De beurs vandaag Beurs blijft volatiel ● Angst voor te hoge winstverwachtingen ● Duitse tienjaarsrente daalt verder

maandag 4 juli 2022

De beurs van 4 juli 2022, 9.55 uur
  • De beurs blijft volatiel, mede uit angst voor te hoge winstverwachtingen van analisten
  • Toch is er in de tweede helft van dit jaar een koerswinst van 10% mogelijk
  • Inflatie neemt weer iets toe, ondanks licht gedaalde grondstoffenprijzen; Kerninflatie neemt juist af

Zorgen over hoog blijvende inflatie gaan steeds meer over in zorgen over een economische groeivertraging of zelfs een mogelijke recessie, veroorzaakt door hoge energieprijzen en het (te) snel dichtdraaien van de geldkraan door centrale banken. Het zijn geen omstandigheden waar beleggers vrolijk van worden; ze worden er vooral erg nerveus van. We verwachten dat de beweeglijkheid op de beurs daarom nog wel even zal aanhouden. 

Bedrijfswinstgroei te hoog ingeschat?

De angst heerst nu dat winstgroeiverwachtingen van analisten voor beursgenoteerde bedrijven te hoog zijn ingeschat en er na het tweedekwartaalcijferseizoen een ronde van neerwaartse bijstellingen zal volgen. Dat denken wij ook. Onze winstgroeivooruitzichten van bedrijven uit de MSCI All Country World-index zijn met een plus van 7% voor 2022 veel lager dan de bijna 12% die analisten gemiddeld verwachten. En ook voor volgend jaar zijn wij met een verwachte winstgroei van slechts 2% veel conservatiever dan de consensusverwachting van 7%. 

10% koersherstel mogelijk in de tweede helft van het jaar

We zijn van mening dat er al veel slecht nieuws in de aandelenkoersen verwerkt zit en achten, bij een verwachte koerswinstverhouding van 14,5 voor de winst van 2023, een koersherstel van ruim 10% mogelijk in de tweede helft van dit jaar. Op de Aziatische beurzen is de stemming redelijk positief na het hogere slot van Wall Street vrijdagavond. De Japanse beurzen staan ruim in de plus, de beurzen op het vasteland van China staan ook. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 0,3% lager maar lijkt in het laatste uur van de handel weer iets te herstellen.

Grondstoffenprijzen dalen iets

De Australische beurs stijgt in Sydney ruim 1% ondanks lagere grondstoffenprijzen. De prijs van ijzererts daalt vanmorgen 5,5%, de prijs van een vat olie daalt 0,3%. Hierdoor neemt de druk op de inflatie af waardoor rentes op staatsobligaties licht dalen. De Australische tienjaarsrente daalt vanmorgen 7 basispunten naar 3,53%. Vandaag wordt er niet gehandeld in Amerikaanse obligaties en aandelen vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag. Wel wordt er gehandeld in futures op de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices. Die noteren op het moment van schijven (7.30 uur) rond de 0,5% lager. De futures op de Europese beurzen noteren echter rond de 0,6% hoger vanwege het positieve slot van Wall Street vrijdagavond. Dit betekent dat we vandaag wat koersherstel kunnen verwachten na het kleine verlies van vrijdag.

Inflatie neemt toe, kerninflatie juist af

Vrijdag werd bekend dat de inflatie in de eurozone in juni is aangetrokken van 8,1% naar 8,6% in vergelijking met vorig jaar. Dat is meer dan de 8,5% waar analisten op rekenden. Op maandbasis was er een stijging van 0,8%, gelijk aan de vorige maand maar meer dan de +0,7% waar op werd gerekend. De kerninflatie vertraagde wel van 3,8% naar 3,7% op jaarbasis (+3,9% verwacht). In reactie op dit meevallende inflatiecijfer en mede door een 'vlucht naar veilige havens' vanwege recessieangst, daalde de Duitse tienjaarsrente met 10 basispunten naar 1,23%. De tweejaarsrente daalde met 13 basispunten naar 0,52%. Beleggers prijzen nu minder renteverhoging door de ECB in, wat op zich gunstig is voor de waardering van risicovolle beleggingscategorieën.

Agenda

  • Duitse handelscijfers
  • De index van het beleggersvertrouwen in de eurozone
  • Europese producentenprijsinflatiecijfers van de maand mei

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.