De beurs vandaag Inflatie eurozone loopt op ● sterke arbeidsmarkt VS ● obligaties lager, aandelen hoger

maandag 4 april 2022

De beurs van 4 april 2022, 8.55 uur
  • Inflatie eurozone stijgt naar recordniveau van 7,5%. Aandelen omhoog, want kunnen beschermen tegen inflatie
  • Werkloosheid VS daalt naar 3,6%, uurlonen stijgen 5,6%. Cijfers wijzen op sterke arbeidsmarkt
  • Verwachting dat Fed in mei beleidsrente met 0,5% verhoogt leidt tot hogere rentes op kortlopende obligaties

De aandacht van beleggers gaat op dit moment vooral uit naar de hoge inflatie en het vinden van de beste manier om zich ertegen te beschermen. Naast grondstoffen is er eigenlijk maar één alternatief en dat zijn aandelen. Daarom hanteren we vooralsnog een overweging van aandelen in onze beleggingsstrategieën tegenover een onderweging van obligaties. Meer over onze actuele visie en positionering lees je in onze nieuwe maandvisie Blik op de beurs

Hoge inflatie houdt Europese beurzen niet tegen

Afgelopen vrijdag zijn de Europese aandelenbeurzen positief aan het tweede kwartaal begonnen. De stemming kreeg 's middags steun van prima arbeidsmarktcijfers uit de VS. Alle belangrijke Europese aandelenbeurzen sloten in de plus. Onder aanvoering van olie-gerelateerde aandelen (+1%), boekte de Stoxx Europe 600-index een winst van 0,5%. Dat bracht de weekwinst op 1,1%. Dat de inflatie in de eurozone vorige maand is gestegen naar een recordniveau van 7,5% (6,7% verwacht) kon de optimistische stemming niet drukken. Op de obligatiemarkt was het vrijdag relatief rustig. De Duitse tienjaarsrente steeg 1 basispuntje naar 0,56% en de risicopremies op bedrijfsobligaties bleven stabiel. De euro eindigde iets zwakker op 1,104 tegenover de dollar.

Obligatierentes VS stijgen na sterk arbeidsmarktrapport

In de VS zijn er vorige maand 431.000 nieuwe banen bijgekomen, iets minder dan de verwachte 490.000. De werkloosheid daalde van 3,8% naar 3,6% (3,7% verwacht) en de uurlonen stegen met 5,6% op jaarbasis (5,5% verwacht). Dit zijn cijfers die wijzen op een sterke arbeidsmarkt en een economie die verder aantrekt. Alle reden dus voor de Fed om volgende maand de beleidsrente met 0,5% te verhogen. Beleggers hebben dit inmiddels ook al zo goed als ingeprijsd op de rentetermijnmarkt. Zij verwachten dat de beleidsrente eind dit jaar op 2,5% staat. Op basis van de huidige groei- en inflatiecijfers is dat best mogelijk. In de tussentijd kan er echter nog heel veel gebeuren. In reactie op het arbeidsmarktrapport liepen de rentes op kortlopende staatsobligaties verder op. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg 12 basispunten naar 2,46% en de vijfjaarsrente steeg 10 basispunten naar 2,56%. Beide staan nu hoger dan de tienjaarsrente (2,38%) waardoor er sprake is van een ‘inverse’ rentecurve. Volgens sommige marktvolgers is dit een voorbode van een recessie. Wij denken dat het nog lang niet zover is, maar beleggers zien op langere termijn de economische groei en de inflatiedruk wel afnemen. 

Positieve stemming op Wall Street…

Ondanks de oplopende rentes veerden de aandelenbeurzen op Wall Street vrijdag op. De S&P 500-index boekte een winst van 0,3% onder aanvoering van beursgenoteerde vastgoedaandelen. Ook die worden als een goede bescherming tegen inflatie gezien, zolang de reële rente (nominale rente minus de inflatie) negatief is. Met de winst van vrijdag boekte de S&P 500-index een weekwinst van 0,1%. De Nasdaq steeg vrijdag 0,2% en won in de afgelopen vijf handelsdagen 0,7%. Het was de derde weekwinst op rij en daarmee de langste positieve reeks sinds november. De Dow Jones-index steeg vrijdag 0,4%, net niet genoeg om de week positief (-0,1%) af te sluiten. De prijs van een vat Brent-olie daalde met 3% naar net iets boven de $104. Dat wordt weer iets vriendelijker tanken. 

… net als op de Aziatische beurzen

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Chinese overheid de regels voor buitenlanders om meer inzicht te krijgen in de boeken van Chinese bedrijven mogelijk gaat versoepelen. Dit leidt vanmorgen tot hogere koersen van Chinese (tech)aandelen op de beurs van Hongkong. De Hang Seng-index noteert 1,9% hoger. De beurzen op het vasteland van China zijn gesloten vanwege de viering van een feestdag. De Japanse beurs is de nieuwe week ook positief begonnen, al zijn de winsten beperkt. De Nikkei-index noteert 0,1% in de plus. De Kospi-index staat in Seoel 0,6% hoger en de Australische beurs stijgt 0,4%. De prijs van een vat olie noteert ongeveer 0,5% hoger terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente met 3 basispunten stijgt naar 2,41%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De meeste Europese beurzen zullen de nieuwe week rond de 0,4% hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Duitse handelscijfers 
  • Beleggerssentiment eurozone (daling van -7 naar -9,4 punten verwacht)
  • Orders voor duurzame goederen VS
  • Fabrieksorders VS.

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.