De beurs vandaag IMF waarschuwt Britse regering ● rentes in heel Europa omhoog ● huizenprijzen dalen in VS

woensdag 28 september 2022

De beurs van 28 september 2022, 9.30 uur
  • IMF waarschuwt Britse regering voor desastreuze effecten fiscaal stimuleringsbeleid 
  • Rentes in heel Europa omhoog; tienjaarsrente VS naar 3,95%, hoogste niveau sinds 2010
  • Economische cijfers VS gemengd: consumentenvertrouwen omhoog, huizenprijzen gedaald

Wederom schoten de rentes op Britse staatsobligaties gisteren omhoog, als teken van wantrouwen tegen het fiscale (stimulerings-)beleid van de regering van Liz Truss. De Engelse tweejaarsrente steeg met nog eens 17 basispunten naar 4,55% en de tienjaarsrente ging met 26 basispunten naar 4,5%. Zelfs het IMF vindt het nodig om de Britse regering te waarschuwen voor haar fiscale (wan-)beleid. De financiële markten gedroegen zich intussen vrijwel gelijk aan de dag ervoor: het pond verzwakte verder en rentes op staatsobligaties werden in heel Europa mee omhooggetrokken door de hogere rentes in het Verenigd Koninkrijk (VK). De Duitse tienjaarsrente steeg met 12 basispunten naar 2,23%.

Sabotage in de Oostzee

Berichten over sabotage (doormiddel van explosies) van de Nord Stream-gasleidingen in de Oostzee stuwden de gasprijzen omhoog en daarmee de inflatievrees, wat nog meer druk zette op de obligatiekoersen. Na eerder op de dag nog op een winst van 1,3% te hebben gestaan, sloot de Stoxx Europe 600-index met een verlies van 0,1% en staat nu rond het niveau van eind 2020. De aandelenkoersen van rentegevoelige sectoren zoals vastgoed (-3,8%) en nutsbedrijven (-3%) stonden zwaar onder druk terwijl olieaandelen (+1,6%) en aandelen uit de sector gezondheidszorg hoger wisten te eindigen. Opvallend was dat IT-aandelen (+0,5%) ondanks de oplopende rentes weer hoger sloten.

Euro daalt verder

De euro daalde verder naar 0,958 tegenover de dollar. Pas als de Europese centrale bank (ECB) de beleidsrente in minimaal hetzelfde tempo verhoogt als de Amerikaanse evenknie (Fed) dat doet, is er een kans dat de euro op korte termijn zal herstellen. Die kans schatten we echter niet hoog in. Hierdoor zal de inflatiedruk in de eurozone maar moeilijk kunnen afnemen en waarschijnlijk eerder nog verder oplopen.

Economische cijfers VS geven gemengd beeld

Op Wall Street was de stemming gisteren verdeeld. Macro-economische cijfers gaven een wisselend beeld. De voorlopige cijfers over duurzame orders in augustus waren iets beter dan verwacht (-0,2% tegenover -0,3% verwacht), huizenprijzen zijn in de twintig grootste steden in de Verenigde Staten (VS) in juli met 0,44% gedaald (+0,2% verwacht, maand op maand), maar de index van het consumentenvertrouwen is deze maand veel sterker gestegen dan verwacht (van 103,6 naar 108 punten, 104,6 verwacht). Amerikaanse consumenten voelen zich een stuk beter nu de benzineprijs is gedaald en de arbeidsmarkt nog erg sterk is. Zij hebben geen last van een energie(prijs-)crisis en gemiddeld een aardig loonstijging gekregen als compensatie voor de hoge inflatie. Verder zijn de verkopen van nieuwe woningen vorige maand met bijna 29% gestegen (maand op maand), veel sterker dan de verwachte daling van 2,2%. Nu lijkt dit cijfer wat overdreven positief, want: erg volatiel. Met de gestegen hypotheekrentes zal er volgende maand ongetwijfeld een correctie op volgen.

Ook Wall Street biedt een gemengd beeld

Mede door een hogere olieprijs sloten olieaandelen gisteren gemiddeld 1,2% hoger op Wall Street. Koersen van aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (-1,8%) stonden daarentegen onder druk. De S&P 500-index noteerde bij het luiden van de slotbel 0,2% lager. De Amerikaanse tienjaarrente klom mede door de hogere rentes in Europa met 2 basispunten naar 3,95%, het hoogste niveau sinds 2010. Desondanks sloot de Nasdaq, vol met rentegevoelige groeiaandelen, 0,25% hoger. Bij lagere economisch groeivooruitzichten worden groeiaandelen zelfs bij iets hogere rentes, maar lagere waarderingen, relatief aantrekkelijker. Beleggers richten zich op het omslagpunt om te ruilen van waarde- naar groeiaandelen. Ook wij kijken naar een goed moment, maar vinden het nu nog iets te vroeg.

Agenda

  • Duitse-, Franse- en Italiaanse consumentenvertrouwenscijfers
  • Cijfers over de voorraden van Amerikaanse groothandels en winkeliers
  • Amerikaanse verkoopcijfers van woningen in augustus

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.