De beurs vandaag Veel Aziatische beurzen gesloten ● verzwakkende dollar wijst op risk on-beweging ● Nasdaq plust 2,7% na goede kwartaalcijfers

maandag 23 januari 2023

De beurs van 23 januari 2023, 8.58 uur
  • Veel Aziatische beurzen zijn deze week gesloten i.v.m. Chinees nieuwjaar en 'lunar' 
  • De verzwakkende dollar wijst erop dat beleggers bereid zijn meer risico's te nemen
  • Goed ontvangen kwartaalcijfers zorgen voor forse winsten op Amerikaanse beurzen

In het weekend vierden Chinezen het nieuwe jaar. Veel minder dan het afgelopen jaar, met al die strenge lockdowns, zal ‘het jaar van het konijn’ hopelijk niet worden. Overigens zijn veel Aziatische beurzen vandaag en de komende dagen gesloten. Op het vasteland van China wordt er volgende week pas weer gehandeld.

Positief slot Wall Street heeft vervolg in Japan

De Japanse beurzen zijn wel open en kleuren vanmorgen groen, gesteund door het positieve slot van Wall Street op vrijdag. De Nikkei-index noteert bij 15% lager dan gemiddelde omzetten een winst van 1,4%. De Topix-index is in Tokio 1% hoger gesloten. Angst voor een aanstaande recessie in de VS en Europa is wat afgenomen en beter dan verwachte kwartaalcijfers geven beleggers weer hoop, of in iedere geval de redenen om weer in te stappen op de aandelenbeurzen. De beurzen in India noteren rond de 0,6% in de plus.

Zwakkere dollar wijst op 'risk on'-beweging

Dat beleggers bereid zijn meer risico te nemen, kunnen we onder andere opmaken uit de zwakkere dollar. In tijden van onzekerheid 'vluchten' beleggers graag naar de 'greenback'. Die noteerde vanmorgen echter even boven de 1,09 tegenover de euro en verzwakt ook tegenover een aantal ander valuta's. Het is een teken dat beleggers de veilige havens verlaten. Dat zagen we vrijdag ook al op de beurzen in New York: terwijl rentes opliepen (en obligatiekoersen daalden), stegen de aandelenkoersen op Wall Street. Nog niet zo lang geleden bewogen obligatie- en aandelenkoersen nog dezelfde kant op. De correlatie tussen die twee was in jaren niet zo sterk. Dat lijkt nu te verzwakken. Het betekent dat lagere obligatiekoersen gepaard zullen gaan met hogere aandelenkoersen en andersom. Anders gezegd zal er een ouderwetse risk on- of risk off-situatie ontstaan.

Goede kwartaalcijfers stuwen Amerikaanse beurzen op

Vrijdag zagen we duidelijk een risk on-beweging op Wall Street. De S&P 500-index boekte, mede door goed ontvangen kwartaalcijfers van Netflix (+8,5%) en een aangekondigde ontslagronde bij Alphabet (+5,7%), een winst van 1,9%. De Nasdaq pluste zelfs 2,7%, de sterkste stijging sinds november - ondanks hoger rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 3,48%. Beleggers ruilden staatsobligaties dus in voor aandelen. Dat hebben we een lange tijd niet gezien. Van de 55 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe kwartaalcijfers hebben gepresenteerd, heeft 69% de winstverwachting overtroffen. Zoals bijna altijd zijn analisten weer eens te voorzichtig geweest met hun winstverwachtingen.

Europese rentes lopen op, net als aandelenkoersen

Rentes op Europese staatsobligaties liepen vrijdag ook op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 2,18%. Ook hier was sprake van een risk on-beweging. Met uitzondering van de Russische beurs, gingen alle grote Europese beurzen met fraaie winsten het weekend in. De Stoxx Europe 600-index boekte op de laatste dag van de week een winst van 0,37%, waarmee het weekverlies, na een slechte donderdag, werd beperkt tot 0,1%. De S&P 500-index deed het met een winst van 1,6% (in euro's) wat beter en heeft nog wat in te halen. De meeste beleggers zijn overwogen in Europese aandelen en aandelen uit opkomende markten. De onderweging in Amerikaanse aandelen is bij professionele beleggers sinds 2005 niet zo groot geweest als nu. Dat zijn vaak momenten waar het juist aantrekkelijk kan zijn om een tegenovergestelde positie in te nemen. Afhankelijk van de kwartaalcijfers die de komende weken worden gepresenteerd, zou er zomaar weer kapitaal van beleggers richting Amerikaanse (technologie-)aandelen kunnen stromen. Die zijn vorig jaar immers het meeste gedaald.

Agenda van vandaag

  • Nederlandse huizenprijsindex
  • Index van het consumentenvertrouwen in de eurozone
  • Index van leidende indicatoren in de VS
  • Kwartaalcijfers van Baker Hughes en Zions Bancorp

 

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.