De beurs vandaag Verhoogt de Fed de rente met 0,75% of 1%? ● Duitse tienjaarsrente deze maand gehalveerd ● olieprijs daalt door recessieangst

woensdag 27 juli 2022

De beurs van 27 juli 2022, 9.45 uur
  • Vanavond maakt de Fed het rentebesluit bekend: wordt het 0,75% of 1%?
  • De Duitse tienjaarsrente daalde gisteren tot 0,93%, een halvering ten opzichte van vorige maand
  • Bezorgdheid over een recessie en minder vraag naar olie weegt zwaarder dan het aanbodtekort

Vandaag is de Amerikaanse centrale bank (Fed) aan de beurt om de rente te verhogen. De consensusverwachting gaat uit van een stijging van 0,75%, maar er zijn ook enkele economen die een stijging van 1% verwachten. Vorige week was de verwachting van analisten nog dicht bij de 1%, maar na een hele verzameling tegenvallende economische cijfers is die verwachting inmiddels getemperd.

Winnen de duiven of de haviken?

Natuurlijk is de precieze verhoging belangrijk, maar ook is het een indicatie van wat er in de komende maanden gaat gebeuren in de strijd tussen de duiven (laten we Amerika niet in een recessie jagen door de rente te snel te verhogen) en de haviken (inflatie moet tegen elke prijs omlaag). De cijfers van gisteren, die van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en nieuwe huizenverkopen in de VS, waren slechter dan verwacht en suggereren dat een recessie steeds lastiger te vermijden wordt. Meer voorzichtigheid is in onze ogen op z'n plaats. Het werd een negatieve dag voor de Europese beurzen; na een licht lagere opening zakten de koersen verder weg door de lagere opening van Wall Street. Uiteindelijk sloten de Europese beurzen tussen de 0,1% en 0,9% in de min.

De rente heeft gepiekt en is op z’n retour

De Europese rentes hebben duidelijk gepiekt en zijn aan een glijvlucht begonnen: de Duitse tienjaarsrente daalde gisteren 9 basispunten tot 0,93% en is daarmee alweer bijna gehalveerd ten opzichte van vorige maand. In de Verenigde Staten kwam de rente nauwelijks van z’n plaats, in de afwachting van het rentebesluit van de Fed.

Het kwartaalcijferseizoen is losgebarsten

Beleggers hadden gisteren een heleboel kwartaalcijfers te verwerken. De impact van de winstwaarschuwing van Walmart was fors te noemen, maar daartegenover stonden de goede resultaten van onder andere Unilever, McDonalds en Coca Cola. Gisteren kwamen ook Microsoft, Visa, Texas Instruments en Alphabet met hun kwartaalresultaten. Alhoewel ze niet allemaal overtuigen, lijken hun koersen zich overwegend positief te bewegen. In de VS begonnen de koersen negatief en zijn ze dat de hele dag gebleven. De Dow Jones-index daalde 0,7%, terwijl de Nasdaq met 1,9% daalde. De Chinese beurzen vallen vanochtend wat terug noteren verliezen tot 1,5%. De rest van Azië toont een verdeeld beeld, maar de plussen hebben de overhand. De Japanse beurs staat iets hoger. Amerikaanse aandelenfutures stijgen vanochtend fors na de reeds genoemde goede resultaten van enkele grote concerns.

Gastekorten dreigen deze winter

De olieprijzen daalden licht. De bezorgdheid over een mogelijke recessie en terugvallende vraag naar olie woog weer even zwaarder dan het huidige aanbodtekort. Het Russische Gazprom heeft vanmorgen bevestigd dat de leveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding naar Duitsland tot nader order beperkt worden tot 20% van de capaciteit, een niveau dat onvoldoende is om genoeg voorraden op te bouwen om de winter door te komen zonder grote energiezuinigheidsmaatregelen.

Agenda

  • Kwartaalcijfers van o.a. Mercedes-Benz, Microsoft, Meta Qualcomm en Bristol-Myers Squibb
  • Cijfers consumentenvertrouwen uit diverse landen 
  • Cijfers over Amerikaanse orders en voorraden
  • Rentebesluit Fed

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.