De beurs vandaag Fed verrast niet ● beleggers reageren positief ● vanmiddag rentebesluit ECB

donderdag 2 februari 2023

De beurs van 2 februari 2023, 9.13 uur
  • De Fed verhoogde gisteren zoals verwacht de beleidsrente met 0,25%
  • Beleggers reageerden positief, want einde renteverhogingen lijkt in zicht
  • De ECB zal de beleidsrente vanmiddag naar verwachting met 0,5% verhogen

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse centrale bank, de Fed, gisteravond de beleidsrente verhoogd met 25 basispunten naar 4,50-4,75%. Na de bekendmaking, om acht uur gisteravond onze tijd, reageerden beleggers in eerste instantie negatief. In het gepubliceerde persbericht stond namelijk dat de inflatie in de VS volgens de Fed nog steeds te hoog is en de arbeidsmarkt te krap. Zo werd gisteren bekend dat het aantal openstaande vacatures in de VS onverwacht sterk is gestegen van 10,4 naar 11 miljoen. De ontslagen medewerkers van onder andere techbedrijven vinden gemakkelijk elders een nieuwe baan. Meerdere renteverhogingen zijn daarom nodig om het gevaar van een loon-prijsspiraal te beperken. 

Fed komt niet met verrassingen

Nadat de aansluitende persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell om half negen begon, zakten de aandelenkoersen op Wall Street nog iets verder omlaag. Maar even later schoten ze als een raket omhoog. Wat was er aan de hand? Niets, om precies te zijn. Powell herhaalde dat er nog meerdere renteverhogingen zullen volgen. Na nog eens twee renteverhogingen van 25 basispunten in maart en mei, komt de beleidsrente op 5-5,25% te liggen. Dat is precies volgens de 'dot-plot' (de grafiek met de verwachtingen van de individuele Fed-bestuurders) van december. 

Beurzen schieten omhoog na toelichting Powell

Voorafgaan aan het rentebesluit, stonden er grote posities open gericht op een daling van de Amerikaanse aandelenbeurzen. Die beleggers begonnen al snel nadat Powell begon te spreken met het terugkopen van hun posities. Dit had een zichzelf versterkend effect. Beleggers vielen over elkaar heen om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk aandelen te kopen. En dan het liefst die aandelen die vorig jaar het hardst onderuit zijn gegaan. Waarom? Omdat Powell in de persconferentie bevestigde dat de desinflatie in de VS is ingezet. Ook maakte hij geen negatieve opmerking over de sterk versoepelde financiële condities in de afgelopen maanden (lees: lagere kapitaalmarktrentes, lagere risicopremies op bedrijfsobligaties en hogere aandelenkoersen). In december maakte de Fed zich hier nog expliciet zorgen over. Het was het startschot voor een ouderwetse rally op Wall Street, deels gedreven door bovengenoemde ‘short squeeze’. Gunstig voor beleggers, behalve voor degenen die 'short zitten' of met cash langs de kant staan en hopen op een dip om in te stappen.

Techaandelen profiteren van daling rente

Mede door goede kwartaalcijfers van chipmaker AMD ( +12,6%), die al jaren veel beter presteert dan concurrent Intel, sloot de Philadelphia Semiconductor-index met een plus van ruim 5%. De Nasdaq boekte een winst van 2% om te sluiten op het hoogste niveau sinds september. De Dow Jones Industrial-index sloot vrijwel onveranderd. De index bleef daarmee ver achter vanwege het relatief grote gewicht van waardeaandelen ten opzichte van groeiaandelen. Die laatste categorie, waarin veel techaandelen zich bevinden, profiteerde van de flink lagere rentes op de obligatiemarkt. 

Beleggers rekenen op renteverlaging Fed

De Amerikaanse tweejaarsrente daalde met 9 basispunten naar 4,11%, waarmee het verschil met de beleidsrente van de Fed nog verder is opgelopen. Dit betekent dat beleggers sterk twijfelen aan de vasthoudendheid van de Fed en later dit jaar renteverlagingen verwachten. Volgens de dot-plot van de Fed gaat dat niet gebeuren. Wij gaan ervan uit dat de beleidsrente in mei zal pieken, om vervolgens in de tweede helft van dit jaar te worden verlaagd. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 3,42%. De reële rente (rente minus de inflatieverwachtingen) daalde ruim 10 basispunten naar 1,15%. 

Meta stijgt 20% na kwartaalcijfers

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, presenteerde nabeurs  beter dan verwachte cijfers en vooruitzichten. Bovendien gaat het voor nog eens $40 miljard extra aan eigen aandelen inkopen. Daarop schoot het aandeel in de nabeurshandel met 20% omhoog. In oktober werd het bedrijf nog afgestraft voor tegenvallende cijfers als gevolg van hoge kosten, maar inmiddels is de koers (inclusief de verwachte +20% van vandaag) bijna verdubbeld! Je zal toen maar hebben verkocht… Er heerste gisteren vooral een hosannastemming. Uitzonderingen waren er te vinden bij de olieprijs (-2%) en de dollar die inmiddels ruim boven de $1,10 noteert tegenover de euro. 

ECB zal blijven hinten op renteverhogingen

De dollar kan vandaag nog wat verder verzwakken als voorzitter Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) vanmiddag, na de verwachte renteverhoging met 50 basispunten, ook nog een 'hawkish' toelichting geeft op het rentebesluit. Oftewel: hint op verdere renteverhogingen. En dat is zeker niet uitgesloten. Dat heeft ze in december al laten zien. De verwachting dat de ECB best wel eens behoorlijk 'hawkish' kan blijven, wordt gesteund door de inflatiecijfers van de eurozone. De inflatie is vorige maand weliswaar vertraagd van 9,2% naar 8,5% (8,9% verwacht), maar de kerninflatie (exclusief de voedsel- en energieprijzen) bleef gelijk op 5,2%. analisten rekenden op een vertraging naar 5,1%. Europese beleggers reageerden nauwelijks op het cijfer; zij waren vooral in afwachting van het rentebesluit van de Fed. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,28% en de Stoxx Europe 600-index sloot een fractie lager dan dinsdag.    

Op de agenda

  • Rentebesluit Bank of England )13 uur)
  • Rentebesluit ECB (14.15 uur, 0,5% verhoging verwacht)
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere ING, Shell, Banco Santander, OMV, ABB, Roche, Deutsche Bank, Infineon, BT Group, Merck & Co., Bristol-Myers, Trane Technologies, Apple, Qualcomm en Alphabet.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.