De beurs vandaag Kerninflatie VS naar hoogste niveau in 40 jaar ● kortstondig paniek op de beurzen ● alle aandacht voor kwartaalcijfers

vrijdag 14 oktober 2022

De beurs van 14 oktober 2022, 9.35 uur
  • Kerninflatie in Verenigde Staten is in september versneld naar hoogste niveau in 40 jaar
  • Er brak kortstondig paniek uit op de beurzen, waarna koopjesjagers hun slag konden slaan
  • Dat de inflatie hoog is, betekent ook dat bedrijven hogere prijzen hebben kunnen doorberekenen

Na een paar redelijk saaie maar negatieve beursdagen werd gisteren met grote spanning gewacht op de Amerikaanse inflatiecijfers van september. Om 14.30 uur kwamen de verlossende cijfers: de inflatie aan de andere kant van de oceaan is vorige maand op jaarbasis weliswaar iets vertraagd, van 8,3% naar 8,2%, maar er werd gerekend op meer afkoeling, naar 8,1%. Bovendien is de 'kerninflatie', zonder voedsel- en energieprijzen, vorige maand juist versneld van 6,3% naar 6,6%, het hoogste niveau in veertig jaar. Analisten rekenden op 6,5% en beleggers hoopten echt op lager.

Paniek op de beurzen

Bij de publicatie van de cijfers zetten handelscomputers de markten direct in beweging, met hogere rentes en dalende aandelenkoersen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg tot boven de 4% en Europese aandelenbeurzen schoten omlaag samen met de futures op de Amerikaanse aandelenindices. Hogere inflatie betekent immers dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de geldkraan verder dicht zal draaien, wat slecht nieuws is voor de economie. Bij een aantal beleggers werd de druk te hoog en knapte de spanningsboog. De paniek sloeg toe en er werd veelvuldig op de verkoopknop gedrukt. Handelen uit emotie is nooit verstandig en zeker geen goede beleggingsstrategie. Het toont aan dat beleggen niet voor iedereen geschikt is.

Inflatie hoger dan gedacht, maar onderliggend dalende trend

Was het inflatiecijfer uit de VS dan echt zo slecht? Nou, dat valt best mee. Het blijkt dat vooral de kosten van transport (door hogere brandstofprijzen) en gezondheidszorg de inflatie vorige maand hebben opgestuwd. Het aantal items uit het 'inflatiemandje' dat meer dan 4% duurder werd (op jaarbasis) of waarvan de prijs boven het vijfjaarsgemiddelde uitsteeg, daalde van meer dan 70% in augustus naar iets boven de 60% in september. Het inflatiecijfer was dus wel hoger dan verwacht, maar onderliggend is er sprake van een brede, dalende trend. 

Koersen toch weer in de lift…

Het duurde nog een uur tot de opening van Wall Street om 15.30 uur voordat de grootste angsthazen waren weggerend, de obligatierentes weer wat begonnen te dalen en aandelenkoersen zich herstelden. Of we nu de piek inflatie hebben gezien durven we niet te beweren, maar uiteindelijk heeft elk nieuws zijn prijs. En veel slecht nieuws was al in de markt geprijsd. Zodra de capitulatie van een aantal beleggers was afgewikkeld en sommige aandelenkoersen op aantrekkelijke uitverkoopniveaus noteerden, meldden de koopjesjagers zich op de beurzen.

…en de rentes daalden weer

De obligatierentes begonnen te dalen, mede door het bericht dat de Britse regering mogelijk van plan zou zijn om de aangekondigde belastingverlaging terug te draaien, en aandelenkoersen herstelden zich in rap tempo. De Britse tienjaarsrente daalde met 24 basispunten naar 4,20% en de Duitse tienjaarsrente sloot om half zes 3 basispunten lager op 2,29% nadat deze even na drie uur nog 2,42% noteerde. De Stoxx Europe 600-index maakte een u-bocht en sloot na een wilde rit 0,9% hoger na eerder op de dag 1,6% in het rood te hebben gestaan. Aandelen uit de sectoren energie (+2,7%) en financiële waarden (+2,2%) waren de sterkste stijgers. Beide sectoren hebben we in onze beleggingsstrategieën op overwogen staan. De euro werd bijna 1% sterker tegenover de dollar op $0,978 als teken van een ‘risk-on’-beweging.

Ook Amerikaanse aandelen kortstondig in de aanbieding

Vrijwel direct na de lagere opening van Wall Street, in reactie op de tegenvallende inflatiecijfers, doken beleggers massaal op aandelen die in de 'uitverkoop' werden gedaan. De S&P 500-index eindigde bij ruim 25% hoger dan gemiddelde omzetten met een winst van 2,6%, na eerder op de dag op het laagste niveau te hebben gestaan in bijna twee jaar. De Nasdaq herstelde van een verlies van 3,2% naar een winst van 2,3% bij het luiden van de slotbel. De gedachte dat de inflatie nu mogelijk de piek heeft bereikt en de rentes, met het inprijzen van een nog eens 1,8% hogere beleidsrente van de Fed naar 4,88% tot maart volgend jaar, ook weinig opwaarts potentieel meer hebben, lokte beleggers naar de markt. Het indekken van 'short-posities', door beleggers die speculeren op verdere koersdalingen, en beter dan gevreesde kwartaalcijfers van onder andere Domino's Pizza (+10,4%) leidden tot een klassieke 'draaidag' op Wall Street. De Philadelphia Semiconductor-index (SOX) pluste 4,6% en het aandeel JPMorgan knalde, vooruitlopend op de kwartaalcijfers die vandaag gepubliceerd worden, met 6,1% omhoog. Het glas lijkt ineens weer halfvol.

Hoge inflatie zegt ook iets over de bedrijfswinsten

De hoop dat de inflatie nu mogelijk de piek heeft bereikt en de waarderingen na een sterke daling nu wel erg aantrekkelijk zijn geworden voor beleggers met een wat langere horizon, lokt beleggers terug naar de markt. Of het herstel na vandaag doorzet, hangt vooral af van de ontwikkelingen op de obligatiemarkt en de winstontwikkeling van bedrijven. Dat de inflatie in de VS in het derde kwartaal hoog was, zegt ook iets over de (hoge) prijzen die bedrijven hebben kunnen doorberekenen. We gaan er dan ook vanuit dat de derdekwartaalwinsten van bedrijven uit de S&P 500-index de verwachtingen van analisten in twee derde van de gevallen zullen overtreffen. De lat ligt niet erg hoog. Van de 28 bedrijven die tot nu toe de boeken hebben geopend, heeft 65% de winstverwachting overtroffen.

Ook beurzen in Azië in de lift

Het herstel op de aandelenbeurzen krijgt vanmorgen een vervolg in Azië. De Nikkei-index koerst 3,3% hoger, de Hang Seng-index koerst in Hongkong 1,9% hoger en de beurs van Shanghai plust 1,8%. De inflatie is in China in september uitgekomen op 2,8%, hoger dan de 2,5% in augustus maar lager dan de verwachte 2,9%. Dit betekent dat de Chinese overheid en centrale bank ruimte hebben om de economie meer te stimuleren. De Koreaanse Kospi-index staat op een winst van 2,3% en de Australische beurs boekt vanmorgen een winst van 1,8%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een verder herstel van 0,3% bij de opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda

  • Definitieve Franse- en Spaanse inflatiecijfers van september
  • Amerikaanse winkelverkoopcijfers
  • Sentimentindices van de universiteit van Michigan
  • Kwartaalcijfers van United Health, Wells Fargo, JPMorgan Chase, US Bancorp, Morgan Stanley en Citigroup

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.