De beurs vandaag Vanavond rentebesluit Fed ● ECB in maag met renteverschillen ● rentes blijven stijgen

woensdag 15 juni 2022

De beurs van 15 juni 2022, 9.05 uur
  • Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed om 20.00 uur. Verhoging met 0,5% of 0,75%?
  • ECB zit in haar maag met snel oplopend renteverschil tussen Duitsland en Italië
  • Stijgende rentes leiden tot grote verliezen op obligatiemarkt en bepalen stemming aandelenmarkt

Vandaag gaat de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, de beleidsrente met 0,75% verhogen naar 1,75%. Dat is althans de verwachting die beleggers inmiddels hebben ‘ingeprijsd’ op de rente-termijnmarkt. Het zou de grootste rentestap zijn sinds 1994 en meer dan de 0,5% die vorige week nog werd verwacht, voordat het Amerikaanse inflatiecijfer van mei uitkwam. Volgens sommige beleggers zou de Fed de rente vandaag zelfs meteen moeten optrekken naar 3%, om de inflatie direct de kop in te drukken. Dat gaat naar onze mening wel iets te ver, maar dat de Fed de geldkraan sneller moet dichtdraaien om de geloofwaardigheid in het streven naar prijsstabiliteit te behouden, is wel duidelijk. 

Wat doet ECB aan oplopende renteverschillen?

In aanloop naar het rentebesluit van de Fed liepen de obligatierentes, na een korte aarzeling in de ochtend, gisteren nog wat verder op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 13 basispunten naar 1,76%, het hoogste niveau sinds begin 2014. Het bereiken van de 2% lijkt in dit tempo slechts een kwestie van enkele dagen. De Italiaanse tienjaarsrente steeg met 15 basispunten naar 4,18% waardoor het renteverschil met Duitsland steeg naar 2,42%. Beleggers willen de Europese Centrale Bank (ECB) testen waar voor haar de grens voor de oplopende renteverschillen ligt. De toezegging van vorige week van ECB-voorzitter Lagarde dat er 'instrumenten' voorhanden zijn om 'te grote' renteverschillen te lijf te gaan, is niet genoeg. Volgens persbureau Bloomberg komt de ECB vandaag al in een spoedvergadering bijeen om over de huidige marktsituatie te praten. De tweejaarsrente steeg gisteren met 8 basispunten naar 1,23%, vooruitlopend op meer renteverhogingen door de ECB. 

Wel erg veel renteverhoging ingeprijsd

Het heeft even geduurd, maar de overtuiging bij beleggers dat centrale banken koste wat kost de hoge inflatie willen bestrijden en hun geloofwaardigheid willen behouden, heeft geleid tot één van de grootste omslagen ooit op de obligatiemarkt. En dat is dan weer de reden dat de vrees voor een sterke economische terugval – en mogelijk een recessie – is toegenomen. De kans dat de Fed en andere centrale banken voor een 'zachte landing' van de economie kunnen zorgen, wordt niet heel groot geacht. Toch zijn wij van mening dat dit niet onmogelijk is, en dat beleggers te grote rentestappen hebben ingeprijsd. De tijd zal het leren. 

Zowel aandelen als obligaties dik in de min

Gisteren werd bekend dat het beleggersvertrouwen in Duitsland sterker is opgeveerd dan verwacht. De ZEW-index steeg van -36,5 punten naar -27,6 punten (-31 verwacht). Dat was niet genoeg om de beurs in Frankfurt hoger te zetten. De oplopende rentes drukten de stemming, waardoor de DAX-index 0,9% verloor. De Stoxx Europe 600-index leverde 1,3% in, waarbij aandelen uit de sectoren energie (+1,2%) en financiële waarden (+0,5%) nog wel in de plus wisten te sluiten. Dat zijn precies de sectoren de we in onze beleggingsstrategieën op overwogen hebben staan. Een klein doekje voor het bloeden. Want zowel obligaties (-14,5% voor onze benchmark) als wereldwijde aandelen (-13,3% voor de MSCI All Country World-index, total return in euro's) staan dit jaar dik in de min. Een overtuigende rentestap door de Fed en afnemende inflatie(verwachtingen) zouden de stemming op de financiële markten weer wat kunnen doen verbeteren. 

Nasdaq plust dankzij sterke cijfers Oracle

In aanloop naar het rentebesluit van de Fed steeg de Amerikaanse tienjaarsrente gisteren met nog eens 11 basispunten naar 3,47%, het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Een kleiner dan verwachte daling van de vertrouwensindex van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf (de NFIB-index daalde van 93,2 naar 93,1 punten, 93 verwacht) en een iets groter dan verwachte vertraging van de producentenprijsinflatie (van 10,9% naar 10,8% in mei) brachten weinig opluchting bij beleggers. Ook goede cijfers en vooruitzichten van softwarebedrijf Oracle (+10,4%) en de aankondiging van een grote dividendverhoging door Fedex (+14,4%) waren niet genoeg om de S&P 500-index uit de ‘berenmarkt’ te trekken. De oplopende rentes drukten de beursindex met nog eens 0,4% omlaag. De Nasdaq (+0,2%) wist, mede door de koerswinst van Oracle, wel in de plus te sluiten. De Dow Jones-index eindigde 0,5% lager.

Agenda

  • Industriële-productiecijfers eurozone
  • Hypotheekaanvragen VS
  • Winkelverkopen VS
  • Rentebesluit Fed VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.