Auteur

ANP
AFN Nieuws

Rode cijfers voor beurs Amsterdam

29 jun – 15:59

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam stond maandagmiddag in het rood, terwijl elders in Europa een wisselend beeld was te zien op de koersenborden. Beleggers bleven wat terughoudend door het stijgende aantal coronabesmettingen, dat wereldwijd inmiddels de 10 miljoen is gepasseerd, en de vrees voor de impact daarvan op het economische herstel. Het dodental door het longvirus bedraagt meer dan 500.000 wereldwijd.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 556,37 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 739,65 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,1 procent, maar Parijs zakte 0,1 procent. Londen won 0,6 procent.

ABN AMRO was koploper in de AEX met een plus van 2,9 procent. Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was Unilever met een verlies van 2,8 procent na een adviesverlaging door UBS. Het levensmiddelenconcern kondigde tevens aan dit jaar geen reclames meer te plaatsten op Facebook, Instagram en Twitter vanwege de gepolariseerde Amerikaanse politiek, racisme en haatdragende berichten op de sociale media in de Verenigde Staten.

Wirecard

Bij de kleinere bedrijven verloor Vastned 1,7 procent. Grootaandeelhouder Aat van Herk wil dat zowel het voltallige bestuur als de raad van commissarissen van het winkelvastgoedfonds vertrekt. Van Herk benadrukte in een interview met Het Financieele Dagblad dat hij de directie meermaals heeft laten weten dat in zijn ogen te veel geld verloren gaat bij het bedrijf.

In Frankfurt maakte Wirecard een koerssprong van ruim 160 procent. Het Duitse betalingsbedrijf zet zijn zakelijke activiteiten voorlopig voort. De onderneming die gebukt gaat onder een omvangrijke fraudezaak vroeg eerder al wel faillissement aan, maar de procedure loopt nog bij een rechtbank in München.

Commerzbank

Commerzbank steeg 3,2 procent in Frankfurt. Bij de Duitse bank verdwijnen volgens persbureau Bloomberg mogelijk 7000 banen en worden zo'n vierhonderd bankfilialen gesloten. In Zürich dikte de Oostenrijkse sensormaker AMS 4,3 procent aan. Volgens mediaberichten krijgt het bedrijf groen licht van Brussel voor de overname van het Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht (min 0,1 procent).

In Parijs klom Airbus 2,3 procent. De Europese vliegtuigmaker verlaagt de productie en de leveringen met 40 procent en schrapt de komende twee jaar duizenden banen vanwege de luchtvaartcrisis door het coronavirus.

De euro was 1,1267 dollar waard tegen 1,1207 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 38,73 dollar. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 41,13 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.