De beurs vandaag Aandelen energiesector 6% hoger ● Richmont Fed bevestigt beeld afnemende inflatie ● Chinese technologieaandelen herstellen

woensdag 23 november 2022

De beurs van 23 november 2022, 9.21 uur
  • Ondanks zwakke vraag naar olie noteert de sector energie 6% hoger op Europese beurzen
  • Producentenprijsindex van de Richmont Fed bevestigt beeld van een langzaam afnemende inflatie
  • Chinese technologieaandelen herstellen verder; ergste overheids-‘crack down’ lijkt achter de rug

Gisteren kwam via de Wall Street Journal een artikel naar buiten waarin werd gesteld dat de OPEC zou overwegen meer te gaan produceren, als reactie op een westers embargo op Russische olie. Olielanden Koeweit en Saoedi-Arabië spraken het bericht echter tegen. Toch denk ik dat er wel een kern van waarheid in zit, aangezien OPEC gecommitteerd is aan adequate wereldwijde olievoorziening. Chinese oliehandelaren stellen naar verluid hun aankopen alvast uit, omdat Russische olie voor hen nog vele malen goedkoper zou kunnen worden na het in werking treden van het embargo.

Op dit moment is de vraag naar olie sowieso zwak te noemen, wat duidelijk terug is te zien in de relatief lage prijs en de nog lagere termijnprijzen. Het is duidelijk dat het wereldwijde oliegebruik op een gegeven moment af gaat nemen; de technologische ontwikkeling heeft duidelijk de focus verlegd naar toepassingen op basis van andere energiebronnen. Voorlopig zitten we op het olieconsumptieniveau van 2018.

Europese beurzen sluiten hoger

Ondanks dat triomfeerde op de Europese aandelenbeurzen de sector energie, die 6% hoger sloot, voornamelijk door de reeds genoemde ontkenning van Saoedi-Arabië dat de productie omhoog zou gaan. Ook sectoren als basismaterialen en industrials deden het goed.

De rente van staatsobligaties liep wat op waardoor de tienjaarsrentes een paar basispunten lager noteerden. De reële rente voor Duitsland is nog altijd behoorlijk negatief -zelfs de reële rente voor de tienjarige Duitse lening is -0,25% (negatief dus), als je gebruikmaakt van de huidige tienjarige break even-rates (inflatie 2,24% per jaar). Een maandcijfer voor consumentenvertrouwen binnen de eurozone kwam uit op -23,9, wat beter was dan de -26 die werd verwacht. Wellicht is dit te danken aan het feit dat de energiecrisis er op korte termijn wat minder somber uitziet.

Beurssentiment in de VS is onverminderd positief

In Amerika viel de tienjaarsrente uit op 3,76%. De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal in december waarschijnlijk de rente met niet meer dan 0,5% verhogen. Hiermee samenhangend; gister kwam de Richmond Fed met een producentenprijsindex die het beeld van een langzaam afnemende inflatie bevestigt. Het beeld van een stabiliserende rentevoet voor 2023 zorgt ondertussen wel voor - per saldo- stijgende koersen van aandelenindices. De S&P500-index, die in oktober daalde tot 3500, staat inmiddels weer boven de 4000. Het beurssentiment is dus positief. De rally beklimt wel een muur van angsten en zorgen, met name over de ernst van de bedrijfswinstterugval en een recessie die verwacht wordt voor volgend jaar. Tussen neus en lippen door ontslaat HP zo'n 5000 werknemers. Het is het zoveelste technologiebedrijf dat zich van overtollig geacht personeel ontdoet.

Aziatische indices in het groen

In Azië reageren de markten positief op de positieve ontwikkeling op westerse markten. De belaagde Chinese technologieaandelen op de beurs van Hong Kong herstellen verder. Als reden wordt genoemd dat beleggers ervan uit lijken te gaan dat de ergste ‘crack down’ van de Chinese overheid op de sector inmiddels achter de rug is.

Agenda van vandaag

  • Cijfers over de Amerikaanse huizen- en arbeidsmarkt
  • Amerikaanse- en Europese inkoopmanagersindices (PMI)
  • De sentimentsindices van de Universiteit van Michigan

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.