De beurs vandaag Chinese economie herstelt ● Europese aandelen stijgen verder ● gasprijs verder omlaag

dinsdag 17 januari 2023

De beurs van 17 januari 2023, 8.44 uur
  • Chinese economie is door loslaten zero-Covidbeleid hersteld in het vierde kwartaal
  • Terwijl Wall Street was gesloten, boekten vrijwel alle Europese beurzen gisteren winst
  • De Europese gasprijs daalde gisteren nog eens 14%; inflatiedruk neemt verder af

In 2022 groeide de Chinese economie met slechts 3%. Dat is meer dan de verwachte +2,7% maar wel het laagste niveau sinds de jaren '70. Toch is er een aantal positieve punten uit de groeicijfers te halen. De groei kwam in het vierde kwartaal met +2,9% op jaarbasis een stuk hoger uit dan de door analisten verwachte +1,6%. Door het loslaten van het zero-Covidbeleid is er dus een aardige inhaalslag gemaakt. Wij verwachten dat de Chinese economie dit jaar wel eens sneller zou kunnen herstellen dan veel analisten tot nu toe hebben ingeschat. Als dat inderdaad zo is, maakt dat de kans op een wereldwijde recessie een stuk kleiner. China is immers de tweede economie van de wereld. 

Nikkei stijgt in aanloop naar rentebesluit

Ondanks de meevallende groeicijfers staan de Chinese beurzen vanmorgen in de min. De Hang Seng-index verliest vanmorgen 1,2% in Hongkong, na een voortvarende start sinds begin dit jaar. De beurs van Shanghai staat 0,2% lager. Geen hele dramatische taferelen dus, eerder wat winstnemingen. Dat zien we ook in Seoel, waar de Kospi-index 1% verliest. De Australische beurs is vrijwel onveranderd gesloten. In aanloop naar het rentebesluit van de Bank of Japan (BoJ) morgen, verzwakt de yen weer iets. Dit tilt de Nikkei-index naar een winst van 1,2%. De yen en de Japanse beurs zijn communicerende vaten. De Japanse tienjaarsrente noteert onveranderd op 0,498%. Analisten gaan ervan uit dat de BoJ haar controle over de Japanse rentecurve iets verder zal versoepelen, maar houden nog een slag om de arm. 

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert vanmorgen 5 basispunten hoger op 3,55%. Gisteren werd er niet gehandeld op de Amerikaanse beurzen vanwege de viering van Martin Luther King Day. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag.

Europese aandelen verder omhoog

Doordat Amerikaanse handelaren een vrije dag hadden, lagen de omzetten op de Europese beurzen gisteren gemiddeld zo'n 30% lager dan normaal. Toch sloten bijna alle Europese beurzen hoger. Bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws sloot de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,5%. Met uitzondering van aandelen uit de sector energie (-0,7%) sloten alle aandelensectoren in de plus. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+2,2%) gingen aan kop, nadat zij vorig jaar enorm onder druk lagen door de oplopende rentes. Op de obligatiemarkt was het erg rustig. Beleggers doen niet veel zonder de sturing van Wall Street. De Duitse tienjaarsrente kroop 1 basispuntje omhoog naar 2,18%. De risicopremies op bedrijfsobligaties sloten vrijwel onveranderd, maar zijn sinds begin dit jaar al wel flink gedaald. 

Daling gasprijs goed voor inflatie

Een verdere daling van de Europese gasprijs (-14%) sterkt de verwachting dat de inflatiedruk in Europa verder zal afnemen en de koopkracht van consumenten op peil kan blijven. De prijs van een Megawattuur gas noteert nu rond de €55, het laagste niveau sinds december 2021. In augustus vorig jaar liep deze nog op naar een record van bijna €350. Het milde winterweer, minder vraag, hoge voorraden en meer aanbod van vloeibaar gas (LNG) drukken de prijs. Met een beetje geluk kunnen de voorraden voor het volgende winterseizoen tegen een stuk schappelijkere prijzen worden gevuld. In het Getal van de week schrijven we ook over de lagere gasprijs en de effecten daarvan voor de Europese economie en aandelenmarkt. 

Agenda van vandaag

  • Definitieve Duitse inflatiecijfers van december
  • Duits beleggersvertrouwen (ZEW-index) van januari
  • Kwartaalcijfers van onder andere Goldman Sachs en Morgan Stanley

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.