Auteur

ANP
AFN Nieuws

Hogere omzet voor HaskoningDHV

19 mrt – 11:47

AMERSFOORT (AFN) - Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft afgelopen jaar de omzet opgevoerd. Omdat het bedrijf fors investeerde in digitalisering, groeide de winst niet. Die bleef vrijwel gelijk. De orderportefeuille liep terug, onder meer door onzekerheid rondom de brexit.

De omzet van HaskoningDHV was in het eerste halfjaar van vorig jaar nog teruggelopen, maar in de resterende zes maanden ging het beter. Uiteindelijk kwamen de opbrengsten uit op een kleine 615 miljoen euro, wat een groei van 3,1 procent op eigen kracht betekende.

HaskoningDHV stak veel geld in een digitaliseringsslag. Het bedrijf trainde onder meer personeel, ontwikkelde nieuwe digitale producten en nam bedrijven over. Ook dit jaar verwacht het ingenieursbureau weer veel geld te investeren. ,,Ja, we denken aan een vergelijkbaar investeringsniveau'', zegt topman Erik Oostwegel, waarbij hij aangeeft dat dat de winst weer zal beïnvloeden. ,,We willen uiteraard wel rendement van onze investeringen, maar zijn meer op de langere termijn gericht.''

Brexit

De winst kwam vorig jaar uit op 12,7 miljoen euro, tegen 12,8 miljoen euro een jaar eerder. De orderportefeuille kromp van 341 miljoen euro in 2017 naar 306 miljoen euro. Dat komt volgens het ingenieursbureau onder meer door onzekerheid rond de brexit in het Verenigd Koninkrijk en rond verkiezingen in Zuid-Afrika.

Zodra die gebeurtenissen zijn afgerond, verwacht Oostwegel dat de ,,markten weer tot rust komen en investeringen toenemen''. Die twee markten zijn belangrijk voor HaskoningDHV. In Nederland en Indonesië, ook twee landen waar HaskoningDHV groot is, verwacht het bedrijf wel heel dit jaar groei.

Klimaat

Volgens Oostwegel is HaskoningDHV door zijn expertise op het gebied van onder meer energie en water ,,in een uitstekende positie'' om te profiteren van de energietransitie en de klimaatverandering. ,,We hebben ongelooflijk veel projecten lopen op het gebied van de energietransitie'', geeft Oostwegel aan, die denkt dat dit verder toe zal nemen.

Zeker in Nederland moeten de komende jaren veel maatregelen worden genomen vanwege de plannen van de klimaattafels. Daarbij is het volgens Oostwegel vooral belangrijk dat er een gedachteverandering plaatsvindt ,,Het gaat nu niet om of we de klimaatdoelen net wel of net niet gaan halen, maar dat we met zijn allen nu echt een enorme stap gaan zetten.''

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.