De beurs vandaag Rust op financiële markten keert terug ● inflatie VS is vertraagd, in lijn met de verwachting ● koopjesjagers melden zich op de beurs

woensdag 15 maart 2023

De beurs van 15 maart 2023, 10.10 uur
  • Rust op de financiële markten keert terug; beleggers reageren positief op de maatregelen van de Amerikaanse overheid

  • De inflatie in de VS is vertraagd van 6,4% naar 6%, geheel in lijn met de verwachting van analisten

  • Koopjesjagers melden zich: de Stoxx Europe 600-index boekt een winst van 1,5%, de S&P 500-index herstelt 1,7%

Na een onstuimig begin van de week kwam de rust op de beurzen gisteren enigszins terug. Angst voor besmettingsgevaar door het omvallen van SVB (Silicon Valley Bank) en de Signature Bank in de VS maakte plaats voor opluchting, nu nieuwe gevallen tot nu toe zijn uitgebleven; beleggers reageren positief op de genomen maatregelen door de Amerikaanse overheid. Hierbij zijn rekeninghouders volledig beschermd en kunnen Amerikaanse banken in het geval dat ze liquiditeiten nodig hebben voor een looptijd van één jaar (tegen onderpand) vrijwel ongelimiteerd geld lenen bij de Amerikaanse centrale bank (Fed). Dit maakt de kans op een 'bankrun' bijzonder klein en gaat een vergelijking met de omstandigheden toen zakenbank Lehman Brothers in 2008 omviel volledig mank.

Amerikaanse inflatie is vorige maand vertraagd

Verder werd gisteren bekend dat de inflatie in de VS vorige maand is vertraagd van 6,4% naar 6% en de kerninflatie van 5,6% naar 5,5%. Helemaal in lijn met de verwachting van analisten. Dit bekent dat de Fed, met in het achterhoofd dat het Amerikaanse financiële systeem niet in gevaar is, volgende week de beleidsrente naar verwachting met 25 basispunten zal verhogen. Dat is althans onze verwachting en de kans daarop wordt door de markt nu op 80% geschat. Eergisteren werd de kans nog op 50% ingeschat. Na volgende week zal de Fed waarschijnlijk op de pauzeknop drukken. Door de krappere financiële condities (zoals lagere aandelenkoersen, hogere rentes en risicopremies) heeft 'de markt' immers het werk van de Fed gedaan.

Koersen staatsobligaties en aandelen veren stevig op

In reactie op de inflatiecijfers en het wegebben van de vrees voor besmettingsgevaar naar andere banken, veerden rentes op staatsobligaties gisteren stevig op en herstelden de aandelenbeurzen. De Duitse tweejaarsrente schoot 20 basispunten omhoog na de historische daling van maandag. De tienjaarsrente steeg met 16 basispunten naar 2,42%. Alle Europese aandelenbeurzen herstelden flink, de Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 1,5% onder aanvoering van aandelen uit de sector industrie. Europese bankaandelen herstelden gemiddeld 1,7%.

Op Wall Street keerden koopjesjagers terug en stuwden de aandelenkoersen op Wall Street. De S&P 500-index herstelde 1,7% onder aanvoering van aandelen uit de sector communicatiediensten (+2,8%) en IT (+2,3%) die we vorige maand beide hebben verhoogd naar ‘overwogen’. Bankaandelen herstelden gemiddeld 2,2% en alle andere aandelensectoren sloten ook in de plus. De Amerikaanse tweejaarsrente corrigeerde met 27 basispunten naar 4,25% in een reactie op de inflatiecijfers; de tienjaarsrente steeg met 12 basispunten naar 3,69%. Een typische risk on-dag, waarbij de positieve correlatie tussen aandelen- en obligatiekoersen verder afneemt. Naar mijn mening een gezonde ontwikkeling waarbij het omvallen van SVB, het 563ste Amerikaanse bankfaillissement sinds 2001 en de 31ste sinds 2015, hopelijk weer snel naar de achtergrond kan verdwijnen.

Rust op de financiële markten keert terug

De VIX- en MOVE-index daalden gisteren met respectievelijk 10,5% en 2,3%, wat aangeeft dat de volatiliteit op de financiële markten weer enigszins terugkeert. Dat de olieprijs gisteren met ruim 4% onderuit ging, bevestigt onze verwachting dat de inflatie verder afneemt en we de piek in rentes hebben gezien. Op basis van het verleden breken er dan voor aandelenbeleggers in de meeste gevallen betere tijden aan. De futures op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inflatiecijfers uit Frankrijk
  • Producentenprijsinflatiecijfers uit de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.