De beurs vandaag Stoxx Europe-index dit jaar 10% hoger ● twijfel over verhoging schuldenplafond in de VS ● Biden zegt dat banden tussen de VS en China zullen verbeteren

maandag 22 mei 2023

De beurs van 22 mei 2023, 9.11 uur
  • De MSCI World-index staat dit jaar al ruim 8% hoger, de Stoxx Europe-index zo’n 10%
  • De Nasdaq daalde vrijdag (-0,2%), na twijfels over de verhoging van het schuldenplafond in de VS
  • Overwegend groene koersen in Azië; Biden zegt dat de banden tussen China en de VS zullen verbeteren

Waar aan het einde van vorige week een doorbraak in de onderhandelingen over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond mogelijk leek, is dat moment nu weer wat naar achteren geschoven. De onderhandelingen gaan vandaag verder. Janet Yellen, de Amerikaanse minister van financiën, geeft aan dat er nu echt bijna geen tijd meer is - om de druk op de ketel te houden natuurlijk. Wordt vervolgd, met naar alle waarschijnlijkheid krijgen we op het laatste moment gewoon de gewenste uitkomst.

Aandelenbeurzen noteren zonnige resultaten, ondanks alle 'dreigingen'

Het zomerse gevoel heerst intussen op de aandelenbeurzen. De MSCI World-index staat dit jaar ruim 8% hoger (in euro's gemeten), terwijl de Stoxx Europe-index zo’n 10% boven het slot van vorig jaar staat. Dat is toch een heel ander beeld dan je zou verwachten als je alle mogelijke risico's en bedreigingen op een rijtje zet. Afgelopen vrijdag steeg de Stoxx Europe 600-index verder, met een winst van 0,7%, hoewel de lagere opening van Wall Street een stukje van de stijging teniet deed. Met name verzekeraars waren erg in trek, maar ook de Europese IT-aandelen deden het opnieuw goed. Onder leiding van het aandeel Adyen steeg de AEX-index met 0,2%. Nabeurs dook de AEX echter in de min. Dat consumenten hun prioriteiten wat verlegd hebben, en bijvoorbeeld wat minder nieuwe sportschoenen kopen, bleek uit de vooruitzichten van Foot Locker, één van de grootste verkopers van sportschoenen ter wereld. De koers daalde met 27% na tegenvallende vooruitzichten. Ook fabrikanten als Nike en Adidas deelden (een beetje) in de malaise, met dalingen van ruim 3%. Deere kwam met uitstekende resultaten en verhoogde de jaarverwachtingen. Analisten vrezen wel dat de piek ongeveer bereikt is. De koers daalde uiteindelijk met bijna 2%. Op de Amerikaanse obligatiemarkt zagen we de koersen vrijdag nauwelijks bewegen. De dollar werd vrijdag 0,3% sterker tegenover de euro op 1,081.

Hernieuwde twijfel over het schuldenplafond zet Nasdaq onder druk

De Nasdaq daalde vrijdag licht (-0,2%), na de sterke stijging eerder in de week. Hernieuwde twijfel over een akkoord ten aanzien van het verhogen van het schuldenplafond en een gebrek aan richtinggevend nieuws lijken daarvoor de meest logische verklaringen. Qua macrocijfers kregen we afgelopen vrijdag alleen de Duitse producentenprijzen over april in handen. Die stegen wat minder sterk dan verwacht (4,1% jaar op jaar, 4,3% verwacht). Ook werd de stijging over de voorgaande maand fors naar beneden bijgesteld.

De S&P 500-index daalde met 0,1%, na het bereiken van het hoogste niveau van het jaar op de dag ervoor. Op basis van de schattingen van economen is er momenteel geen duidelijke consensus over het pad dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) volgende maand zal volgen met de beleidsrente. Gelijk houden, met als volgende stap een verlaging later dit jaar, is misschien nog de beste gok. Dat komt overeen met onze verwachting, wij verwachten geen verdere renteverhogingen meer.

Aziatische beleggers hopen op verbetering banden China en de VS

Met name de opmerking van de Amerikaanse president Biden, dat de banden tussen China en de VS 'heel binnenkort' sterk zullen verbeteren, zorgde ervoor dat we nu overwegend groene koersen zien in Azië. De Hongkongse Hang Seng-index noteert 1,3% in de plus. De beurzen op het vasteland van China noteren vanmorgen allemaal licht hoger. De Nikkei-index plust 0,8% en de Kospi-index noteert op het moment van schrijven 0,7% hoger. De futures (‘termijncontracten’) op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht hoger en wijzen op een fractioneel hogere opening van Wall Street vanmiddag. Alle Europese beurzen kleuren vooralsnog groen en zullen dus naar verwachting ook licht hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.