De beurs vandaag Japan verhoogt beleidsrente niet ● ECB verlaagt tempo renteverhogingen ● Stoxx Europe 600-index richting bullmarkt

woensdag 18 januari 2023

De beurs van 18 januari 2023, 9.19 uur
  • Japan verhoogt beleidsrente niet, met lagere rentes en yen, en hogere Aziatische beurskoersen tot gevolg
  • De ECB zou volgens Bloomberg van plan zijn het tempo van de renteverhogingen te verlagen
  • Brede Europese aandelenbeurs herstelde sinds eind september 19% en beweegt zich richting een bullmarkt

De Bank of Japan (BoJ) heeft vanmorgen, zoals verwacht, de beleidsrente ongewijzigd gelaten op -0,1% , maar ook de 'yield curve control' niet aangepast. Daarover was in de laatste dagen behoorlijk wat speculatie ontstaan. Misschien dat de BoJ de Japanse tienjaarsrente tóch wat verder zou laten oplopen, tot boven de huidige grens van 50 basispunten (0,5%), tot misschien wel 75 basispunten?

Beleidsvastheid in Japan leidt tot hogere koersen

Bank of Japan-gouverneur Kuroda, die binnenkort afscheid neemt, 'verraste' beleggers met het vasthouden aan het beleid; dus geen versoepeling van de yieldcurve control. Prompt dook de Japanse tienjaarsrente met 10 basispunten omlaag, tot onder de 0,4% en verzwakte de yen met meer dan 2% tegenover de dollar naar 130,6 (USD/JPY). De reactie op de aandelenbeurzen in Tokio kun je wel raden: de Nikkei-index schiet 2,5% omhoog en de Topix-index wint 1,7%. Het minder krappe dan gevreesde beleid van de BoJ staat niet op zichzelf. Daar komt ik straks op terug. In reactie op het positief ontvangen besluit van de BoJ, noteren vrijwel alle andere Aziatische beurzen vanmorgen ook hogere koersen, al zijn de uitslagen minder groot dan op de Japanse beurzen. De Chinese beurzen noteren rond de 0,3% hoger en de Australische beurs is 0,1% hoger gesloten. De Koreaanse Kospi-index is de uitzondering met een verlies van 0,6%.

ECB wil tempo renteverhogingen verlagen

Gistermiddag om 16 uur verraste de Europese centrale bank (ECB) met een uitgelekt bericht via nieuwsdienst Bloomberg dat het van plan zou zijn om het tempo van renteverhogingen te verlagen. Na een verwachte verhoging van 50 basispunten in februari zou in maart een renteverhoging van slechts 25 basispunten volgen. Dat zou een minder 'hawkish' opstelling zijn dan waar ECB-voorzitter Lagarde in december nog voor waarschuwde. Rentes zouden wat de ECB betreft nog veel verder kunnen worden verhoogd, hield ze ons toen voor. Een grote verassing was het laatste bericht niet. We vonden de woorden van Lagarde in december ongepast, gezien de actuele ontwikkelingen. De energieprijscrisis neemt in Europa door het warme winterweer en zuiniger gebruik van gas af, waardoor de druk op de inflatie afneemt en een veel hogere beleidsrente niet nodig is. Wij verwachten na verhogingen met 50 basispunten in februari en 25 basispunten in maart, dat de ECB wel eens een pauze zou kunnen inlassen.

Economische vooruitzichten Europa verbeterd

Dit alles steunt onze gedachte dat 'de markt' dit jaar het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de ECB bepaalt, in plaats van andersom. Direct na het nieuwsbericht doken rentes omlaag. De Duitse tienjaarrente sloot 8 basispunten lager op 2,09%, de tweejaarsrente sloot 11 basispunten lager op 2,46%. De euro verzwakte met 0,3% tegenover de dollar op 1,078, waar deze vlak voor 16 uur nog 1,087 noteerde. Europese aandelenbeurzen veerden op en werkten eerdere koersverliezen weg. De Stoxx Europe 600-index sloot uiteindelijk 0,4% hoger, na eerder op de dag vooral in de min te hebben gestaan. De brede Europese aandelenbeurs is vanaf het vorige dieptepunt van eind september nu 19% hersteld en op weg naar een bullmarkt. Het positieve beurssentiment werd verder gesteund door opbeurende woorden van de Duitse kanselier Olaf Scholz. Hij verwacht dat Duitsland dit jaar niet in een recessie zal komen. Die kans lijkt met de heropening van China en lagere energieprijzen inderdaad flink te zijn afgenomen, zoals de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs vorige twee weken geleden al voorspelde.

Kwartaalresultaten laten gemengd beeld zien

Nu zijn voorspelling over economische groei geen garantie voor goede financiële prestaties. Het aandeel Goldman Sachs ging gisteren namelijk met 6,4% onderuit na tegenvallende kwartaalcijfers. Concurrent Morgan Stanley kreeg wel de handen van beleggers op elkaar. Dat aandeel werd na de  presentatie van de kwartaalcijfers beloond met een koerswinst van 5,9%. Het beeld op Wall Street was gisteren verdeeld. Goldman trok de Dow Jones Index omlaag, die sloot 1,1% in de min. De S&P 500 index verloor 0,2%, maar de Nasdaq boekte een winst van 0,1%. De Amerikaanse tienjaarrente sloot gisteren nog wel 4 basispunten hoger op 3,55%. De tweejaarsrente daalde met 3 basispunten naar 4,20%, mede door een tegenvallende inkoopmanagersindex van de regio New York. De regionale inkoopmanagersindex van de productiesector daalde van -11,2 naar -32,9 punten. Dat is veel lager dan de verwachte -8,7 punten en het laagste niveau sinds het begin van de pandemie. Het is een signaal dat de productiesector sterk vertraagt en er minder noodzaak is voor de Fed om de beleidsrente nog veel verder te verhogen.

Op de agenda

  • Inflatiecijfers van het VK
  • Definitieve inflatiecijfers van de eurozone  
  • Winkelverkoopcijfers van december en producentenprijsinflatiecijfers van de VS
  • Kwartaalcijfers van Prologis, Charles Schwab en PNC Financial Services

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.