Auteur

ANP
AFN Nieuws

AEX flink lager door inflatievrees, Adyen grootste daler

12 mei – 12:23

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging donderdag flink omlaag, mede door een fors koersverlies van betaalbedrijf Adyen. De financiële markten kauwden nog na op het hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag al voor koersdruk zorgde op Wall Street. Door de aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen vrezen beleggers dat de Federal Reserve de rente in de komende maanden agressiever gaat verhogen.

De hoofdindex op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2,6 procent kwijt op 665,24 punten. De MidKap verloor 1,3 procent tot 975,09 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 2,6 procent. De Londense beurs daalde 2,5 procent. De Britse economie is in maart licht gekrompen door de hoge inflatie, die de koopkracht van consumenten aantast.

Naast Adyen (min 6,7 procent) behoorden de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML tot de grootste verliezers, met minnen tot 5 procent. Ook zwaargewicht Shell moest het ontgelden met een verlies van dik 3 procent. Het Russische Lukoil liet weten de tankstations en smeermiddelenfabriek van Shell in Rusland over te nemen. Philips (min 6,6 procent) en DSM (min 3,2 procent) noteerden ex-dividend, wat inhoudt dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode.

Siemens

Aegon (min 1,9 procent) leverde een eerdere winst weer in. De verzekeraar zag het nettoresultaat stijgen dankzij een flinke boekwinst op de verkoop van de onderdelen in Hongarije. In de MidKap won OCI 0,6 procent. Het bedrijf profiteerde van de sterke vraag en gestegen prijzen voor kunstmest door de oorlog in Oekraïne en verdubbelde de omzet. Laadpalenmaker Alfen (plus 5 procent) zette de opmars voort na de sterke kwartaalupdate van een dag eerder. Pharming zakte 2 procent. De biotechnoloog boekte in het eerste kwartaal iets meer omzet, maar zag de winst halveren door hogere kosten.

In Frankfurt verloor Siemens dik 6 procent. Het Duitse industrieconcern zag de nettowinst halveren door een financiële klap van zo'n 600 miljoen euro door de westerse sancties tegen Rusland. Siemens liet weten Rusland volledig te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne na bijna 170 jaar actief te zijn geweest in dat land. Het bedrijf heeft zo'n 3000 medewerkers in Rusland. Vodafone won 0,2 procent in Londen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times voert het telecomconcern fusiegesprekken met branchegenoot Three UK.

De euro was 1,0424 dollar waard, tegen 1,0554 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent minder op 103,48 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 105,43 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook disclaimer.