De beurs vandaag 75% bedrijfscijfers beter dan verwacht ● gasprijs naar laagste niveau sinds juni ● obligatiemarkt kalmeert

woensdag 19 oktober 2022

De beurs van 19 oktober 2022, 9.00 uur
  • Van de 50 bedrijven uit de S&P 500-index die met cijfers zijn gekomen, heeft 75% een hoger dan verwachte winst 
  • Meeste Europese landen hebben gasvoorraad gevuld, gasprijs daalt naar het laagste niveau sinds juni
  • Volatiliteitsindex Amerikaanse staatsobligaties daalt, rust op obligatiemarkt keert enigszins terug

We beginnen vandaag in het Verre Oosten. Ondanks een gebrek aan richtinggevende macrocijfers staan de koersen van Chinese technologie-aandelen zoals Alibaba en Tencent onder druk op de beurs in Hongkong. De Hang Seng-index koerst op het moment van schrijven 2% lager. De beurs van Shanghai verliest 1,1%. In Tokio staat de Nikkei-index 0,4% hoger. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen, die de komende tijd vooral van bedrijfscijfers zullen moeten komen. Streamingdienst Netflix presenteerde gisteravond meevallende kwartaalcijfers en is ook voor het lopende kwartaal positief. Het bedrijf verwacht meer nieuwe klanten dan analisten hadden verwacht. De koers schoot daarop 16% omhoog in de nabeurshandel. De future (termijncontract) op de Nasdaq 100-index wijst mede daardoor op een 1% hogere opening vanmiddag. De future op de S&P 500-index plust 0,7%.

Obligatierentes en gasprijs dalen

Gisteren sloten de belangrijkste Europese aandelenbeurzen met winst. De Stoxx Europe 600-index (+0,3%) boekte voor de vierde dag op rij winst. Door een daling van de olieprijs (-1,7%) stonden de koersen van oliebedrijven (-1,5%) gisteren wel onder druk. Het koersverlies van 1,8% voor Shell beperkte de winst voor de AEX-index in Amsterdam tot slechts 0,2%. Ook op de obligatiemarkt lijkt de rust wat terug te keren, een belangrijke voorwaarde voor een mogelijk herstel op de beurzen. De Duitse tienjaarsrente steeg met twee basispunten naar 2,29%. De Britse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 3,95%. De plannen van de nieuwe minister van Financiën krijgen kennelijk goedkeuring van 'de markt'. De FTSE 100-index steeg in Londen met 0,2%. Opvallend was, dat gisteren de Europese gasprijs met ruim 11% daalde naar het laagste niveau sinds juni. De meeste Europese landen hebben hun gasvoorraad voor de winter vrijwel helemaal gevuld. Als deze neerwaartse prijsbeweging doorzet is dat een positieve ontwikkeling voor de inflatie en uiteindelijk de koopkracht van consumenten.

Obligatiemarkt VS kalmeert, bedrijfscijfers vallen mee

De Move-index, de volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties, daalde gisteren met 3% naar 145,8 punten: een stuk lager dan de 160 punten die we onlangs nog zagen. Dit betekent dat de rust op de obligatiemarkt weer enigszins terugkeert. Samen met de beter dan verwachte kwartaalcijfers is dit een randvoorwaarde voor koersherstel. Gisteren verraste onder andere zakenbank Goldman Sachs (+2,3%) beleggers met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Van de tot nu toe 50 bedrijven uit de S&P 500-index die kwartaalcijfers hebben gepresenteerd, heeft 75% beter dan verwachte winstcijfers laten zien die gemiddeld 4,6% hoger waren dan analisten hadden verwacht. Ik houd dan ook vast aan de voorspelling dat 70% van de bedrijven uiteindelijk de verwachtingen zullen overtreffen. Beleggers en analisten hebben de lat laag gelegd en al veel slecht nieuws ingeprijsd. Volgens een onderzoek van Bank of America wijst het sentiment onder beleggers over de verwachtingen voor economische groei en aandelen op capitulatie. Een goede omgeving voor de start van een aandelenrally.

Agenda

  • Definitieve inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk
  • Amerikaanse huizenmarktcijfers 
  • Beige Book van de Amerikaanse centrale bank 
  • Kwartaalcijfers van onder andere ASML, Atlas Copco, Baker Hughes, Abbott Laboratories, Procter & Gamble, en Tesla

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.