De beurs vandaag Fed-renteverhoging woensdag goed ontvangen ● maar inflatieangst slaat toe ● forse verliezen op Wall Street gisteren

vrijdag 6 mei 2022

De beurs van 6 mei 2022, 9.20 uur
  • Fed-renteverhoging van 0,5% goed ontvangen woensdag 
  • Maar donderdag sloeg inflatieangst slaat toe: 10-jaarsrente VS naar 3,04%
  • Forse verliezen op Wall Street; Nasdaq: -5%, S&P 500-index: -3,6%

Terwijl Nederlandse ING-medewerkers net als veel andere Nederlanders konden genieten van een vrije Bevrijdingsdag, waren de Europese beurzen gisteren gewoon open. Daar werd in eerste instantie positief gereageerd op het positieve slot van Wall Street woensdagavond. De alom verwachte verhoging van de beleidsrente door de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’ met een half procentpunt (naar een bandbreedte van 0,75%-1,0%) werd met instemming ontvangen. De opmerkingen van de Fed-voorzitter, dat hele grote rentestappen van bijvoorbeeld 0,75% nu niet voor de hand liggen, stelde beleggers gerust. 

Bank of England waarschuwt voor recessie

Ondanks tegenvallende Chinese inkoopmanagersindices en sterker dan verwachte afname van fabrieksorders in Duitsland en Frankrijk openden de Europese beurzen openden gisterochtend, zoals gezegd, met fraaie winsten. De stemming sloeg echter om nadat de Britse centrale bank, de Bank of England, de beleidsrente niet alleen (zoals verwacht) verhoogde met 0,25% naar 1% maar tegelijkertijd waarschuwde dat de inflatie dit jaar waarschijnlijk zeer hoog zal blijven en de Britse economie mogelijk in een recessie zal belanden. 

Europese aandelenkoersen lager

De opmerking van de BoE dat de markt teveel renteverhogingen heeft ingeprijsd zorgde voor wat verlichting op staatsobligaties van het Verenigd Koninkrijk. De Britse tweejaarsrente daalde daarop met 10 basispunten naar 1,52% en de tienjaarsrente en sloot zo goed als onveranderd op 1,96%. De steun voor de obligatiekoersen werd versterkt door een beperkte ‘vlucht naar veilige havens’ van beleggers die risicovolle beleggingen zoals aandelen wilden inruilen voor (relatief veilige) staatsobligaties. De FTSE 100-index sloot nog wel met een bescheiden winst van 0,1%, mede door een zwakkere Brits munt. 

Zorgen over recessie wellicht voorbarig

De meeste andere Europese beurzen konden de winsten van eerder op de dag echter niet vasthouden. De lagere opening van Wall Street om 15.30 uur onze tijd drukte de stemming, wat werd versterkt door oplopende obligatierentes. De Duitse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 1,04%. Zorgen over terugvallende economisch groei, hoge inflatie en oplopende rentes (oftewel: ‘stagflatie’) leidden tot nervositeit onder Europese beleggers. De ongerustheid over een aanstaande recessie vinden we op dit moment wat overdreven. Dit betekent niet dat we zeggen dat die er niet komt, maar wel dat de schade relatief beperkt kan blijken. Na een tussentijdse winst van 1,8% sloot de Stoxx Europe 600-index met een verlies van 0,7%. Vastgoedaandelen (+1,2%), oliegerelateerde aandelen (+1,1%) en de ‘defensieve’ sectoren gezondheidszorg (+0,35%) en dagelijkse consumentengoederen (+0,2%) wisten nog wel in de plus te sluiten.

Inflatieangst slaat toe onder beleggers Wall Street

Van de positieve stemming woensdagavond op Wall Street (in reactie op de rentverhoging door de Fed) was gisteren niets meer over. Een scherpe stijging van marktrentes leidde tot een uitverkoop van hooggewaardeerde (tech)aandelen. Zoals we hier al vaker hebben uitgelegd, veroorzaken hogere rentes dat de optelsom van de toekomstige winsten van een bedrijf, verdisconteerd tegen een hogere rente, daalt. Daardoor dalen de koersen van aandelen sterker, die het juist van toekomstige groei moeten hebben zoals veel techaandelen. Het risico dat de Fed niet in staat zal blijken om de inflatie te beteugelen zonder de economie in een recessie te duwen, overheerste gisteren de stemming. Zo zie je maar weer hoe snel de stemming om kan slaan. De koersbeweeglijkheidsindex VIX, ook wel de angstgraadmeter van de S&P 500 genoemd, schoot bijna 23% omhoog naar 31,2 punten.

Tienjaarsrente VS (3,04%) op hoogste niveau sinds 2018

Op de Amerikaanse obligatiemarkt was de vrees voor hoge inflatie (en rentestijging) echter groter dan de vraag naar obligaties (veilige havens), een vraag die je bij recessieangst wel zou verwachten. De Amerikaanse tienjaarsrente schoot gisteren zelfs tien basispunten omhoog naar 3,04%, het hoogste niveaus sinds november 2018. De tweejaarsrente steeg met 6 basispunten naar 2.70%. De markt denkt dus dat de Fed de beleidsrente nog verder zal verhogen en heeft nu gemiddeld een beleidsrente van 2,82% voor eind dit jaar ingeprijsd. Dat zou betekenen dat de ‘Fed funds rate’ met nog eens bijna 2% zal worden opgetrokken. Dat lijkt ons wat overdreven omdat we verwachten dat de inflatie- en groeicijfers in de tweede helft van dit jaar zullen afzwakken, waardoor minder inflatiebestrijding nodig is. Maar ja, markten houden nu eenmaal van overdrijven.

Nasdaq verliest 5%

In reactie op de rentestijging dook de Nasdaq, de beurs met veel techaandelen, met 5% omlaag, de sterkste daling sinds begin 2020. De hogere rentes drukt vooral op de waarderingen (koers-winstverhouding) van hooggewaardeerde aandelen. De S&P 500-index verloor 3,6% en de Dow Jones Industrial leverde 3,1% in. Inmiddels zijn de waarderingen van aandelen in de afgelopen maanden fors gedaald omdat de koersen niet maar de winsten wel zijn gestegen. Van de 432 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu met eerstekwartaalcijfers zijn gekomen, heeft bijna 79% de gemiddelde winstgroeiverwachting van analisten met 4% of meer overtroffen. Ook zien we dat de winstgroeiverwachtingen in veel gevallen (zij het niet overal) opwaarts worden bijgesteld. We verwachten dat over een paar maanden de inflatieverwachtingen weer wat zullen dalen en daarmee de angst voor recessie ook weer zal afnemen. De centrale banken zullen in dat geval de geldkraan minder snel dichtdraaien (om de inflatie te bestrijden) dan nu wordt gevreesd. Tot die tijd zullen de markten nerveus blijven.

Agenda

  • Industriële-productiecijfers uit Duitsland en Spanje
  • Amerikaanse arbeidsmarktcijfers 
  • Kwartaalcijfers van onder andere ING, Amadeus, GEA Group, Intesa Sanpaolo, Rheinmetall en Adidas

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.