Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen ​Beleggers bereid de lichtpuntjes te zien

donderdag 23 april 2020

Goedemorgen. Hoe lager het consumentenvertrouwen, hoe beter de vooruitzichten voor beleggers. Dat leek gisteren de gedachte te zijn op de Europese beurzen. 

Vertrouwen lager, koersen hoger

Gisterochtend kregen we eerst al de sterkste daling ooit van het Nederlandse consumentenvertrouwen in april (van -2 naar -22 punten), later op de dag volgde de index van het consumentenvertrouwen in de eurozone. Die is deze maand gedaald van -11,6 naar -22,7 punten. Dat was niet alleen lager dan verwacht (-20), maar ook het laagste niveau sinds 2013. Toch stegen de koersen. Vanaf nu zal alles beter worden toch? 

Steunpotjes raken leeg

Helaas is dat maar de vraag; het hangt sterk af van hoe snel de al dan niet 'intelligente' lockdowns in de wereld kunnen worden versoepeld. En vooral hoe snel mensen die nu thuis zitten, weer aan het werk kunnen. Hoe langer het duurt voordat alles weer normaal wordt, hoe meer bedrijven niet zullen overleven en hoe meer mensen echt werkloos zullen worden. De eerder aangekondigde steunpotjes raken namelijk al snel leeg en overheden kunnen niet onbeperkt steun aan iedereen blijven bieden. De centrale banken hebben hun grenzen wat de steun betreft, inmiddels al fors verlegd. 

Worden Italiaanse staatsobligaties ‘junk’? 

Gisteravond heeft de ECB besloten ook obligaties met ‘rommel’-status (junk bonds) te zullen accepteren als onderpand voor leningen aan banken, mits deze obligaties voor 7 april nog de kwalificatie van ‘investment grade’ (minimaal BBB-) hadden van de kredietbeoordelaars. Deze regel geldt tot september volgend jaar en de kredietwaardigheidsrating van de obligaties moet nog wel minimaal BB zijn. Dit is gedaan om te voorkomen dat de ECB straks mogelijk bijvoorbeeld geen Italiaans staatspapier mag kopen. Morgen is er namelijk een nieuwe beoordeling voor Italië door kredietbeoordelaar S&P. De kans dat Italië zijn investment-gradestatus op termijn zal verliezen, is aanzienlijk. 

Italiaanse rente daalt, Duitse stijgt

In aanloop naar het besluit daalde de Italiaanse tienjaarsrente gisteren met 8 basispunten naar 2,08%. De ECB zal daar een flinke hand in hebben gehad. De rentes op Spaanse en Portugese staatsobligaties liepen daarentegen flink op na de aankondiging van nieuwe uitgiftes. Daar was overigens veel vraag naar. De rente op de toonaangevende tienjarige Duitse staatslening, ook wel Bund genoemd, steeg met 7 basispunten naar -0,41%. Sommige beleggers verlieten gisteren blijkbaar hun ‘veilige havens’, waaronder Duits overheidsschuldpapier. 

WTI-olieprijs 38% duurder op één dag

Meevallende bedrijfsresultaten van onder andere Akzo Nobel, STMicroelectronics en ASMI wogen zwaarder dan tegenvallende cijfers en vooruitzichten van onder andere luxehuis Kering. Deze verkoper van onder andere Gucci ziet de vraag in China niet snel aantrekken. Oliegerelateerde aandelen (+5,3%) profiteerden van een herstel van de olieprijs. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie herstelde gisteren met bijna 38% naar $13,80. Hoezo geen speculatie op de oliemarkt? Aan het einde van een positieve handelsdag sloot de Stoxx Europe 600-index (bij gemiddeld zo'n 50% lager dan gemiddelde omzetten) met een winst van 1,8% en herstelde daarmee weer iets van het verlies van dinsdag. Die lage omzetten zijn wel een aanwijzing dat het beleggersvertrouwen ook weer niet heel sterk is. En dat lijkt ons niet meer dan terecht.

Webinar aandelensectoren terugkijken?

