De beurs vandaag Europese en Amerikaanse indices sluiten in de plus ● zorgen om voortbestaan First Republic Bank ● roep om uitbreiding depositogarantiestelsel in de VS

dinsdag 21 maart 2023

De beurs van 21 maart 2023, 8.54 uur
  • Na een lage opening herstelden Europese aandelenbeurzen zich en sloten gister rond het hoogste niveau
  • Ook Amerikaanse aandelen sloten hoger, ondanks zorgen om het voortbestaan van First Republic Bank
  • De roep om uitbreiding van het depositogarantiestelsel in de VS tot boven de 250.000 dollar wordt steeds luider

 

Na de gedwongen overname van het noodlijdende Credit Suisse door die andere grote Zwitserse bank UBS moesten beleggers gisterochtend nog even de kater wegspoelen van de tot nul afgewaardeerde achtergestelde obligaties van Credit Suisse. Dat voorrang slechts geldt voor de door Zwitserse banken uitgegeven AT1-obligaties, had blijkbaar niet iedereen in de prospectus gelezen en leidde tot teleurstelling en woede. Voor banken in de eurozone die hetzelfde papier uitgeven geldt deze achterstelling ten opzichte van aandeelhouders echter niet, zo verzekerde de ECB en toezichthouder.

Europese aandelen sluiten tòch hoger

Pas na enige twijfel raakten beleggers overtuigd en meldden zich terug op de markt. Na een flink lagere opening herstelden de Europese aandelenbeurzen gedurende de handelsdag om rond het hoogste niveau van de dag te sluiten. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 1%, na eerder 2% in de min te hebben gestaan. Aandelen uit de sectoren basismaterialen en financiële waarden trokken de kar. Bankaandelen eindigden gemiddeld met een winst van 1,3% na eerder op de dag fors in het rood te hebben gestaan. Het aandeel UBS sloot 1,3% hoger, Credit Suisse ging 56% omlaag. Op de obligatiemarkt keerde de rust enigszins terug en grote koersuitslagen bleven uit. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,13%, de tweejaarsrente daalde met 3 basispunten naar 2,36%. Of de rust op de markt nu echt is teruggekeerd hangt af van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) morgenavond en de ontwikkelingen in de financiële sector.

Zorgen over voortbestaan First Republic Bank

Ondanks een kapitaalinjectie door grote Amerikaanse banken, ging de koers van het aandeel First Republic Bank gisteren met ruim 47% omlaag en zijn er grote zorgen over het voortbestaan van de bank. De roep om een tijdelijke uitbreiding van het depositogarantiestelsel tot boven de 250.000 dollar voor meer banken, om de onrust in Amerikaanse bankensector te bezweren, wordt steeds luider. Desondanks wisten alle belangrijke Amerikaanse aandelenbeurzen gisteren met winst aan de nieuwe week te beginnen. De S&P 500-index boekte een winst van 0,9%, waarbij aandelen uit de sector energie (+2,1%) de kar trokken, nadat deze vorige week nog het sterkste waren gedaald. Bankaandelen wisten gemiddeld met 1,1% te herstellen en ook alle andere aandelensectoren sloten in de plus.

Vorige week was een prima week voor beleggers

Overigens was het vorige week wereldwijd voor aandelen helemaal geen beroerde week, ondanks alle onrust. De MSCI AC World-index (total return in euro's) boekte een winst van 0,36%. Onze obligatie-index steeg in dezelfde periode met 1,3%. Zo bekeken was er dus niet zoveel aan de hand, als je iets verder kijkt dan je neus lang is, en ook de voordelen van lagere rentes in ogenschouw neemt. De Nasdaq steeg vorige week 4,4%, mede door de dalende rentes. Gisteren kwam daar nog een winst van 0,4% bij. De Dow Jones Industrial-index boekte gisteren een winst van 1,2%. Amerikaanse aandelen presteerden vorige week ruim 5% beter dan Europese aandelen. Met een overweging van Amerikaanse aandelen en een onderweging van Europese aandelen was het voor onze beleggingsstrategieën dus helemaal niet zo'n beroerde week.

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden gisteren nog iets verder in anticipatie op een mogelijke pauze in de renteverhogingen door de Fed. De tweejaarsrente daalde met 32 basispunten naar 3,98%, de tienjaarsrente daalde 15 basispunten naar 3,48%.

De koersen in Azië kleuren vanmorgen groen

De Japanse beurzen zijn gesloten vanwege de viering van een feestdag. Alle andere Aziatische beurzen kleuren vanmorgen groen op mijn Bloombergscherm. De grootse zorgen over het besmettingsgevaar in de bankensector lijken verdwenen. En dat vinden wij terecht. De oorzaak van de in problemen geraakte banken is van een heel andere orde dan die tijdens de financiële crisis. En met de huidige waarderingen dienen zich ook weer kansen aan, in een geplaagde sector. De koersen van achtergestelde obligaties van Aziatische banken herstellen zich vanmorgen in ieder geval weer. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,8% hoger, de beurs van Shanghai wint 0,5%. De Koreaanse Kospi-index is 0,4% hoger gesloten en de beurs van Sydney boekte een winst van 0,8%.   

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht hoger en wijzen (dus) op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,7% hoger van start gaan.

Agenda vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.