De beurs vandaag Beursstemming verbetert ● mogelijk minder renteverhogingen nodig ● houd je aan je plan

dinsdag 21 juni 2022

De beurs van 21 juni 2022, 8.45 uur
  • Na een roerige beursweek lijkt de stemming wat te verbeteren
  • Marktbewegingen hebben werk centrale banken al grotendeels gedaan
  • Spreid je beleggingen, handel niet te veel en houd je aan je beleggingsplan

De stemming op de beurzen lijkt vandaag, na een roerige week, iets beter te worden. Wordt het, na een teleurstellende eerste jaarhelft, voor beleggers ook in de laatste zes maanden van dit jaar iets beter? Wij denken van wel. Waarom we dat verwachten, lees je in de update van onze Beleggingsvisie 2022 die we gisteren hebben gepubliceerd. Voor zowel aandelen als de meeste obligatiecategorieën zit er naar onze mening wat herstel in het vat. En als ik vanmorgen naar mijn koersenscherm kijk, ziet het beursbeeld er ook alweer iets beter uit: vrijwel alleen maar groene beurskoersen in Azië.

Werk centrale banken al grotendeels gedaan

Na de negatieve stemming van vorige week, zien beleggers toch het glas weer halfvol. Het pessimisme dat vorige week nog overheerste, lijkt plaats te maken voor voorzichtig optimisme. Bij gebrek aan richtinggevende macro-economische cijfers, houden beleggers zich vast aan hints van de centrale bank van Australië dat de geldkraan misschien iets minder snel zal worden dichtgedraaid dan de markt had verwacht. En ik denk dat dit voor meer landen geldt. De financiële condities (rentes, risicopremies op bedrijfsleningen, aandelenkoersen) zijn door de marktbewegingen van de laatste maanden al behoorlijk verkrapt (ongunstiger geworden), waardoor een groot deel van het werk van de centrale banken al is gedaan. Dit neemt niet weg dat centrale banken de hoge inflatie zullen blijven bestrijden om hun geloofwaardigheid te behouden, dan wel terug te winnen. Maar de uiteindelijke renteverhoging door de centrale banken zou wel eens beperkter kunnen zijn dan nu is ‘ingeprijsd’. 

Renteverschillen eurozone stabiel

Gisteren liepen de rentes op eurostaatsobligaties verder op, maar bleven de renteverschillen tussen de 'kernlanden' (zoals Duitsland en Nederland) en de perifere eurolanden (zoals Italië, Spanje en Portugal) vrijwel gelijk. De markt heeft tot nu toe redelijk vertrouwen in de Europese Centrale Bank (ECB) die met een nog aan te kondigen instrument de renteverschillen tussen de verschillende eurolanden moet kunnen beperken. De Duitse tienjaarsrente steeg gisteren met 9 basispunten naar 1,75% en kruipt langzaam naar de 2%. Een niveau dat bij de huidige inflatie van ruim 8% helemaal niet gek is. De Italiaanse tienjaarsrente steeg 11 basispunten naar 3,70%. 

Bankaandelen profiteren van overnamegeruchten

Alle Europese beurzen sloten gisteren in de plus. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van bijna 1%, onder aanvoering van olie-gerelateerde aandelen (+2,1%). Die herstelden daarmee wat van de koersdreun van vorige week. Koopjesjagers meldden zich gisteren na de forse koersdalingen in de voorgaande weken. Ook bankaandelen (+2%) herstelden, mede gedreven door overnamegeruchten. Het vrijdag naar buiten gebrachte bericht dat BNP Paribas geïnteresseerd zou zijn in een overname van ABN Amro, leidde tot optimisme in de sector. Mede door een herstel van grondstoffenprijzen wist de FTSE 100-index in Londen 1,5% in de plus te sluiten. Overigens lagen de omzetten op de Europese beurzen zo'n 25% lager dan het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen, omdat Wall Street gesloten was en Amerikaanse handelaren een vrije dag hadden.

Houd je aan je beleggingsplan

Vanmorgen noteren de futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices 1,5% hoger, wijzend op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De stemming kan dus ook weer, zonder een directe aanleiding, 180 graden omslaan. Als (beginnende) belegger is het soms moeilijk om daar doorheen te prikken. Er is ontzettend veel 'ruis', maar veel minder echt belangrijke signalen waar je op moet letten. Je beleggingen goed spreiden en niet te veel handelen is het beste advies dat we kunnen geven. Richt je vooral op je lange-termijndoelstellingen en laat je niet (mis)leiden door emotie. Ook al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Agenda

  • Verkopen bestaande woningen mei VS (-3,7% op maandbasis verwacht)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.