) die later dit jaar wordt verwacht. Zij hebben voor eind dit jaar een ruim 0,6% hogere beleidsrente ingeprijsd. Of dat ook zal gebeuren, hangt af van de ontwikkeling van de inflatie en de economische groei. Vooralsnog voorzien wij en de ECB geen recessie in Europa en is de kans groot dat de rente eindelijk naar iets normalere niveaus zal worden opgetrokken. De euro werd gisteren 0,7% sterker op 1,116 tegenover de dollar. 

Winstnemingen op Wall Street

Volgens loonstrookjesverwerker ADP zijn er in maart 455.000 nieuwe banen in de VS bijgekomen. Dat is iets meer dan de verwachte 450.000. Dit geeft aan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt krap is en de economie sterk. Morgen krijgen we de officiële arbeidsmarktcijfers. Ondanks dit goede nieuws overheersten gisteren de zorgen over de hoge inflatie en de Oekraïnecrisis de stemming op Wall Street. Na vier dagen van hogere koersen werd er wat winst genomen. De S&P 500-index sloot 0,6% lager, de Nasdaq verloor 1,2% en de Dow Jones-index eindigde 0,2% lager. Olieaandelen (+1,2%) profiteerden van de hogere olieprijs (2,9%) maar zullen dat vandaag wel weer inleveren in reactie op de lagere olieprijs vanmorgen. Na de flinke rentestijging in de voorgaande dagen daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De tweejaarsrente daalde 6 basispunten naar 2,31%, de tienjaarsrente daalde 3 basispunten naar 2,35%. Het verschil tussen die twee is nu dus weer positief en de recessievoorspellingen kunnen weer in de kast. Dat er in de VS een keer een recessie komt is zeker, alleen weet niemand wanneer. Met de huidige economische groei en sterke arbeidsmarkt zien wij op korte termijn geen recessie. 

Agenda van vandaag

  • Winkelverkoopcijfers uit Nederland en Duitsland
  • Groeicijfers over het vierde kwartaal uit het VK
  • Inflatiecijfers uit Frankrijk en Italië
  • Cijfers over het inkomen en de uitgaven van Amerikanen
  • Inflatiecijfers uit de VS van februari (‘PCE deflator’: stijging verwacht van 6,1% naar 6,4%)
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS 

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.