Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Tesla Motors Tesla Motors - Tesla overtreft verwachtingen en levert, als een van de weinige autofabrikanten, het voorspelde aantal auto's af

donderdag 21 juli 2022

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US88160R1014 USD 45.1 0 Duurzaam Duurzame consumentengoederen

Tesla overtreft verwachtingen en levert, als een van de weinige autofabrikanten, het voorspelde aantal auto's af

De winstcijfers zijn boven verwachting, net als de omzet. De Tesla-fabrieken beginnen weer op stoom te raken met het maken van auto’s. Het concern levert nu 30.000 auto’s per week af, wat aan het eind van dit jaar toegenomen zou moeten zijn tot 40.000. De bitcoins die Tesla op de balans had gezet, verloren een groot deel van hun waarde en werden voor 75% van het initiële aankoopbedrag verkocht.

Profiel van de elektrische voorloper

Tesla Motors is een Amerikaanse producent van elektrische auto's en elektrische aandrijvingen die deze technieken ook aan andere autobouwers verkoopt. Het bezit een eigen wereldwijd netwerk van verkooppunten om auto’s te verkopen. Verder gaat het bedrijf accu’s voor thuisgebruik leveren die het (in samenwerking met Panasonic) in zijn eigen Gigafactories maakt. Het concern heeft naast de Tesla Model S en de Tesla Model X en Model 3 in productie. Hiernaast is de productie van het de Model Y op stoom gekomen. Er komt ook nog een goedkoper model, een pick-up truck en een elektrische vrachtagen aan. Tesla bouwt in Noord-Amerika en Europa ook een uitgebreid netwerk van snellaadstations onder de naam Superchargers. Het concern behaalde over 2021 een omzet van $53,8 mld.

Tesla overtreft verwachtingen en levert, als een van de weinige autofabrikanten, het voorspelde aantal auto's af

Tesla meldt woensdag zijn eerste daling van de kwartaalwinst in meer dan een jaar tijd, terwijl het bedrijf herstelt van een langdurige sluiting van zijn assemblagefabriek in Shanghai. De fabrikant van elektrische auto's rapporteert op 20 juli een 41% hogere omzet van $16,9 mld. Analisten rekenden op een omzet van ongeveer $16,88 mld. Tesla boekte het afgelopen kwartaal een winst van $2,3 mld, wat meer was dan de $1,9 mld van de analistenconsensus. In dezelfde periode vorig jaar boekte Tesla nog een winst van $1,1 mld. De aangepaste winst per aandeel komt uit op $2,27, ten opzichte van $1,45 over dezelfde periode vorig jaar, terwijl de analistenconsensus $1,83 was. De brutomarge bij de automotive-tak komt zo uit op 25%, bij een analistenconsensus van 26,8%. Tesla meldt dat het driekwart van de bitcoins die het bedrijf in het verleden kocht, weer heeft verkocht. Die verkoop is goed voor circa $936 mln. Voorts meldt Tesla dat het een afschrijving heeft gedaan op die ‘investering’ in bitcoin. Tesla handhaaft zijn langetermijndoelstelling om de leveringen de komende jaren met gemiddeld 50% per jaar te verhogen. CEO Elon Musk zei in april dat Tesla in 2022 waarschijnlijk meer dan 1,5 mln voertuigen zal produceren, wat neerkomt op een groei van ongeveer 60% op jaarbasis. Analisten verwachten dat Tesla dit jaar net geen 1,4 mln voertuigen zal afleveren.

Waardering

Het is lastig om het bedrijf te vergelijken met de andere autofabrikanten. Waar andere fabrikanten al jaren miljarden winst maken met hun fossiel aangedreven modellen en de daarbij vrijkomende kasstromen kan investeren in het elektrisch maken van het wagenpark heeft Tesla afgelopen jaar pas de eerste winst van betekenis laten zien. Wel heeft het te maken met dezelfde miljardeninvesteringen die de concurrenten hebben. Met de oplevering van de fabriek in China moeten de kosten per auto verder omlaag kunnen en lijken er betere tijden aan te breken voor het innovatieve autobedrijf. Er lonkt zelfs voor het eerst een winstgevend jaar. Wel is de waardering met 61 keer de getaxeerde winst voor het lopende jaar erg hoog, terwijl dit cijfer zelf nog niet zo laag is geweest.

Kansen

  • Tesla levert als eerste automerk op een volgeladen accu een bereik van 500 km. Dit is voor veel mensen op dit moment de enige acceptabele afstand voor puur elektrisch rijden.
  • Tesla heeft als enige autofabrikant geen fossiele erfenis, geen grote verliezen dus in de economische crisis en geen te groot personeelsbestand.
  • Doordat het concern in een rap tempo een fabriek heeft kunnen bouwen in China kan het goedkoper auto's maken, wat ook de gemiddelde aankooprijs omlaag brengt.

Risico's

  • Het concern zet vol in op elektrisch rijden. Het zou kunnen dat juist een andere technologie, zoals de waterstofcel, de autotechniek van de toekomst gaat worden.
  • Tesla is te afhankelijk van subsidies die de auto’s voor een grotere groep mensen beschikbaar moeten maken. Dit jaar komt er aan de meeste subsidies in de Verenigde Staten een einde, wat zou kunnen leiden tot lagere verkopen.
  • Tesla is herhaaldelijk betrokken geweest bij incidenten in verband met de niet-tijdige levering van zijn auto's, de veiligheid van zijn autopilot-technologie en het anti-vakbondbeleid. Ondanks de betrokkenheid bij controverses, ontbreken toezeggingen over arbeidsrechten en een programma voor productkwaliteit. Bovendien blijven de tweets van Elon Musk een punt van zorg wat betreft corporate governance.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een middenmoter (NFI =) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 12,0 op Tesla 1,1 253,34 0,00 +1,83 % Koop Sprinter
Sprinter Long 12,0 op Tesla 1,1 253,34 0,00 +1,83 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen