De beurs vandaag Hogere inflatie door koopkrachtherstel ● steun voor bedrijfswinsten ● Wall Street wacht op Fed

dinsdag 20 september 2022

De beurs van 20 september 2022, 8.48 uur
  • Maatregelen van overheden om de inflatie te compenseren, werken inflatie-verhogend
  • Als koopkracht op peil blijft, is dat een steun voor de bedrijfswinsten
  • Beleggers op Wall Street nemen afwachtende houding aan in aanloop naar rentebesluit Fed

Het is Prinsjesdag. We krijgen vandaag te horen hoe groot de koopkrachtcompensatie zal worden. Op de valreep werd gisteravond bekend dat we naar alle waarschijnlijkheid nog voor het einde van het jaar een prijsplafond krijgen voor de energiekosten. Tot een bepaald maximum. In veel landen om ons heen zien we hetzelfde beeld: koopkrachtreparatie of subsidies om de hoge (energie)inflatie te compenseren.

Herstelpakketten werken inflatie-verhogend

De gedachte van overheden achter de maatregelen is sociaal en begrijpelijk. Torenhoge energierekeningen zouden met de huidige prijzen onbetaalbaar worden voor hele grote groepen mensen in de samenleving. Met alle negatieve sociale en economische gevolgen van dien. Die koopkrachtherstelpakketten werken echter wel inflatie-verhogend. Het is een soort belastingverlaging, waardoor het besteedbaar inkomen op peil blijft of zelfs wordt verhoogd. Die steun vanuit de overheden staat dan ook haaks op de maatregelen van centrale banken, in dit geval de Europese Centrale Bank (ECB), om de hoge inflatie te bestrijden. Misschien hadden overheden en centrale banken beter eerst om tafel kunnen gaan zitten om afspraken te maken, zodat ze elkaar niet tegenwerken. Maar goed, ik ben geen politicus, noch econoom.

Steun voor bedrijfswinsten

Het betekent dat de inflatie naar verwachting nog langer hoog blijft, terwijl de koopkracht redelijk op peil kan blijven. Zo kunnen de (nominale) winsten van bedrijven vooralsnog best goed blijven. Een deel van de koopkrachtcompensatie zal verdwijnen in de zakken van bedrijven en beleggers. Voor beleggers is een voorkeur van aandelen boven obligaties dan ook een gemakkelijke keuze. Ook in een scenario waarin de reële economie in een recessie zou kunnen belanden, mits dit gepaard gaat met hoog blijvende inflatie en een redelijke nominale economische groei. Misschien dat het kwartje gisteren bij Europese beleggers viel, al schat ik de kans niet zo hoog in omdat emotie de afgelopen weken de overheersende factor was. Ratio is dat zelden.

Obligatierentes lopen verder op

Bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws liepen de obligatierentes in de eurozone gisteren verder op. Een hele logische beweging, die er tevens op wijst dat beleggers zich blijkbaar niet zo heel druk meer maken over een diepe recessie. Anders zouden ze wel vluchten naar veilige staatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 1,81% en de tweejaarsrente ging 8 basispunten omhoog naar 1,61%. Na een beweeglijke handelsdag en een lagere opening sloot de Stoxx Europe 600-index vrijwel onveranderd, bij 30% lager dan gemiddelde omzetten omdat de beurs in Londen gesloten was.

Wall Street in afwachting van Fed

Zoals verwacht waren de koersbewegingen op Wall Street gisteren ook beperkt. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, morgenavond. Na een eindsprintje in het laatste uur van de handel sloot de S&P 500-index met een winst van 0,7%. Eerder op de dag stond er nog een verlies van 1% op de borden. De Nasdaq herstelde 0,8% na de slechtste week sinds januari. De Dow Jones Industrial-index steeg 0,6%. Beleggers hebben een verhoging van de beleidsrente met 75 basispunten meer dan ingeprijsd. Dat zou een meevaller betekenen als de Fed de rente morgen met 75 basispunten verhoogt. Op een renteverhoging van 100 basispunten zou wel eens negatief kunnen worden gereageerd. In aanloop naar het rentebesluit liep de Amerikaanse tweejaarsrente met 7 basispunten op naar 3,94%, de tienjaarsrente steeg 4 basispunten naar 3,49%.

Agenda

  • Producentenprijscijfers uit Duitsland
  • Huizenmarktcijfers uit de VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.