De beurs vandaag Markt rekent op renteverlaging Fed ● economie VS koelt af ● positieve stemming in Europa

donderdag 19 januari 2023

De beurs van 19 januari 2023, 8.58 uur
  • Beleggers schatten de kans op renteverlagingen door de Fed later dit jaar steeds hoger in
  • Aanleiding is de vertragende inflatie, maar ook dat de Amerikaanse economie afkoelt
  • Terwijl Wall Street in mineur was, was de stemming op de Europese beurzen een stuk beter

Hogere rentes (en dus lagere obligatiekoersen) waren vorig jaar een recept voor lagere aandelenkoersen en andersom. Maar dat sterke verband lijkt af te zwakken. Gisteren daalden de rentes in de VS namelijk hard, maar dat leidde niet tot hogere aandelenkoersen op Wall Street. Lagere rentes op Amerikaanse staatsobligaties trokken de rentes in de rest van de wereld mee omlaag, nadat eerder op de dag de Japanse rentes de weg omlaag al hadden ingeslagen na het rentebesluit van de Bank of Japan. 

Beleggers prijzen renteverlagingen VS in

De Amerikaanse tweejaarsrente daalde gisteren met 12 basispunten naar 4,08% en noteert nu onder de beleidsrente van de centrale bank, de Fed (4,25-4,5%). Beleggers sorteren hiermee voor op een renteverlaging door de Fed later dit jaar, en verwachten dat de beleidsrente niet veel verder meer wordt verhoogd. De scherpe daling van de Amerikaanse tienjaarsrente (-18 basispunten naar 3,37%) bevestigt niet alleen de mening van 'de markt' dat de inflatie in de VS verder zal afnemen, maar ook dat beleggers staatsobligaties weer zien als 'veilige havens' in tijden van (economische) onzekerheid. En daar valt veel voor te zeggen. 

Amerikaanse economie koelt af

De producentenprijzen zijn in de VS vorige maand met 0,5% gedaald ten opzichte van november. Dat is een veel sterkere daling dan de 0,1% die analisten hadden verwacht en de sterkste daling sinds april 2020, het begin van de pandemie. Energie- en voedselprijzen zijn vorige maand sterk gedaald. Op jaarbasis is de producentenprijsinflatie vertraagd van 7,3% naar 6,2% (6,8% verwacht). Dit wijst op een verdere vertraging van de consumentenprijsinflatie. De druk op de Fed om de rente niet veel verder te verhogen, neemt hierdoor toe. Zoals gezegd heeft 'de markt' inmiddels al renteverlagingen ingeprijsd, omdat de economie afkoelt. Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse winkelverkopen in december met 1,1% zijn gedaald, meer dan de verwachte 0,9% daling. Nu speelde het barre winterweer wel parten, maar toch. Dat de Amerikaanse groei vertraagt, konden we ook al opmaken uit de inkoopmanagersindices en de daling van de industriële productie (-0,7% tegenover -0,1% verwacht).

Beleggers in VS schalen risico af

Waar tot voor kort lagere rentes tot hogere aandelenkoersen leidden, was dat gisteren dus niet het geval. De zorgen over de toekomstige winsten van bedrijven wogen zwaarder dan de dalende rentes en zetten de aandelenkoersen op Wall Street onder druk. Een ouderwetse ‘risk-off’-beweging, na een goede start van het jaar. De S&P 500-index leverde 1,6% in. Alle aandelensectoren eindigden in de min. Defensieve en waardeaandelen, zoals dagelijkse consumentengoederen (-2,6%) en nutsbedrijven (-2,4%), daalden het hardst. Aandelen uit groeisectoren zoals communicatiediensten (-0,9%) en IT (-1,3%) deden het relatief aardig door de forse rentedaling. We verwachten dat de rentes nog wel wat verder kunnen dalen en dat de Fed de komende maanden een veel minder agressieve (‘hawkish’) toon zal aanslaan. De lagere rentes zijn natuurlijk prima voor obligatiebeleggers. Voor een verder herstel van de aandelenmarkten zijn lagere rentes ook gunstig, maar dan zullen ook de winstgroeiverwachtingen redelijk op peil moeten blijven. Daar is met de wat zwakkere economische cijfers uit de VS wel iets meer onzekerheid over ontstaan. 

Positieve stemming op Europese beurzen

Op de Europese aandelenbeurzen zat de stemming er vanaf het begin van de handelsdag goed in. Maar door de snelle stemmingsomslag op Wall Street werd in de laatste uren van de handel een groot deel van de koerswinst ingeleverd. Bij het luiden van de slotbel bleef er een winst van 0,2% over voor de Stoxx Europe 600-index. IT-aandelen (+1,1%) waren hier de grote winnaar, mede door een winst van bijna 10% voor het Nederlandse ASMI na een zeer positieve handelsupdate. Nadat analisten de winstgroeiverwachtingen in de afgelopen maanden flink hebben verlaagd, worden positieve verrassingen goed beloond door beleggers. Tegen de achtergrond van lagere energieprijzen en een snelle heropening van de Chinese economie, zien we de vooruitzichten voor Europese bedrijven minder somber in dan zes maanden geleden.

Agenda van vandaag

  • Huizenmarktcijfers VS
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere Northern Trust, Procter & Gamble, PPG en Netflix

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.


Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.