De beurs vandaag Bankaandelen (+3,8%) stegen gisteren het sterkste ● vertrouwen van beleggers in de financiële sector keert terug ● grote kans dat de Fed de rente vandaag met 0,25% verhoogt
woensdag 22 maart 2023
Bankaandelen (+3,8%) stegen gisteren het sterkste; het vertrouwen van beleggers in de sector keert terug.
De les uit de VS en Zwitserland: de overheid grijpt vrijwel altijd in, als het mis dreigt te gaan.
Grote kans dat de Fed de rente vandaag met 0,25% verhoogt, als signaal dat het financiële systeem sterk genoeg is.
Dat de koersen van bankaandelen (+3,8%) gisteren het sterkste stegen op de Europese beurzen, geeft aan dat het vertrouwen van beleggers in de sector terugkeert. Beleggers die maandag aandelen nog van de hand deden, wisten gisteren niet hoe snel ze dezelfde aandelen weer terug moesten kopen. Het steeds terugkerende kuddegedrag blijft fascinerend om te zien en soms voelt het een beetje crimineel als je aandelen voor afbraakprijzen van in paniek geraakte beleggers overneemt. Maar goed, als je niet tegen de spanning kunt, heb je op de beurs helemaal niets te zoeken.
Overheden en centrale banken grijpen vrijwel altijd in
Dat neemt niet weg dat de zorgen over de financiële stabiliteit, en die van het bankenwezen in het bijzonder, nu niet ineens verdwenen zijn. Tegelijkertijd hebben we in de afgelopen dagen het bewijs gezien dat overheden en centrale banken vrijwel altijd zullen ingrijpen als het mis dreigt te gaan. De 'Fed put' is daarmee terug van weggeweest.
Centrale banken bijna klaar met het dichtdraaien van de geldkraan
Waar het historisch hoge tempo van renteverhogingen door onder andere de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de Europese centrale bank (ECB) vorig jaar voor beleggers nog leidde tot een stevige tegenwind, komt het moment dat ze klaar zijn met het dichtdraaien van de geldkraan met de dag dichterbij. De volgende stap zal dan een renteverlaging zijn, als de economische ontwikkelingen wat tegen beginnen te zitten. Dat beleggers hier nu al op anticiperen is niet vreemd gezien de recente ontwikkelingen. Zonder dat centrale banken aan de geldkraan hebben gedraaid, zijn de financiële condities immers al flink verkrapt, terwijl de inflatie in grote delen van de wereld sneller afkoelt dan verwacht. Wat dat betreft heeft de Fed weinig reden om de beleidsrente vanavond verder op te trekken. De markt schat de kans op een renteverhoging met 25 basispunten nu op 80% in. Daarmee zou de Fed een signaal willen geven dat ze het streven naar prijsstabiliteit serieus neemt, maar ook dat het Amerikaanse financiële systeem sterk genoeg is om dat aan te kunnen. Ik zou het sterk vinden als ze de beleidsrente vanavond inderdaad nog iets verhogen, maar dat daarmee de piekrente ook bereikt zal zijn. Bij die boodschap zullen markten naar verwachting positief reageren.
Beleggers reageren positief op redding Credit Suisse
Terug naar gisteren. Zoals gezegd verdwenen de zorgen van beleggers op de Europese aandelenbeurzen gisteren naar de achtergrond. De redding van Credit Suisse door UBS en de Zwitserse overheid, kon uiteindelijk op goedkeuring van beleggers rekenen. De aandelen die in de voorgaande dagen het sterkste daalden, waren gisteren de grote winnaars. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 1,3%. Op de obligatiemarkt zagen we ook een typische risk on-beweging, waarbij rentes op staatsobligaties flink stegen, terwijl risicopremies op bedrijfsobligaties daalden. De Duitse tweejaarsrente steeg met 26 basispunten naar 2,62%, de sterkste stijging op één dag sinds 2008.
Amerikaanse beurzen ook flink in de plus
In de aanloop naar het rentebesluit van de Fed vanavond en in reactie op positieve berichten over het verder steunen van zwakkere regionale banken en het mogelijk verder verhogen van de garanties voor rekeninghouders die meer dan 250.000 dollar op hun rekening hebben staan, liepen de aandelenkoersen op Wall Street gisteren verder op. De S&P 500-index boekte een winst van 1,3%, de Nasdaq klom 1,6%, de Dow steeg 1%. De VIX-index, de angstgraadmeter van de S&P 500-index liet de grootste daling in twee dagen zien sinds mei vorig jaar. Zorgen over een 'bankencrisis' lijken te zijn verdwenen, als sneeuw voor de lentezon nu de bewijzen voor overheidssteun steeds sterker worden. Veilige staatsobligaties werden op de beurs van New York weer snel van de hand gedaan in een klassieke risk on-beweging. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 19 basispunten naar 4,17%. De MOVE-index daalde met ruim 11% naar 162 punten, wat ruimte geeft aan professionele beleggers om meer risico te nemen.
Olieprijs in de lift door speculatie
De olieprijs herstelde met 2% naar ruim 75 dollar per vat. Niet omdat er nu ineens meer vraag naar olie is, maar omdat er meer risicobudget is bij sommige beleggers om te speculeren. Dat grondstoffenprijzen bewegen heeft vaak weinig te maken met de verandering van de fysieke vraag en aanbod. Net als dat aandelenkoersen op korte termijn heel heftig kunnen bewegen zonder dat de onderliggende fundamenten veranderen. Sentiment is daarbij de allesoverheersende maar onvoorspelbare factor.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vrijwel onveranderd en wijzen op vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting ongeveer 0,2% hoger van start gaan.
Agenda vandaag
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.