Voordat ik het vergeet: hier is de gisteren beloofdeterugkijklink naar het webinar over aandelensectoren dat ik samen met Bob en Peter afgelopen dinsdag mocht presenteren. Veel plezier en doe er je voordeel mee. 

Aandelenindices op Wall Street procenten hoger

Na twee dagen van dalende koersen wist ook Wall Street gisteren weer iets te herstellen. Beleggers waren optimistisch over een snelle heropening van de Amerikaanse economie, een hogere olieprijs en bedrijfsresultaten. Onder aanvoering van aandelen uit de sector informatietechnologie (+3,9%) steeg de S&P 500-index 2,3%. De Nasdaq won 2,8% en de Dow Jones Industrial index pluste 2%. Ook op Wall Street lagen de omzetten zo'n 30% tot 40% onder het gemiddelde van de afgelopen dertig dagen. Van massale aankopen is dus geen sprake. 

2e-kwartaalcijfers economie VS zullen dramatisch zijn…

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, liet gisteren weten dat de Amerikaanse economie tegen eind augustus wel weer open zou kunnen zijn. We zijn benieuwd hoeveel bedrijven de komende maanden kunnen overleven. Vaststaat, dat het aantal werklozen de komende maanden nog verder zal oplopen. Vandaag worden in de VS weer de wekelijkse hoeveelheid nieuwe (eerste) aanvragen van een werkloosheidsuitkering bekend gemaakt. De verwachting van de meeste analisten is 4,5 miljoen. Dat zou betekenen dat ongeveer een vijfde van de (wit werkende) Amerikanen werkloos thuis zit, waarvan er veel zijn, die niet of nauwelijks rond kunnen komen. De economische groei en bedrijfscijfers over het tweede kwartaal zullen dan ook niet minder dan dramatisch zijn. 

Aziatische beleggers zien de zon schijnen

Maar beleggen is vooruitkijken. Alleen de vraag is, hoeveel slecht nieuws (slechte cijfers) al in de koersen is verwerkt. Wij in Europa zijn misschien wat minder optimistisch dan de beleggers in Azië. Die zien het zonnetje alweer schijnen. Ik zie op mijn Bloomberg-koersenscherm vooral groene (dus hogere) koersen. Met uitzondering van de beurs van Australië (-0,4%) staan alle beurzen in het Oosten op het moment van schrijven in het groen. De Nikkei-index in Tokio staat op een winst van 1,3%, de Kospi-index in Seoel wint 0,8% en de Hang Seng-index in Hongkong plust 0,4%. De beurs van Shanghai schommelt, net als de beurs van Shenzhen, rond het slot van gisteren. De zogenoemde futures op de Amerikaanse aandelenindices schommelen op het moment van schrijven rond het slot van gisteren. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting licht hoger openen.

Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere vertrouwenscijfers uit Duitsland en Frankrijk – ik zie net dat deze flink lager zijn uitgevallen dan verwacht – en voorlopige inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel. Ook hier wordt een daling ten opzichte van maart verwacht. Voor de eurozone als geheel wordt een daling van 29,7 naar 25 punten verwacht. De verwachting is dat deze indicatoren volgende maand nog verder zullen dalen. Naast de wekelijkse uitkeringsaanvragen krijgen we uit de VS ook voorlopige inkoopmanagersindices. Hiervoor wordt – voor zowel de diensten- als de productiesector – een verdere daling verwacht. Tenslotte krijgen we nog cijfers over de verkopen van nieuwe woningen in de VS (-15,8% verwacht). Het kwartaalcijferseizoen gaat verder met resultaten van onder andere Atlas Copco, Alfa Lafal, Volvo, Saipem, Crédit Suisse, Eli Lilly, Citrix en Intel.    

Blijf gezond en heb een fijne dag!

Groet, Simon

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 3744,65 op S&P 500 10,1 3,42 3,43 +7,54 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 3323,27 op S&P 500 5,0 6,96 6,97 +3,72 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Short 4373,0 op S&P 500 10,8 3,20 3,21 -6,97 % Koop Sprinter
Sprinter Short 4594,0 op S&P 500 6,8 5,12 5,13 -4,30 % Koop Sprinter

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 23 april 2020, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.