De beurs vandaag Positieve stemming duurt voort ● winstwaarschuwing Nvidia ● beleggers wachten op nieuwe impulsen

dinsdag 9 augustus 2022

De beurs van 9 augustus 2022, 8.45 uur
  • Positieve beursstemming in Europa dankzij sterk banenrapport en stimuleringspakket VS
  • Chipmaker Nvidia waarschuwt voor lagere omzet en winst door teruglopende vraag
  • Beleggers op Wall Street wachten op nieuwe impulsen, zoals inflatiecijfer a.s. woensdag

Een goed begin van de week voor de Europese beurzen. Bij gebrek aan nieuws trokken beleggers zich gisteren op aan het veel beter dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktrapport van afgelopen vrijdag. Hetzelfde gold voor de goedkeuring van de ‘Inflation Reduction Act’ door de Amerikaanse Senaat. Dit stimuleringspakket is erop gericht om de Amerikaanse economie duurzamer te maken en is een overwinning voor president Biden in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in november.

Aandelen stijgen, rentes dalen, olieprijs herstelt

Alle Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren, bij 30% lager dan gemiddelde omzetten, in de plus. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,7% onder aanvoering van beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,9%). Die herstelden daarmee van het verlies van vrijdag, omdat de obligatierentes weer iets daalden na de scherpe stijging van vrijdag. De Duitse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 0,90%. Alleen aandelen uit de sector gezondheidszorg (-0,3%) eindigden met een klein verlies. De euro sloot vrijwel onveranderd tegenover de dollar op $1,020 en de prijs van een vat olie steeg met bijna 2% naar $96,65. Na het sterke arbeidsmarktrapport van juli schatten beleggers de kans op een recessie in de VS lager in en zal de vraag naar olie naar verwachting hoog blijven.

Nvidia waarschuwt voor lagere winst en omzet

Lange tijd voerden Europese technologieaandelen de lijst met winnaars aan, maar de stemming sloeg om toen de Amerikaanse chipmaker Nvidia ‘s middags met een winstwaarschuwing kwam. Het bedrijf geeft een teruglopende vraag van gamers naar de populaire videokaarten en hoge voorraden als belangrijkste redenen voor de lagere omzet- en winstverwachtingen. Niet leuk voor het bedrijf, maar wel goed voor de inflatie omdat het bedrijf de prijzen gaat verlagen. Het aandeel sloot op Wall Street gisteren 6,3% lager en drukte op andere techaandelen. De Nasdaq-index sloot daardoor met een verlies van 0,1%. De tech-index is overigens wel al bijna 20% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van juni. 

Beleggers in afwachting van inflatiecijfer VS

Fabrikanten van zonnepanelen en elektrische auto's, zoals First Solar (+4,8%) en Tesla (+0,8%), profiteerden van de goedkeuring van het stimuleringspakket door de Senaat. De S&P 500-index sloot met een klein verlies van 0,1% en de Dow Jones Industrial-index wist 0,1% hoger te sluiten, bij 15% lager dan gemiddelde omzetten. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen, die mogelijk morgen komen van de Amerikaanse inflatiecijfers van juli. Op de obligatiemarkt was er een kleine correctie na de rentesprong van vrijdag in reactie op het arbeidsmarktrapport. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 2,76% terwijl de risicopremies op bedrijfsobligaties iets afnamen. Er was dus geen sprake van een ‘risk-off’-beweging.

Agenda

  • Vertrouwensindex midden- en kleinbedrijf (NFIB-index) VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere Continental, Legal & General, Emerson Electric, Munich Re en Welltower

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.